Tehnologie copii. Tableta in viata copilului tau!

/ / Modificat: 2017-02-07
Tehnologie copii. Tableta in viata copilului tau!

Tehnologia face parte din viata copilului tau si pur si simplu nu poti evita asta, pentru ca televizoarele, telefoanele inteligente, computerele si tabletele sunt peste tot si la indemana oricui.

Lucrurile au evoluat in asa maniera in ultimii ani, incat daca ti-ai impune sa iti privezi copilul de tableta sau laptop, i-ai lua dreptul de a tine pasul cu generatia lui. Nu este un lucru pentru care trebuie sa te condamni faptul ca te folosesti uneori de tehnologie pentru a-l tine ocupat sa poti sa-ti faci treburile, insa trebuie sa gasesti un echilibru intre timpul petrecut in fata tabletei si activitatile clasice care il ajute sa se dezvolte, de la jucatul afara la citit.

tableta_pentru_copii

Foloseste-te de tehnologie pentru a-l incuraja sa comunice

Copiii sunt plini de idei si dornici sa se exprime chiar inainte de a invata sa scrie si sa citeasca. Acest stadiu poate fi destul de frustrant pentru ei, dar tu te poti folosi de tehnologie pentru a-i ajuta sa-si puna in aplicare ideile. Acest lucru poate fi extrem de util si pentru copiii care intampina dificultati in a comunica.

Apelurile video pot sprijini interactiunea sociala si pot ajuta la imbunatatirea abilitatilor verbale, tocmai pentru ca le usureaza copiilor sarcina de a le arata celor mari lucrurile despre care vor sa vorbeasca. Facand asta, vor invata de asemenea sa-si astepte randul pentru a raspunde si sa explice lucrurile in asa fel incat sa le inteleaga toata lumea.

Aplicatiile, jocurile si fotografiile sunt si ele importante, pentru ca furnizeaza stimuli pentru intrebarile copiilor, pentru povestile pe care le creeaza si pentru conceperea unor raspunsuri pline de imaginatie.

Ghideaza-i interactiunea

Aproape orice joc, aplicatie sau site web pot deveni o oportunitate de invatare pentru copii. Trebuie sa gasesti cai prin care sa iti ajuti copilul sa se implice in acele activitati online de la care poate ramane cu informatii sau in cadrul carora poate interactiona.

Implica-te in activitatile lui si ajuta-l atunci cand se blocheaza, arata-i ca esti interesata de ce face punandu-i intrebari si facandu-i sugestii, ajuta-l sa-si gestioneze frustrarea atunci cand nu se descurca. Extinde-i posibilitatea de a invata si dincolo de ecran si incearca sa amesteci jocul virtual cu obiecte din lumea reala, astfel vei reusi sa transformi experienta online intr-una cu implicatii in viata de zi cu zi.

Implica-l in activitati pe care le faci si tu, precum verificarea starii zilnice sau cumparaturile pe internet; asa va invata cum sa caute lucruri in mediul virtual si cum sa faca fata anumitor provocari.

In plus, te poti folosi de asta pentru a-i mari cultura generala, explicandu-i cum functioneaza anumite lucruri, care este originea alimentelor lor preferate si de ce au loc schimbarile climatice.

tableta_educatie_tehnologie_copii

Gaseste aplicatiile potrivite

Exista aplicatii, jocuri si site-uri web care au scop educational si care pot sprijini invatarea. Sunt interactive si atragatoare, asa ca nu iti va fi prea greu sa te folosesti de ele pentru a-l invata o limba straina, putina matematica distractiva, geografie sau alte domenii care il intereseaza. Ai insa grija la aplicatiile gratuite, acestea pot fi insotite de reclame care nu sunt neaparat potrivite pentru varsta copilului tau.

Nu te baza doar pe review-urile altor utilizatori atunci cand alegi o aplicatie si citeste termenele si conditiile acesteia inainte sa o instalezi. In ceea ce priveste alegerea jocurilor, opteaza pentru acelea care ii incurajeaza pe copii sa exploreze si sa devina mai curiosi si mai ambitiosi.

Moderatia este cheia

Expertii au cazut de acord intr-o privinta: tableta nu are ce cauta in viata copilului tau inaintea orei de culcare. In plus, e important sa faci in asa fel incat sa existe un echilibru intre utilizarea tehnologiei, activitatile fizice, citit si alte activitati traditionale, astfel incat joaca sa ramana in continuare importanta pentru copilul tau si sa il ajute sa se dezvolte.

Desi nu exista dovezi in ceea ce priveste efectele nocive ale tehnologiei, expertii considera ca moderatia este importanta pentru copii inclusiv in acest sens.

Cat timp petrece copilul tau pe tableta? Ai impus reguli? Asteptam parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Tablete pentru copii Copii tehnologie Expunere copii tehnologie

Articole recomandate

Citeste si despre