5 cai pentru a afla daca copilul se teme de tine sau te respecta

/ / Modificat: 2023-02-19
5 cai pentru a afla daca copilul  se teme de tine sau te respecta

În calitate de părinte, trebuie să oferiți disciplină și să stabiliți limite. Dar, pentru a realiza acest lucru, insuflați teamă sau generați respect? 

O anumită ierarhie a fost întotdeauna necesară pentru educația copiilor. În trecut, pentru că relațiile erau verticale și așa se impunea disciplina; în prezent, pentru că, deși legăturile familiale sunt mai democratice, este necesar ca rolurile părinților și ale copiilor să fie clar diferențiate. În realitate, acești termeni sunt foarte diferiți, la fel ca și consecințele care decurg din ei.

Respectul inspiră, izvorăște din dragoste și admirație și creează legături sănătoase și solide. Frica, pe de altă parte, paralizează sau generează reacții provocatoare, instabile, problematice și provoacă suferință.

Linia dintre cele două concepte este subțire și neclară, astfel încât mulți părinți simt că trebuie să fie autoritari pentru a fi respectați de copiii lor. Cu toate acestea, respectul se câștigă, nu se impune; este o sarcină zilnică care începe de când copiii sunt mici.

Cum să știi dacă copilului tău îi este frică de tine sau te respectă

Pentru a răspunde la această întrebare, vă puteți uita la modul în care vă tratați copiii: dacă îi ascultați, dacă îi tratați cu considerație, dacă sunteți flexibili și empatici... Cu toate acestea, de obicei, este dificil să ne detectăm propriile eșecuri. Prin urmare, o modalitate mai bună de a determina ce se întâmplă este observarea comportamentului copiilor înșiși. 

1. Gradul de încredere

Acesta este, fără îndoială, punctul cheie care vă poate ajuta să știți dacă copiii se tem sau vă respectă. Atunci când se confruntă cu o dilemă, un conflict sau o îndoială în viața lor, sunteți prima persoană la care se uită pentru sfaturi? Sau, dimpotrivă, fac tot ce pot pentru a vă ține în întuneric?

În primul caz, acești copii știu că, chiar dacă au făcut o greșeală, îi veți putea sprijini și îndruma. Ei vă respectă ca persoană și vă caută sfatul și îndrumarea. În cel de-al doilea caz, le este clar că vor primi doar critici și reproșuri. Ei simt că scopul dvs. nu este de a-i învăța și de a-i însoți în învățare, ci de a le pedepsi eșecurile, așa că vor evita să vă implice în dificultățile lor.

2. Expresia emoțională

Sunt copiii dumneavoastră capabili să își exprime emoțiile?; se simt liberi să se enerveze, să fie triști sau frustrați în prezența dumneavoastră? Acesta este un semn de respect, un semn că ei știu că le veți valida emoțiile, le veți permite să fie și îi veți ajuta să le gestioneze.

Un copil care se teme de părinții săi va căuta să se reprime emoțional pentru a nu suferi consecințele. În familiile autoritare, exprimarea furiei sau a dezacordului nu este permisă, deoarece trebuie doar să te supui fără să te plângi. În aceste cazuri, tristețea este văzută ca un semn de slăbiciune. Prin urmare, dacă copiii își ascund sau își acoperă emoțiile în prezența părinților, este posibil să se teamă de aceștia.

3. Calitatea obligațiunii

Așa cum am spus, respectul generează relații calde și de afecțiune reciprocă. Dacă copiii dvs. vă respectă, este probabil să fiți apropiați emoțional, să vă bucurați de compania celuilalt și să vă bucurați să petreceți timp împreună. Chiar dacă uneori apar conflicte și dezacorduri, relația voastră este în general sănătoasă și armonioasă.

Dimpotrivă, atunci când copiii se tem de părinții lor, ei dezvoltă atitudini reci sau ambivalente față de aceștia. De exemplu, pot fi morocănoși, distanți și indiferenți; dar pot, de asemenea, să aibă resentimente și să-și respingă părinții, deși sunt dependenți emoțional de ei.

4. Gândire critică

Este copilul dumneavoastră capabil să discute regulile casei, să negocieze sau să propună acorduri? Dacă se simte în largul lui să își dea cu părerea și chiar să te contrazică, acesta este un semn excelent că te respectă.

Nu este vorba de faptul că vă sfidează continuu autoritatea sau că el ocolește limitele convenite, ci că simte că este posibil să vorbească cu dumneavoastră și să își exprime și punctul de vedere. Știe că va fi ascultat și că acest lucru îi va permite să dezvolte o gândire critică și să o exprime.

Atunci când copiii se tem de părinții lor, au tendința de a se supune, chiar dacă nu înțeleg sau nu sunt de acord cu regulile. Chiar dacă nu învață nimic din pedepse sau consecințe, tot se supun. Este probabil ca, la un moment dat, această supunere să se transforme în rebeliune și să se genereze atitudini sfidătoare care caută direct să se certe sau să nu se supună.

În acest caz, copilul simte că nu are niciun cuvânt de spus, că nu este posibil să dialogheze sau să ajungă la acorduri. Astfel, ei pot alege să se supună sau să se răzvrătească, dar nu se vor gândi să negocieze calm cu părinții lor.

5. Autonomie

Pentru a afla dacă copilul tău se teme sau te respectă, poți să te uiți și la nivelul său de autonomie. Ia inițiativa de a învăța lucruri noi sau de a accepta noi provocări? Dacă da, este pentru că se simt în siguranță și încredere, știu că le veți înțelege greșelile și îi veți ajuta să se îmbunătățească. Cu această încredere, vă poate cere să îl ajutați la teme, să îl învățați o nouă abilitate artistică sau sportivă sau să îi arătați cum să pregătească o rețetă.

Atunci când părinții le insuflă frică copiilor lor, aceștia dezvoltă o frică enormă de eșec. Ca urmare, evită să accepte noi provocări. Vor încerca să obțină note bune și să își îndeplinească obligațiile, dar nu vor fi încurajați să încerce ceva nou, nici în interiorul, nici în afara casei. Acest lucru ar însemna să facă greșeli până când învață, dar teama de consecințe îi face să prefere să nu încerce.

Acum că ați reușit să stabiliți dacă copilul dumneavoastră se teme sau vă respectă, este timpul să luați decizii. Dacă credeți că sunteți prea autoritar, este timpul să faceți unele schimbări. Copiii care cresc în frică nu reușesc să își dezvolte întregul potențial; ei se obișnuiesc cu frica, cu supunerea și cu dependența față de ceilalți; le lipsește încrederea în ei înșiși și adesea nutresc durere și resentimente față de părinții lor.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Teama la copii Teama copii Respect copii

Articole recomandate

Citeste si despre