Viata de mama: o aventura fara manual de instructiuni, plina de provocari

/ / Modificat: 2022-05-01
Viata de mama: o aventura fara manual de instructiuni, plina de provocari

Viata de mama nu este deloc usoara, chiar daca vine cu bucurii imense si clipe de fericire pe care nu le-ai mai simtit niciodata. Insa, toate aceste lucruri pozitive vin impreuna cu sentimentul ca nu faci suficiente sau ca nu faci totul bine.

Din dorinta de a face lucrurile cat mai bine, mamele ajung sa se indoiasca de propriile capacitati. In plus, se compara cu alte mame care, aparent, fac totul perfect. Acesta este insa doar efectul provocat de social media, unde influencerii si alte mame posteaza doar lucrurile bune si fericite din viata lor.

Au programul perfect? Au trecut prin multe provocari si zile imposibile pana sa-l obtina. Au reusit sa faca o clatita perfecta pentru copil? Au avut multe esecuri inainte, dar au perseverat. Nimic nu iese din prima. Toti facem greseli, dar este important sa ne bucuram de reusitele de zi cu zi si sa nu ne mai comparam cu alte mame. La fel cum este important sa ne bucuram de momentele petrecute cu cei mici, in loc sa ne gandim ca nu ne-a iesit bine o reteta sau ca nu am reusit intr-o zi sa facem tot ce ne-am propus.

Mai jos regasesti povestea unei mame care, inca din prima zi in care s-a nascut copilul a inceput sa se indoiasca de propriile capacitati si decizii.  

Viata de mama, o aventura fara manual de instructiuni

“In viata mea de zi cu zi, ca mama, m-am trezit de multe ori punandu-mi aceasta intrebare: ‘Oare fac ce trebuie?’. Este o intrebare care revine frecvent. Iar toate mamele se confrunta cu acelasi lucru.

A fi mama nu se rezuma doar la asteptarea si nasterea unui copil. Acesta este doar inceputul. A fi mama este o noua experienta care va fi plina de provocari si emotii noi. Dar, mai presus de toate, a fi mama este o aventura fara manual de instructiuni.

Putem citi foarte mult in timpul sarcinii, ne putem umple de informatii despre ingrijirea bebelusului si despre primii ani ai bebelusului. Dar adevarul este ca nimic nu te pregateste cu adevarat pentru toate lucrurile pe care urmeaza sa le traiesti. Nimeni nu te pregateste pentru momentele dificile in care esti mama.

Maternitatea este minunata, dar poate fi si foarte grea.

Imi place sa vorbesc despre toate lucrurile frumoase pe care le aduce maternitatea. De acele momente petrecut alaturi de copii, in care mori de dragoste, de momentele de evolutie a micutilor (emotionala si personala), despre experientele de mama dobandite de-a lungul anilor.

Dar, de asemenea, imi place sa vorbesc despre maternitate dintr-o perspectiva realista si onesta, asa ca va spun: maternitatea poate fi uneori foarte grea. Incepand cu perioada postpartum, care, in opinia mea, este una dintre cele mai intunecate si mai confuze etape ale maternitatii, din cauza tuturor schimbarilor fizice si psihologice care vin impreuna cu noua responsabilitate de a avea grija de un nou-nascut.

Din fericire, nu dureaza o vesnicie si este doar una dintre multele etape ale maternitatii. Cu toate acestea, in urmatoarele decenii vom intampina multe provocari si situatii care ne vor pune la incercare rabdarea si care, fara indoiala, ne vor face sa credem ca nu suntem la inaltimea rolului.

Dar astazi vreau sa-ti spun ceva: Mama, nu e vina ta! Nu faci lucrurile gresit. Doar ca e greu sa fii mama. Incercarea de a-ti creste copiii si, in acelasi timp, de a tine casa in ordine si de a gestiona rutina intregii familii este foarte dificila. Este foarte greu sa gasesti un moment de ragaz, in timp ce ai o lista imensa de lucruri de facut care se invarte in capul tau.

Faptul ca incerci sa faci ceea ce este cel mai bine pentru copiii tai si, in acelasi timp, te simti confuza si in conflict din cauza miilor de sfaturi despre maternitate, nu este vina ta si nu inseamna ca nu ai puterea de a decide.

Daca ajungi in punctul de epuizare, daca te simti coplesita, daca tanjesti dupa o pauza de la toate activitatile tale, daca iti doresti o vacanta sau 48 de ore de somn neintrerupt, nu inseamna ca nu esti o mama buna sau ca nu ai capacitatea de a fi una. Este foarte greu.

Iar tu te descurci de minune! 

Toate acestea ar putea suna ca un lung discurs despre a fi mama si cat de obositor este. Si da, este obositor, provocator, solicitant si multe altele. Dar nu este numai oboseala si sacrificii, iar maternitatea este plina si de multe momente pozitive, multe surprize si zambete zilnice.

Vreau sa spun toate astea, pentru ca nu vreau sa crezi ca esti mai putin mama sau ca esuezi in toata treaba asta cu maternitatea. Poate ti se pare ca nu te descurci sau ca nu faci ce trebuie, sau ca tu esti epuizata si altii nu. Dar iti spun un secret. Toate am simti asta si nu doar o data. Toate am fost pierdute la un momentdat si nu stiam ce facem. Insa prea putine vorbesc despre asta. 

Prin urmare nu te mai invinovati, nu te mai critica. Fii blanda cu tine insati.”, este mesajul transmis de Lucy Ortega, potrivit bebesymas.com.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mama acasa

Articole recomandate

Citeste si despre