Joaca-te cu copilul tau si ajuta-l sa se dezvolte

/ / Modificat: 2022-11-02
Joaca-te cu copilul tau si ajuta-l sa se dezvolte

Joaca dintre parinti si copii este sursa de fericire pentru toata lumea; in timpul jocurilor se secreta endorfine - hormonii care ne fac pe toti mai fericiti si mai relaxati. Joaca si jocul nu sunt doar distractie pentru copii, ci cele mai bune "lectii" pe care le pot invata. Ele au mari beneficii pentru cei mici si sunt "obligatorii" in primii ani de viata.

Ce se intampla in creierul copilului cand se joaca cu parintii

Iti amintesti, cu siguranta, anumite jocuri pe care le jucai cu parintii in copilarie sau cu fratii mai mari, chiar daca alte lucruri din aceeasi perioada probabil le-ai uitat. Explicatia este simpla! Potrivit expertilor, unele dintre cele mai intense amintiri ale adultilor sunt legate de joaca cu parintii.

"Timpul de joc impartasit de parinti si copii este util si pentru unii,si pentru altii, atat din punct de vedere emotional, cat si din punct de vedere neurologic, mai ales pentru cei mici", explica dr. Manuel Antonio Fernandez, medic neuropediatru.

Cu cat ne jucam mai mult cu copiii, cu atat mai bine!

Cand parintii si copiii se joaca impreuna sunt stimulate toate simturile si abilitatile creierului celor mici, atat din punct de vedere motor, cat si senzorial si cognitiv.

Unele jocuri stimuleaza dezvoltarea cerebrala, altele genereaza reactii la stimuli. Dr. Fernandez subliniaza ca jocurile cele mai potrivite pentru creier sunt cele care combina activitatea fizica si pe cea mentala. Daca sunt implicate si persoane dragi, este extrem de benefic si din punct de vedere emotional.

"Efectiv, jocul are mari beneficii pentru cei mici si este o misiune obligatorie, intrucat este foarte importanta, mai ales in primii ani de viata", spune si Eva Torreblanca Vacas, expert in terapie comportamentala a copiilor si adolescentilor.

Jocul ajuta la dezvoltarea imaginatiei si a creativitatii

Jocul dintre parinti si copii creeaza o senzatie de confort si genereza comportamente perfect naturale.

"Se trece dincolo de limitele fizice si se creeaza o senzatie de libertate pentru cei mici. Aceste momente sunt savurate si genereaza mult calm, alungand stresul care apare din atat de multi factori ce ne influenteaza rutina zilnica."

Prin joc, cei mici isi dezvolta abilitatile motorii, cognitive, sociale si emotionale; un copil care stie sa se joace va sti sa creeze conexiuni cu lumea din jur si cu alte persoane.

"Acest lucru favorizeaza crearea si stabilirea de norme si reguli de functionare, capacitatea de a identifica problemele si de a gasi solutii, precum si de a crea legaturi cu altii."

Subtantele pe care creierul le secreta in timpul jocului, datorita schimbarilor la nivel neurologic, favorizeaza, totodata, dezvoltarea fizica, cognitiva si emotionala.

FOTO: Pixabay

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dezvoltarea copiilor Joaca copii

Articole recomandate

Citeste si despre