Dificultatea respiratiei la bebelusi (dispneea)

/ / Modificat: 2017-01-10
Dificultatea respiratiei la bebelusi (dispneea)

Orice tip de dificultate in respiratia copilului reprezinta un motiv de ingrijorare pentru parinti. Pentru ca bebelusii nu reusesc sa vorbeasca si sa exprime ca au astfel de probleme, riscul de sufocare si chiar deces este extrem de crescut. Invata sa identifici dificultatile de respiratie sau dispneea la bebelusi si ce sa faci pentru a-l ajuta!

Respiratia normala la bebelusi

Bebelusii respira mult mai repede decat adultii, de aceea nu trebuie sa te impecientezi daca ti se pare ca are o respiratie accentuata. De exemplu, un nou nascut are rata de respiratie undeva la 40 de respiratii ori pe minut. Aceasta incetineste la 20 pana la 40 atunci cand bebele doarme.

Totusi, bebelusii respira in mod diferit. Respiratia lor nu trebuie sa fie constanta si sacadata. Ei pot respira la un moment dat mai accentuat si mai rapid si apoi sa nu mai respire cam 10 secunde si apoi sa respire iar.

Dificultati de respiratie la bebelusi

Un bebelus care respira rapid si intens in mod constant inseamna ca are probleme.

Respiratia care se opreste mai mult de 10 secunde (care se numeste apnee) poate fi o serioasa problema.

Dispneea, o alta afectiune de care poate suferi bebelusul, reprezinta de fapt totalitatea modificarilor de intensitate, frecventa si ritm a respiratiei. Toate acestea mai sunt numite si dificultati in respiratie si inseamna acelasi lucru cu dispneea.

Cauze ale dificultatilor de respiratie

Cauzele dificultatilor de respiratie pot fi multiple, de la diverse alergii, raceli, gripe, congestii nazale pana la astm, pneumonie sau alte infectii si boli ale aparatului respirator.

De asemenea, inghitirea unor obiecte sau inecarea cu alimente ori cu propria saliva pot sta la baza imposibilitatii respirarii normale a bebelusului.

Semne care indica dificultati de respiratie la bebelusi

Pentru ca micutul nu poate cere ajutorul atunci cand sufera de aceste crize de respiratie sau de alte probleme, trebuie sa urmaresti semnele care arata acest lucru. Unele dintre aceste pot fi:

  • respiratia rapida si neregulata (acest lucru inseamna ca micutul respira de cam 60 de ori pe minut; aceasta rata de respiratie o poate avea atunci cand plange sau este agitat, dar nu si cand este linistit);

  • are pauze in respiratie mai mult de 10 secunde;

  • poti observa ca atunci cand copilul incearca sa inhaleze aer narile lui se extind;

  • grohaiturile – sunete facute de bebe care are dificultati in respiratie; ele apar din incercarile lui nu foarte reusite de a mentine aerul in plamani pentru a creste nivelul de oxigen; un alt sunet ar putea fi un suspin sau oftat pe care il poti sesiza cand micutul expira;

  • cianoza – apare in urma faptului ca micutul nu primeste suficient aer, pielea incepe sa se albastreasca, in special la buze si in jurul gurii;

  • ocazional, tusea persistenta poate aparea atunci cand copilul are dificultati in a respira;

  • stare generala alterata a copilului, o stare mai degraba de moleseala etc.

Ce trebuie sa faci?

Trebuie sa inveti sa verifici respiratia nou-nascutului sau a bebelusului, pentru a-ti da seama daca micutul tau respira sau nu in regula. Oricum, chiar daca ti se pare ca verificarea este in regula, dar ai suspiciuni cu privire la unele dintre posibilele simptome enumerate mai sus, atunci este esential sa duci imediat copilul la medic. Problemele de respiratie ale bebelusilor le pot pune rapid viata in pericol, de aceea este esnetial sa actionezi rapid, chemanand salvarea sau mergand la primul spital de urgenta din proximitate.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Respiratie bebelusi Dificultate respiratie bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre