Cum sa interpretezi desenele copilului si cand este momentul sa te ingrijorezi

/ / Modificat: 2021-11-26
Cum sa interpretezi desenele copilului si cand este momentul sa te ingrijorezi

Copiii se exprima prin desene. De aceea este important ca parintii sa acorde o atentie deosebita desenelor copiilor. Chiar daca pentru parinti, de multe ori, acestea pot fi simple mazgalituri, in realitate desenele reprezinta emotiile, grijile si indoielile copiilor.

Minilab Studios subliniaza faptul ca micutii nu sunt intotdeauna capabili sa se exprime prin cuvinte si actiuni. Cu toate acestea, ei subliniaza ca, urmarind desenele copiilor, parintii isi pot face o idee despre ceea ce gandesc si simt micutii.

Desenele pot exprima uneori sentimentele pe care cei mici nu le pot exprima in cuvinte si reprezinta o sursa importanta de cunostinte pentru parinti. In ciuda acestui fapt, este important sa nu analizati totul de unul singur, deoarece ar putea gasi "mesaje ascunse" care nu sunt altceva decat o simpla pasiune. Prin urmare, daca descoperi o problema, apeleaza si la sfatul unui specialist.

Cum sa interpretezi desenele copiilor

Pentru a invata cum sa interpretezi desenele copiilor este important sa tii cont de urmatorii pasi:

1. Dimensiunea desenului

Psihologul si antrenorul Fernando Pineda explica pe canalul sau de YouTube ca desenele prea mari (mai mari de 20 de cm) dezvaluie adesea faptul ca copilul are un control redus al impulsurilor sau isi ascunde nesiguranta in spatele unei atitudini de superioritate.

Daca, pe de alta parte, copilul ocupa putin spatiu pe pagina - figura sa nu depaseste 8 cm - probabil ca se simte inferior si nesigur. Specialistul in sanatate mintala adauga ca, atunci cand se traseaza o linie de baza, inseamna ca acel copil are nevoie de mai mult sprijin in diferite domenii ale vietii sale.

2. Urma

Fundatia Novak Djokovic a precizeaza pe site-ul sau oficial ca trasaturile prea ascutite pot fi un semn de stres, determinare sau furie, in timp ce liniile foarte usoare dezvaluie ca micutul este nesigur.

3. Culori

In acelasi articol se impartaseste pe scurt semnificatia din spatele culorilor pe care copiii le folosesc, astfel:

  • Negru si mov: copiii tind sa fie exigenti si dominanti.

  • Albastru: copiii au o fire iubitoare si adora compania altor persoane.

  • Rosu: adesea copii folosesc rosul vor sa fie in fruntea tuturor si sunt in contact cu propriile emotii.

  • Roz: aceasta culoare arata o nevoie de afectiune si de atentie.

  • Verde: este culoarea celor care vor sa fie diferiti, sunt artistici si inteligenti.

4. Omisiuni

Psihologul Fernando Pineda comenteaza ca, atunci cand copiii omit sa deseneze bratele unei figuri umane, este probabil sa se simta tristi sau vinovati. Omiterea doar a mainilor este adesea interpretata ca o eschivare de la responsabilitate.

5. Povestea

Child Mind Institute sugereaza ca parintii sa le ceara copiilor sa le spuna povestea din spatele fiecarui desen. Pentru a incepe conversatia, parintii pot face un comentariu despre imagine sau le pot pune copiilor o intrebare legata de personajul pe care l-au creat.

Ce trebuie sa faci cu informatiile aflate

Odata ce parintii cunosc toate aceste date le va fi mai usor sa interpreteze mesajul din spatele desenului. Sunt necesare insa mai multe desene pentru a stabili daca exista un patern sau a fost doar o inspiratie de moment.

Daca insa crezi ca ceva nu este in regula ar trebui sa iei in calcul apelarea la un expert in domeniu.

Sursa foto: pexels.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre