4 stiluri de parenting si efectele lor asupra celor mici

/ / Modificat: 2018-07-11
4 stiluri de parenting si efectele lor asupra celor mici

Stilul tau de parenting poate influenta o multitudine de lucruri, de la greutatea copilului tau si pana la modul in care acesta se percepe pe sine. Este important sa te asiguri ca acest stil de parenting este unul care sa incurajeze si sa sprijine o crestere sanatoasa si armonioasa a celui mic si o dezvoltare adecvata, deoarece modul in care interactionezi cu copilul tau si felul in care il disciplinezi vor reprezenta o influenta majora asupra sa, pentru tot restul vietii.

Cercetatorii au identificat patru stiluri de parenting: cel autoritar, cel de incredere, cel permisiv, si cel neimplicat, fiecare dintre aceste stiluri reprezentand o abordare diferita in cresterea copilului, identificata printr-o serie de carcteristici unice.

1. Stilul de parenting autoritar

  • Crezi ca un copil ar trebui sa fie vazut, dar nu auzit;
  • Atunci cand vine vorba de reguli, este fie ca tine, fie deloc;
  • Nu te gandesti la sentimentele copilului tau.

Daca te regasesti in oricare dintre aceste afirmatii, atunci este posibil sa fii un parinte autoritar. Parintii autoritari cred ca cei mici ar trebui sa respecte regulile lor, fara exceptie si sunt bine cunoscuti pentru fraza "Pentru ca asa spun eu!" atunci cand un copil pune la indoiala motivatia de la baza uneia dintre regulile impuse de catre parinte. Astfel de parinti nu sunt interesati sa negocieze cu cel mic si se concentreaza pe obedienta copilului.

Parintii autoritari nu permit copiilor lor sa se implice in provocarile legate de solutionarea problemelor, in schimb, ei fac regulile si le impun, fara sa tina cont de opinia celui mic.

Copiii parintilor autoritari pot dezvolta probleme legate de increderea in sine deoarece parerea lor nu este pretuita de catre parinti si ar putea sa devina ostili si agresivi. In loc sa se gandeasca la ce ar putea face mai bine data viitoare, acesti copii se concentreaza pe furia pe care o simt la adresa propriilor parinti. Pentru ca parintii autoritarii sunt adesea foarte stricti, copiii lor ar putea deveni foarte buni mincinosi in efortul lor de a scapa de pedepse.

2. Stilul de parenting de incredere

  • Depui mult efort pentru a crea si a mentine o relatie pozitiva cu copilul tau;
  • Ii explici motivele de la baza regulilor;
  • Aplici reguli si consecinte, insa tii cont de sentimentele copilului tau.

Daca te regasesti in afirmatiile de mai sus, esti un parinte de incredere; astfel de parinti fac reguli si aplica consecinte ale nerespectarii lor, insa iau si parerea copilului in considerare. Ei valideaza sentimentele copilului, facand clar copilului in acelasi timp ca parintele este cel care conduce.

Parintii de incredere investesc timp si energie in a preveni problemele comportamentale ale copilului lor inainte ca acestea sa se manifeste si folosesc disciplina pozitiva pentru a incuraja comportamentul bun al copilului lor, laudandu-l si oferindu-i recompense.

Copiii crescuti de parinti de incredere sunt de obicei fericiti si au succes in viata; acesti copii iau decizii bune in ceea ce ii priveste si stiu sa evalueze riscurile pe cont propriu. Cercetatorii au descoperit ca acei copii care au parinti de incredere, au mai multe sanse sa devina adulti responsabili, care se simt in largul lor si isi pot exprima propriile pareri.

3. Stilul de parenting permisiv

  • Stabilesti reguli insa nu le implementezi;
  • Nu aplici consecintele nerespectarii regulilor prea des;
  • Crezi ca cel mic va invata cel mai bine daca nu te implici prea mult.

Daca aceste afirmatii ti se par familiare, esti un parinte permisiv; acest gen de parinti intervin doar atunci cand exista o problema serioasa, iarta usor si au atitudine relaxata in ceea ce priveste copilul, iar atunci cand aplica consecinte, nu o fac pentru mult timp – ar putea sa ii dea inapoi celui mic privilegiile de care l-a privat ca si pedeapsa, daca acesta implora si insista.

Parintii permisivi adopta de obicei un rol de prieten al copilului lor mai mult decat rolul de parinte, isi incurajeaza copilul sa vorbeasca cu ei despre problemele sale, insa nu se implica prea mult in a-l descuraja sa faca alegeri nepotrivite sau sa renunte la comportamente neadecvate.

Copiii care cresc cu astfel de parinti tind sa aiba dificultati din punct de vedere academic si ar putea sa manifeste probleme comportamentale pentru ca nu aprecieaza regulile si autoritatea. Adesea, acesti copii nu au incredere in ei si sunt tristi; de asemenea, sunt predispusi la probleme de sanatate, cum este obezitatea si cariile dentare, deoarece parintii lor nu le restrictioneaza accesul la alimente nesanatoase si nici nu stabilesc reguli ca periajul dintilor prea des.

4. Stilul de parenting neimplicat

  • Nu intrebi copilul despre teme sau scoala;
  • Foarte rar stii unde se afla copilul tau, sau cu cine isi petrece timpul;
  • Nu petreci mult timp cu copilul tau.

Daca te regasesti in aceste afirmatii, atunci s-ar putea sa fii un parinte care nu se implica; acest gen de parinti nu stiu prea bine ce fac copiii lor si nu le ofera copiilor lor sprijin sau atentie; parintii neimplicati se asteapta ca cei mici sa se creasca singuri si nu acorda prea mult timp sau energie in satisfacerea nevoilor copilului lor.

Parintii neimplicati s-ar putea sa fie neglijenti, nu intotdeauna in mod intentionat; uneori astfel de parinti sunt coplesiti de problemele de zi cu zi, cum ar fi cele financiare si de gestionare a caminului, motiv pentru care nu se intereseaza prea mult de dezvoltarea copilului lor.

Copiii acestor parinti neimplicati se lupta adesea cu probleme legate de increderea in sine, nu au rezultate bune la scoala, sunt nefericiti si manifesta adesea probleme comportamentale.

Un parinte nu are intotdeauna un singur stil de parenting, cercetatorii sunt de parere ca parintele de incredere este cel mai aproape de ideal, insa chiar daca nu te regasesti in aceasta categorie nu inseamna ca nu poti face modificari in abordarea ta asupra cresterii copilului astfel incat sa devii un parinte de incredere pentru el.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Parenting Parenting pozitiv Caracteristici stiluri parentale Etape parenting

Articole recomandate

Citeste si despre