Tipetele blocheaza creierul copilului si ii provoaca stres. Educa-l fara tipete

/ / Modificat: 2023-02-05
Tipetele blocheaza creierul copilului si ii provoaca stres. Educa-l fara tipete

Educarea copiilor necesita rabdare, empatie, ascultare activa si multa comunicare. Stim deja ca pedepsele, amenintarile, santajul si bataile nu sunt metode educative si, mai mult decat atat, ele dauneaza grav copilului. Dar cum ramane cu tipetele?

Tipatul  este, de asemenea, o forma violenta de a trata un copil, desi de cele mai multe ori nu este vazut ca atare. De fapt, aproape toti parintii au tipat la un moment dat la copiii lor, iar unii chiar o fac in mod regulat.

Cu toate acestea este important sa fii constient de modul in care creierul copilului raspunde la strigatele parintilor si, in consecinta, de modul in care o astfel de educatie il poate afecta pe copil.

Creierul copilului se blocheaza in fata strigatelor. Initial, strigatul este destinat sa avertizeze asupra unui pericol. Asadar, atunci cand tipam, corpul amigdalian al creierului, care este responsabil pentru procesarea si stocarea emotiilor, se blocheaza, activand modul de supravietuire care ne indeparteaza de amenintare.

Copilul inceteaza sa mai invete. Daca crezi tipand la copil acesta va invata, te inseli. Tipatul provoaca "deconectarea" celor doua emisfere, impiedicand patrunderea de noi informatii si afectand capacitatea de atentie si de rationament. Iata de ce tipatul nu este niciodata o modalitate buna de a-i invata pe copii.

Strigatul provoaca stres si frica

Blocajul mental care apare atunci cand se tipa la o persoana (copil sau adult) duce la cresterea nivelul unui hormon numit cortizol, a carui functie este de a pune creierul in alerta atunci cand primeste o amenintare. Eliberarea acestui hormon creste nivelul de stres, frica, nesiguranta si anxietate.

Strigatul afecteaza personalitatea

Personalitatea unui copil se formeaza de-a lungul anilor, pe baza educatiei si a experientelor. In acest sens, un copil care creste intr-un mediu in care tipetele sunt o constanta, are mai multe sanse sa devina o persoana tematoare, neincrezatoare, speriata  si sa repete in viitor aceleasi tipare agresive atunci cand vine vorba de educatie.

Copiii nu cresc fericiti

In calitate de parinti avem misiunea de a creste copii fericiti si, bineinteles, educarea lor prin tipete este o totala contradictie cu fericirea pe care ar trebui sa le-o oferi.

Atunci cand copiii sunt certati de parinti, nu numai ca se blocheaza si nu mai invata, dar experimenteaza si sentimente neplacute, cum ar fi singuratatea, tristetea sau umilinta.

Legatura dintre parinti si copii este afectata

Noi, parintii, suntem figurile de referinta pentru copiii nostri, cei mai importanti oameni din viata lor si cei in care au cea mai mare incredere. Prin urmare, atunci cand aceste figuri care ar trebui sa le garanteze siguranta si protectie le provoaca contrariul, legatura este afectata. Si sa nu uitam ca o legatura deteriorata in copilarie va duce la deconectare si probleme in adolescenta.

Risc mai mare de a suferi de probleme de sanatate mintala in viitor

Mai multe studii au asociat o educatie bazata pe strigate in copilarie cu un risc mai mare de a suferi de probleme de comportament si simptome depresive in adolescenta, precum si de tulburari psihiatrice la varsta adulta.

Educatia fara strigate este posibila!

Nimeni nu spune ca este usor, mai ales atunci cand ai fost crescut intr-o casa in care se tipa sau cand incepe sa tipi la propriii copii ca fiind un lucru normal.

Dar nu este niciodata prea tarziu pentru a schimba un comportament care despre care stii ca este daunator pentru copii. Insa nu uita ca ii iubesti si iti doresti tot ce este mai bun pentru copiii tai. 

Daca in orice moment te simti coplesit si te temi ca pierzi controlul, opreste-te, respira si reflecta asupra situatiei. Poti face lucrurile diferit, poti schimba tiparele dobandite si iti poti educa micutii cu respect si empatie.

In primul rand, trebuie sa recunosti furia pentru a o putea opri si controla. Apoi trebuie sa te puni in locul copilului, sa investighezi ce se afla in spatele comportamentului sau si, mai ales, sa afli de ce te-ai simtit atat de iritat incat ti-ai dorit sa tipi la acesta. 

Odata ce faci acest exercitiu de reflectie, iti va fi mai usor sa te "conectezi" si sa corectezi copilul fara sa recurgi la violenta. 

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Educatia copiilor Educatie Tipete disciplina copii Tipatul la copii

Articole recomandate

Citeste si despre