Tipetele si amenintarile copiilor nu functioneaza si este un comportament periculos

/ / Modificat: 2023-04-29
Tipetele si amenintarile copiilor nu functioneaza si este un comportament periculos

Sa cresti un copil nu este deloc o treaba usoara. Cu toate acestea, cresterea copiilor prin amenintari este periculoasa si nu functioneaza. Daca acestea sunt folosite in mod constant si repetat in timp, putem vorbi de violenta psihologica. Uneori se recurge la intimidare pentru a-i face pe copii sa se supuna, atunci cand adultii nu au o alta solutie, dar acest lucru nu ajuta.

Desi cresterea copiilor este o sarcina complicata, cea mai mare realizare a unui parinte este sa-si vada copilul bine educat. Uneori, stresul si oboseala isi spun cuvantul, insa acestea nu sunt motive pentru a ajunge sa-ti ameninti copilul. Iata care sunt pericolele care se ascund in spatele acestui obicei.

Pericolul de a creste copiii cu amenintari

Probabil ca multi dintre noi am recurs la amenintari pentru a ne face copilul sa se supuna cu fraze de genul acesta: “Daca nu-ti strangi jucariile chiar acum, le arunc pe toate”, “Daca nu-ti mananci, nu vom merge in parc”, “Daca nu-ti faci temele, nu te vei uita la televizor” si lista poate continua.

Acestea sunt cateva dintre frazele obisnuite pe care este posibil sa le fi folosit la un moment dat, dar care, in cele din urma, sunt amenintari. Credem ca ele vor face ca mesajul nostru sa fie mai clar pentru ei, dar in acest sens ne inselam.

Nu facem ceea ce spunem

De cate ori nu am mers in parc pentru ca nu am mancat? Ati aruncat jucariile cand nu le-a ridicat? Ei bine, acesta este unul dintre motivele pentru care amenintarile nu functioneaza: pentru ca nu le ducem la indeplinire. De obicei, atunci cand suntem furiosi, amenintam cu o pedeapsa disproportionata fata de actiune. Apoi, cand ne linistim, nu suntem capabili sa o punem in aplicare.

Indiferent cat de suparati ne vad si indiferent de cate avertismente le spunem, copiii stiu ca, daca nu mananca, tot vor merge in parc si ca, daca nu-si strang jucariile, nu le vom arunca niciodata. Dimpotriva, vom ajunge sa le strangem impreuna cu ei.

De ce nu ar trebui sa crestem copiii cu amenintari

Atunci cand incercam sa ne crestem copiii cu amenintari, ne bazam educatia lor pe frica pentru a-i determina sa se comporte intr-un anumit fel. Asadar, de ce nu ar trebui sa ne crestem copiii cu amenintari?

- Daca nu suntem consecventi intre ceea ce spunem si ceea ce facem, copiii nostri nu ne vor respecta.

- Amenintarile nu sunt deloc favorabile unei atmosfere familiale sigure si de incredere.

- Daca folosim strategia amenintarilor pentru a-i face pe copiii nostri sa ne asculte, avem un model de educatie cu multe neajunsuri. De aceea, trebuie sa gasim alte resurse, mai pozitive si mai putin autoritare.

- Cu cat folosim mai mult amenintarile si pedepsele, cu atat mai inutil va fi.

Consecinte pentru copii

Amenintarile, pe langa faptul ca nu reprezinta un remediu eficient, pot avea consecinte negative pentru copii, precum:

- Cuvantul parintilor isi pierde din credibilitate si autoritate dupa amenintari constante si nerespectarea lor.

- Amenintarile continue provoaca stres si frica, ceea ce este in detrimentul dezvoltarii copiilor.

- Prin amenintari, copiii nu vor fi trasi la raspundere pentru actiunile lor, ci vor actiona pentru a evita consecintele.

- Prin exemplul parintilor, copiii vor invata sa foloseasca amenintarile si cu prietenii, cunostintele sau rudele lor.

- Stima de sine a copiilor crescuti sub amenintare sufera, de asemenea, o deteriorare semnificativa, deoarece acestia nu se simt apreciati de catre parintii lor. Ei pot chiar sa sfideze autoritatea si sa se revolte.

Recomandari pentru o educatie parentala fara amenintari

Dupa cum am vazut, utilizarea amenintarilor ca resursa educationala are consecinte negative. Prin urmare, trebuie sa gasim alte alternative pentru a-i ajuta pe copii sa invete intr-un mod sanatos. De exemplu, puteti face urmatoarele:

- Ofera-i explicatii valide: trebuie sa motivam lucrurile si sa le explicam copilului in mod calm. Numai in acest fel el va putea intelege si repara ceea ce nu este in regula.

- Genereaza respect: un copil crescut cu amenintari poate sa se supuna, dar cand va creste si frica va disparea, nu va avea respect pentru parinti. De aceea, este important ca ei sa stie ca adultii sunt autoritatea, dar intotdeauna cu respect in ambele sensuri.

- Vorbeste-i intr-un mod pozitiv: trebuie sa schimbam contextul cuvintelor.

- Pune-te in locul lor: copiii nu vad lucrurile din punctul de vedere al adultilor, asa ca trebuie sa incercam sa ne punem in locul lor pentru a le intelege pozitia.

- Permite-i sa participe la decizii: copiii trebuie sa simta ca si parerea lor este importanta. De aceea, le putem oferi mai multe alternative pentru ca ei sa poata decide.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Tipete disciplina copii Tipete copil Amenintari copii

Articole recomandate

Citeste si despre