NICIODATA sa nu spui: "Asteapta sa vina tatal tau si o sa vezi tu"

/ / Modificat: 2019-11-15
NICIODATA sa nu spui:

Niciun parinte nu trebuie sa spuna fraze de genul: "Astepta sa vina mama ta / tatal tau, sa vezi ce o sa patesti." Atunci cand o mama este suparata - sau un tata - poate spune aceasta fraza unui copil nervos sau incapatanat, pentru a-i capta atentia, intr-un moment disperat cand nu mai stie ce sa mai faca. Psihologul Maria Jose Roldan este de parere ca nu conteaza daca esti acasa sau pe strada, acest tip de fraza, pur si simplu, nu trebuie spus NICIODATA.

Cand te afli intr-un moment de tensiune si iti dai seama ca vrei sa tipi la cel mic sau sa ii arati partea ta cea mai dura, va trebui sa te controlezi. Inchide ochii, respira si spune in gandul tau: "Sunt cu adevarat o mama / un tata decent. Momentul acesta nu spune nimic despre mine sau copilul meu, sunt un tata bun / o mama buna, iar micutul meu este un copil bun. 

Nu este singura solutie

Cand un tata sau o mama se simt coplesiti si nu stiu cum sa actioneze, ei decid sa isi asume responsabilitatea si sa apeleze la singura munitie care le-a mai ramas: amenintarea cu celalalt parinte. Uneori, cand se intampla acest lucru, copilul tau poate opri ceea ce face, pentru ca nu doreste ca celalalt parinte sa afle ce se intampla in acel moment. Exista parinti care se ascund unul in spatele cerluilalt: "Cand va afla tatal tau ...," "Daca va afla mama," etc. Dar, aceasta propozitie, nu ar trebui sa fie NICIODATA o optiune.

Sentimentul de infrangere

Este posibil ca intr-o anumita situatie, cand nu mai stii ce sa mai faci, cand simti ca nu ai niciun ajutor in fata crizelor copilului tau sau te simti atat de obosit emotional incat nu reusesti sa gasesti o alta solutie, te concentrezi pe acea fraza. Doar pentru a incerca sa-l faci pe cel mic sa se comporte corect. Iti dai seama ca ce ai incercat nu a functionat si vrei cu disperare sa faci copilul sa se calmeze sau sa faca ceea ce ii ceri tu.

Dar cand se intampla acest lucru, in loc sa te simti ca si cum ai fi repurtat o mica victorie ca parinte, te simti invins si suparat pe tine pentru ceea ce ai spus. Si probabil iti promiti sa nu mai spui o astfel de fraza niciodata.

Iti stirbesti autoritatea

Cand iti ameninti copilul cu celalalt parinte ii spui, de fapt, ca nu trebuie sa te asculte pe tine, ca nu ar trebui sa se supuna persoanei care se afla chiar in fata lui. Ii spui ca nu tu ai ultimul cuvant si iti arati nesiguranta ca tata sau mama. Ii transmiti ca celalalt parinte este seful si ca nu ai aceeasi autoritate ca si el.

In acest fel, il vei face pe celalalt parinte mai puternic doar pentru ca nu stii ce sa mai faci sau ce sa mai spui. Daca zici lucruri de genul: "Asteapta ca vine tatal sau mama, ca sa afle ce-ai facut," copilul tau va afla ca ceea ce ii spui tu nu are nicio valoare si va crede ca nu esti la fel de valoros ca celalalt parinte. Si va inceta sa te mai respecte. Micutul tau va invata asta pentru ca este ceea ce ii transmiti tu.

Nu ai nevoie de trupe de lupta

Realitatea este ca nu ai nevoie de trupe de lupta, nu ai nevoie sa lupti. Nu exista nimeni mai puternic decat tine, asa ca nu trebuie sa-ti ameninti copilul spunandu-i ca celalalt parinte va veni sa faca ordine. Chiar daca nu ai intotdeauna raspunsuri, cel mic nu trebuie sa stie asta, are nevoie de disciplina pozitiva. El doar trebuie sa stie ca mama este la fel de importanta ca si tatal si invers.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mama si tata

Articole recomandate

Citeste si despre