Infectii ale cailor respiratorii superioare

/ / Modificat: 2010-06-14
Infectii ale cailor respiratorii superioare
Intrebare:

- Ne chinuim de 2 luni si ne-am saturat! L-am dus la cresa pe baietelul nostru, a facut amigdalita pt care a luat Fromilid; dupa 2 zile am venit eu cu gripa de la servici si el a facut pneumonie cu componenta obstructiva pt care i s-a administrat cefuroxim iv si pufuri si l-am dus la cresa 2 zile si a facut hepangina pt care ne-au internat(febra 40.5 grade C). I s-a administrat penicilina iv; a iesit dupa 3 zile cu pneumonie interstitiala cu componenta obstructiva (a treia la 2 ani si 4 luni) pt care i s-a administrat ampicilina iv 4 zile. Am iesit bine, ni s-a recomandat sa-i dam Singulair (IgE in limite normale);a fost bine 2 zile, dupa care a facut otita; au urmat 7 zile de zinat pe care l-am terminat joi, iar de vineri febra a reaparut si creste in fiecare zi.

Raspuns:




 

La intrarea intr-o colectivitate copiii fac de regula cateva episoade de infectii respiratorii, datorate intrarii in contact cu un numar mare de agenti infectiosi; de indata ce isi dobandesc imunitate fata de acesti  agenti infectiosi, frecventa infectiilor respiratorii scade.

La inceput pot apare infectii de cai respiratorii superioare: rino-faringite, faringite, amigdalite, faringo-amigdalite  care ulterior se pot complica cu infectii de cai respiratorii inferioare: laringite, bronsite, bronsiolite, pneumonii.

Alteori apar direct infectii de cai respiratorii inferioare. Faptul ca baietelul dumneavoastra a facut atat de multe infectii intr-un timp scurt, poate semnifica exista unor factori favorizanti: deficiente imune, rahitism, greutate mica in raport cu varsta sau existenta unor boli care se insotesc de infectii respiratorii (de exemplu vegetatiile adenoide-polipii prin impiedicarea eliminarii secretiilor nazale pot determina infectii repetate).

De asemenea, este posibil sa existe un focar infectios nedescoperit, care sa intretina aceste infectii. Faptul ca febra a reaparut si dupa tratamentul recomandat dupa otita poate semnifica fie ca otita nu s-a vindecat sub tratament, fie ca s-a extins si in alta parte fie ca exista o alta infectie in organism, nedeterminata pana acum care cauzeaza febra.

Avand in vedere istoricul medical al baietelului dumneavoastra si faptul ca la copiii mici unele infectii respiratorii pot evolua cu insuficienta respiratorie acuta, nu este bine sa neglijati aceasta febra; chiar daca "v-ati saturat" de atatea vizite la medic si atatea tratamente, consultul unui pediatru este indispensabil.

Alina Pop-Began

- Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva-


Detalii specialist

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Afectiuni cai respiratorii

Articole recomandate

Citeste si despre