Cand calculatorul ne iese prin ochi

/ / Modificat: 2011-09-20
Cand calculatorul ne iese prin ochi





 

Calculatorul este foarte nociv pentru ochi. Iar efectele se resimt in termen scurt si sunt foarte suparatoare. Activitatea la calculator este foarte solicitanta pentru vedere. Din cauza oboselii oculare, viciile de refractie preexistente, chiar si foarte mici, se decompenseaza la persoanele tinere.

In lipsa activitatii la calculator, aceste probleme ar fi putut foarte bine sa nu se declanseze. "De aceea, foarte multe persoane se adreseaza medicului oftalmolog pentru a-si face ochelari la varste la care in mod normal nu ar fi avut nici o problema de vedere", atrage atentia dr. Oana Florescu, medic specialist oftalmolog la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.

Oboseala oculara se manifesta prin dureri la nivelul ochilor si mai ales printr-o falsa scadere a vederii la distanta. Adica, pacientii tineri se plang ca nu mai vad la fel de bine la distanta, in schimb dupa o corectie corespunzatoare nu mai resimt aceasta problema. Deci este vorba despre o falsa miopie provocata de activitatea prelungita la calculator. In experienta sa, dr. Oana Florescu a observat ca persoanele cu vicii de refractie cu plus (astigmatismul hipermetropic) se decompenseaza cel mai repede din cauza petrecerii unui timp indelungat in fata calculatorului.

Acesti pacienti au nevoie de ochelari corespunzatori, pentru ca ochiul sa se odihneasca, sa se relaxeze, iar vederea la distanta sa revina la normal.

Incidenta mare a pacientilor cu astfel de probleme, toti relatand ca folosesc foarte mult calculatorul, duce la concluzia ca aceasta activitate este extrem de obositoare pentru ochi, considera dr. Oana Florescu.

Medicul ne asigura totusi ca modificari definitive ale vederii nu produc nici televizorul, nici calculatorul. "Nu apar dioptrii din cauza faptului ca ai stat prea mult in fata ecranului. Ideea este ca problemele pe care o persoana oricum le are devin evidente in momentul in care ochiul oboseste la calculator", apreciaza dr. Oana Florescu.

Persoanele care petrec un timp indelungat la calculator mai acuza senzatia de uscaciune a ochiului. In acest caz exista insa o solutie: lacrimile artificiale.

Inrosirea ochiului de care se mai plang utilizatorii calculatorului este cauzata de viciile de refractie decompensate. In momentul in care ai nevoie de ochelari, inrosirea ochiului iti semnaleaza acest lucru. Este vorba despre o conjunctivita cronica produsa de viciile de refractie.

Distanta optima de privit la televizor este de 5 metri, iar distanta fata de monitorul calculatorului trebuie sa fie mai mare decat cea de citit – 33 de centimetri. Astfel, este indicat sa pastram 80 de centimetri intre noi si ecran atunci cand lucram la calculator. De retinut ca exista lentile de corectie pentru citit care acopera o distanta mai mare de 33 de centimetri, pana la 80 de centimetri-1 metru, astfel incat pacientul are confort atat la citit, cat si la calculator cu aceeasi pereche de ochelari. Aceste lentile nu pot fi insa utilizate de varstnici, care au presbitie (scaderea vederii o data cu inaintarea in varsta). Ei au in continuare nevoie de o pereche de ochelari pentru citit si alta pentru privit la calculator sau la televizor.

Un alt aparat utilizat in aproape toate caminele este uscatorul de par. Folosit in exces, acesta poate fi un factor agresiv pentru podoaba capilara, mai ales in cazul celor cu par uscat, fragil si lipsit de vitalitate. Din acest motiv, uscatorul de par trebuie folosit la puterea minima si nu mai mult de cateva minute. Daca aparatul este reglat la maximum, caldura emisa fierbe pur si simplu particulele de apa din firele de par, ceea ce determina ruperea acestora. Daca aveti parul scurt, este bine sa il uscati cu ajutorul unui prosop, dar fara sa il frecati.

Persoanelor cu par lung sau de lungime medie le este recomandat sa-si usuce podoaba capilara cat mai natural posibil. Dar, atentie!, iesiti din casa numai cand parul este uscat, pentru ca praful se agata mult mai repede de firele de par umede. Nu uitati nici de pericolul expunerii excesive la razele solare, care duce la degradarea parului.

Pentru a evita problemele de vedere provocate de calculator, medicul oftalmolog Oana Florescu recomanda in primul rand corectarea viciilor de refractie cu ajutorul ochelarilor, lentilelor de contact. In al doilea rand, sunt indicate tratamentele antireflex ale lentilelor. Acum exista o multime de tratamente pentru lentile in scopul unei protectii mai bune a ochilor. De asemenea, este benefica utilizarea ecranelor de protectie pentru monitoare si televizoare. Nu trebuie neglijat programul ordonat de lucru la calculator. Este recomandat sa facem pauze de lucru o data la fiecare ora. Nu stam opt ore in fata monitorului fara intrerupere si apoi ne plangem ca ne dor ochii.  

Nu este bine sa ne uitam la televizor intr-o camera intunecata. Pentru a diminua contrastul televizorului, obositor pentru ochi, este bine sa privim cu o veioza aprinsa, ce asigura lumina partiala.

Televizorul este totusi mai putin nociv pentru vedere decat calculatorul. Daca ne uitam la televizor de la o distanta medie de 5 metri, mai mica sau mai mare, in functie de diagonala aparatului, ochiul este relaxat si nu necesita efort de adaptare.

Principala acuzatie adusa televizorului este favorizarea sedentarismului, mai ales in randul copiilor. Tentatia de a petrece ore in sir vizionand diferite programe televizate si de a rontai in acelasi timp duce la obezitate, diabet, boli cardiovasculare precoce etc.

Sursa: Jurnalul National

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre