Cum sunt afectati fratii copiilor cu ADHD. Ce pot face parintii?

/ / Modificat: 2016-04-01
Cum sunt afectati fratii copiilor cu ADHD. Ce pot face parintii?

Daca ai un copil cu ADHD, toata familia "are" ADHD! Desi toti membrii familiei sunt afectati de aceasta afectiune, efectele tulburarii se rasfrang cel mai mult asupra fratilor copilului bolnav. ADHD-ul devine tema principala de discutie intr-o astfel de familie, "felul principal" la masa, preocuparea centrala a tuturor. Copilul bolnav tinde sa fie mai cocolosit decat ceilalti, ceea ce poate duce la aparitia rivalitatii fraternale, a geloziei si conflictelor intre frati.

Care este impactul asupra fratilor?

Fiecare frate reactioneaza diferit in fata copilului bolnav cu ADHD. Unii copii reactioneaza mai bine decat altii, insa la varste mici, parintii trebuie sa urmareasca efectele emotionale frecvente care ar putea aparea la fratii copilului bolnav:

  • izolare sau distantare fata de copilul bolnav (din cauza rusinii, jenei, dar si a faptului ca este diferit de ei);
  • agresivitate sau violenta fata de copilul cu ADHD (din cauza geloziei, intrucat primeste mai multa atentie si pare mai iubit de voi decat ei);
  • furie si frustrare (din cauza ca se simt neglijati de parinti);
  • oboseala si iritabilitate (din cauza confuziei cu privire la boala fratelui, a incercarii de a-si ajuta parintii, modului in care se manifesta copilul bolnav, dificultatilor pe care le infrunta - toate acestea ii macina pe dinauntru).

Fratii unui copil cu ADHD pot experimenta o serie vasta de emotii negative, care se pot accentua rapid si pot lua amploare in viitoarea lor dezvoltare emotionala, daca nu sunt ajutati sa le inteleaga si cum sa se descurce cu ele.

Intr-un studiu realizat in 1999 de specialistul Judy Kendall, "Sibling Accounts of ADHD. Family Process", se arata faptul ca fratii unui copil cu ADHD isi descriu cel mai adesea familiile din care fac parte ca fiind haotice, obositoare si conflictuale.

Specialistul a identificat, in urma analizei mai multor familii, 7 tipuri de efecte si comportamente specifice copiilor care au un frate bolnav de ADHD:

1. Agresiune verbala si fizica;

2. Hiperactivitate incontrolabila;

3. Imaturitate emotionala si sociala;

4. Rezultate slabe la scoala si probleme de invatare;

5. Conflicte familiale;

6. Abilitati sociale sau de relationare precare;

7. Relatii si comunicare dificile cu rudele.

Efectele perturbatoare ale ADHD-ului asupra fratilor unui copil bolnav sunt experimentate de copii in 3 moduri primare, sustine Kendall:

1. victima - fratii se simt victime ale comportamentului eratic, uneori agresiv, alteori manipulator al copilului bolnav;

2. protector (ingrijitor) - multi fratiori au declarat ca parintii se asteptau de la ei sa se comporte asemenea unor ingrijitori ai copilului bolnav - sa ii dea medicamente, sa ii ajute cu temele, sa ii protejeze de pericole etc. - unii dintre ei s-au simtit mandri si manifestau sentimente pozitive in aceasta privinta, altii au considerat acest rol o povara, din cauza dificultatii de a se intelege cu copilul bolnav);

3. suferinta si anxietate - sentimentele de suferinta, pierdere au fost cele mai accentuate in modul in care multi fratiori au resimtit situatia dificila prin a trecut familia lor.

Ce pot face parintii?

Atentie si iubire egale

Echilibrul este cheia armoniei intr-o familie in care unul dintre copii este bolnav de ADHD. Este indicat ca parintii sa incerce sa acorde atentie egala si sa nu faca diferente majore intre copii, chiar daca cel diagnosticat cu ADHD are nevoie adesea de o atentie speciala. Ceilalti copii trebuie sa stie constant ca sunt iubiti si apreciati foarte mult.

In plus, este important sa nu fie neglijati in activitatile si preocuparile lor. Doar tratand copiii egal si asigurandu-i pe toti ca sunt iubiti scade riscul aparitiei rivalitatii fraternale si a conflictelor intre ei.  

Comunicarea atenta cu fratiorii

Discutiile cu fratiorii despre situatia delicata prin care trece familia trebuie sa fie constante. Copiii trebuie ajutati sa inteleaga ce se intampla cu fratiorul lor, ce presupune boala de care sufera si de ce primeste, uneori, mai multa atentie.

Trebuie pusi la curent periodic cu evolutia starii lui, cu schemele terapeutice ale acestuia, cu ce pot face ei pentru el si cum trebuie ajutat sa depaseasca obstacolele pe care le impune aceasta tulburare obositoare si sufocanta.  

Ajustarea asteptarilor

Parintii au tendinta de a avea asteptari ceva mai mari de la copiii sanatosi si sunt mai autoritari cu ei, crescand astfel presiunea asupra lor. Au pretentia sa fie mai ascultatori, sa faca mai multe lucruri in casa si sa se descurce in toate domeniile, doar pentru simplul fapt ca... sunt sanatosi.

Specialistii amintesc parintilor ca, desi nu au ADHD, raman niste copii si au un comportament aferent varstei lor. Nu este corect sa aiba asteptari mai mari de la ei decat ar putea "duce", din simplul motiv ca nu au ADHD.  

Tratamente individuale

Nu doar copilul cu ADHD este diferit. Fiecare copil al familiei este o persoana unica, individualizata si trebuie tratata ca atare. Nu baga toti copiii in aceeasi "oala" in modul in care ii disciplinezi si comunici cu ei. Trateaza-i individual, in functie de nevoile fiecaruia, exact cum procedezi in cazul copilului cu ADHD.  

Timp de calitate impreuna

Desi copilul bolnav de ADHD iti va ocupa o mai mare parte din timp, este important sa pastrezi un echilibru in timpul pe care-l dedici fiecarui copil in parte. Niciun fratior nu trebuie sa se simta neglijat de parinti. Nu conteaza cantitatea de timp petrecuta cu ei, cat calitatea acestuia.

Asadar, fa putinul timp pe care il petreci individual, cu fiecare copil, sa merite. Purtati discutii deschise, jucati-va, gatiti, mergeti la cumparaturi, sfatuiti-va si cunoasteti-va mai bine.

Consolidarea relatiei dintre frati

Dincolo de preocuparea pentru relatia dintre tine si copii, este important sa acorzi o atentie deosebita si relatiei dintre frati. Este important ca micutii sa fie incurajati sa petreaca mult timp si sa se joace constant impreuna. ADHD-ul nu trebuie sa izoleze fratiorii ori sa-i impiedice sa dezvolte o relatie frumoasa cu copilul bolnav.  

Cum crezi ca ar trebui sa procedeze parintii in astfel de cazuri, astfel incat copilul cu ADHD sa se simta inclus in familie, iar fratiorii sa nu fie coplesiti de situatie? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Adhd copii

Articole recomandate

Citeste si despre