Simptomele anemiei la copii

/ / Modificat: 2013-09-20
Simptomele anemiei la copii

Simptomele anemiei sunt variate si depind foarte mult de tipul bolii, dar si de fiecare copil in parte. Desi aceasta boala este diagnosticata numai in urma unei analize de sange, ea poate fi detectata cu ajutorul semnalelor de alarma pe care le trage organismul micutului. Invata sa depistezi anemia la copilul tau!

Anemia este o boala a sangelui care apare atunci cand in corp se gasesc mai putine celule rosii decat ar trebui sau atunci cand exista o concentratie foarte scazuta a hemoglobinei. Aceste schimbari pe care boala le produce in organism afecteaza mai multe functii ale organelor si lasa urme la suprafata corpului. Ele sunt considerate simptome ale bolii.

Manifestarile anemiei isi pot face sau nu aparitia in functie de severitatea bolii. In cazurile usoare este posibil ca cel mic sa nu prezinte niciun simptom. Fiecare copil manifesta diferit boala. Insa cele mai frecvente simptome raman:

    * paloarea pielii (culoare anormala);


    * icterul (daca pielea nu este palida, poate fi ingalbenita, ceea ce indica prezenta afectiunii ficatului);


    * tahicardia (cresterea ritmului cardiac);


    * dispneea (dificultate de respiratie, senzatia de lipsa de aer);


    * lipsa energiei sau stari frecvente de oboseala;


    * ametelile sau vertigo (in special in pozitiile statice);


    * nervozitatea, iritabilitatea;


    * dureri de cap;


    * limba umflata sau dureroasa;


    * splina sau ficatul marit;


    * vindecarea inceata a ranilor.


Tabloul clinic care trebuie sa te duca cu gandul ca micutul tau ar putea suferi de anemie cuprinde si paloarea pielii, starea de oboseala, ametelile si durerile de cap. Sigur ca acestea, ca si celelalte prezentate mai sus, pot fi parte din paleta simptomatologica a mai multor boli. De aceea, este foarte important si recomandat sa mergi cu micutul tau la medic pentru a-ti confirma banuielile.

Nu incerca sa fii pediatrul copilului tau si sa ii dai medicamente sau suplimente in urma unei simple banuieli. Inainte de a te gandi la acest lucru, fa-i analizele de sange.

Tratamentul adecvat al bolii depinde de mai multi factori, cei mai importanti fiind tipul de anemie, varsta, starea de sanatate si istoricul medical ale copilului.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Simptome anemie copii Anemie copii Oboseala copii Ameteli copii

Articole recomandate

Citeste si despre