Comportamente ale parintilor care inhiba abilitatile de lider la copii

/ / Modificat: 2014-03-18
Comportamente ale parintilor care inhiba abilitatile de lider la copii

Abilitatile de lider sunt calitati pe care din ce in ce mai multi parinti le doresc pentru copilul lor, in conditiile in care societatea de astazi a devenit o competitie din ce in ce mai acerba, in care doar cei puternici si ambitiosi castiga. Cu toate acestea, dorinta parintilor de a avea copii puternici se bate adesea cap in cap cu nevoia, uneori excesiva, de a-i proteja, conducand astfel la comportamente care inhiba dezvoltarea abilitatilor de lider la cei mici.

Dr. Tim Elmore, expert in leadership si fondatorul organizatiei "Growing Leaders", a punctat pentru prestigioasa publicatie Forbes care sunt comportamentele parintilor care infraneaza dezvoltarea abilitatilor de lider la copii si a oferit si cateva solutii pentru a-i convinge sa fie mai prudenti cu protectia si controlul celor mici.

Nu permiti copilului sa-si asume riscuri si sa greseasca

De teama pericolelor care sunt la tot pasul, parintele modern are tendinta de a deveni ultraprotetiv cu copilul si de a-i inhiba orice incercare de a testa ceva nou, care implica un minim de risc.

Multi parinti nici nu concep ca micutul lor sa esueze in ceva ori sa treaca prin experienta de a fi dezamagit sau trist, intrucat considera ca merita tot ce e mai bun, chiar daca asta inseamna sa-l tina din scurt si sa-l protejeze de activitati si experiente care l-ar putea supara.

Daca te regasesti in descrierea mentionata mai sus, este timpul sa te opresti si sa permiti copilului sa-si dobandeasca independenta, chiar si cu riscul ca acesta sa greseasca din cand in cand.

Copilul trebuie mai intai sa cada, pentru a invata sa se ridice. Un genunchi julit, un joc pierdut sau o incercare de a inota singur reprezinta riscuri minime, dar utile in dezvoltarea maturitatii, responsabilitatii si initiativei de care are nevoie un lider de maine, sustine Elmore.

Ii sari prea repede in ajutor

Lupta pentru supravietuire va fi unul dintre marile teste ale maturitatii, atunci cand copilul va fi mare. Daca tu, ca parinte, ai tendinta de a sta mereu in umbra lui ori de cate ori greseste sau de a-i sari repede in ajutor atunci cand se impotmoleste, nu vei face decat sa inhibi nevoia copilului de a explora si cauta solutii la problemele cu care se confrunta.

Impinge-l mereu de la spate si incurajeaza-l sa fie perseverent, chiar si atunci cand simte ca se afla la capatul puterilor si ca cedeaza. Indruma-l subtil spre gasirea celor mai bune solutii, punandu-i mereu imaginatia la lucru.

Ajuta-l sa simta gustul succesului dobandit pe baza propriilor forte, care il va impulsiona mereu sa mearga mai departe, in cautarea de noi provocari.  

Nu il ajuti sa-si dezvolte stima de sine

Stima de sine este cea mai puternica "arma" a unui lider. Este cea care-i da curajul sa ia initiativa si sa se aventureze in experinte noi, necunoscute, cu o stapanire de sine care nu-i permite sa lase garda jos, oricat de nesigur s-ar simti pe el.

Stima de sine trebuie construita si dezvoltata inca de la varste mici, sustine Cristina Calarasanu, psiholog specializat in "Terapie Psihanalitica Familiala" si cuprinde trei componente: increderea in sine, iubirea de sine si conceptia despre sine. Toate trei trebuie sa se regaseasca in armonie in dezvoltarea copilului, pentru a face fata provocarilor vietii de adult.

Printre activitatile recomandate de psiholog pentru cresterea stimei de sine la copil sunt:

  • jocurile de rol;
  • jocurile de grup;
  • activitatile artistice (dansul, pictura, desenul);
  • activitatile sportive (inscrierea la sporturi de performanta, angajarea in competitii inca de mic).

Il rasfeti si esti haotica in disciplinarea lui

Este indicat sa permiti copilului sa testeze experiente noi si sa-si asume riscuri, insa trebuie sa fie constient ca exista limite si reguli pe care nu le poate incalca. Chiar daca pare ca disciplina infraneaza foarte mult avantul copilului spre dobandirea autonomiei si dezvoltarea simtului responsabilitatii, in realitate acest sistem il protejeaza de o multime de pericole.

Regulile sunt implementate tocmai in ideea de a-l ajuta sa devina un matur responsabil. Asadar, nu da frau liber tuturor dorintelor si actiunilor copilului si nu-l rasfata. Fii consecventa in modul de disciplinare, aplicarea pedepselor si impunerea regulilor si nu ceda insistentelor lui, chiar daca il vezi ca plange cu lacrimi de crocodil sau te doare cand iti spune, la furie, ca nu te iubeste.

Nu esti un model pozitiv pentru el

Daca vrei ca cel mic sa devina un lider la maturitate, trebuie sa te porti ca atare si sa-i arati, prin puterea exemplului, care sunt calitatile de care trebuie sa dea dovada un matur puternic, responsabil si ambitios. Nu uita ca, la varste mici, copilul invata si absoarbe in gandire si comportament ceea ce aude si vede in casa. Copilul te va urmari cu atentie si te va imita ori de cate ori trece prin situatii asemanatoare.

Cum scapi de aceste comportamente daunatoare dezvoltarii copilului?

Tim Elmore sfatuieste parintii sa fie foarte atenti la modul in care se comporta, dar si cum isi aleg cuvintele in preajma copilului sau in interactiunile cu el. In plus, ofera si cateva sfaturi prin care sa-si corecteze comportamentele care inhiba dezvoltarea abilitatilor de lider la copii:

  • strange din dinti si permite-i copilului sa-si asume riscuri;
  • invata-l ca viata reprezinta un sir de alegeri si compromisuri si ca nu poate capata mereu tot ce vrea (ii dezvolta toleranta la frustrare);
  • lauda-l si recompenseaza-l pentru pasii pe care-i face cu succes in viitorul lui de adult responsabil si ambitios;
  • implica-l in proiecte si jocuri care sa-i dezvolte abilitati sau calitati importante pentru un lider: rabdare, gandire, gasirea de solutii, perseverenta, gratificare intarziata;
  • incurajeaza-l sa stea prin preajma oamenilor puternici, de la care intotdeauna are ceva de invatat; 
  • discuta deschis si sincer cu el, despre orice.

Te regasesti in vreunul dintre comportamentele insirate mai sus? Ce faci pentru a dezvolta abilitatile de lider ale copilului tau? Spune-ne secretele tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Abilitati lider copii Dezvoltare copii Disciplina copii Crestere copii Abilitati parinte

Articole recomandate

Citeste si despre