Joaca este cheia pentru sanatatea copiilor, spun pediatrii

/ / Modificat: 2019-04-01
Joaca este cheia pentru sanatatea copiilor, spun pediatrii

Joaca este cea mai importanta activitate pentru un copil, obisnuiesc sa spuna educatorii de gradinita. Dar iata ca un nou raport al Academiei Americane de Pediatrie este de acord in totalitate cu acest lucru.

Jocul este o modalitate decisiva pentru copii de a-si dezvolta abilitatile sociale si mentale, indeparteaza stresul si construieste o legatura sanatoasa cu parintii, spun expertii in domeniul sanatatii copiilor.

"Recomandam ca medicii sa prescrie o reteta pentru joaca, pentru ca este atat de importanta", a spus autorul principal al raportului, dr. Michael Yogman. El este profesor asistent la Scoala de Medicina Harvard si medic pediatru la Cambridge, Mass.

Joaca ascute abilitatile "sociale, emotionale, de limbaj si cele de gandire – acele abilitati de care generatia urmatoare are nevoie pentru a concura intr-o lume care necesita colaborare si inovare”, a spus el intr-un comunicat de presa al Academiei Americane de Pediatrie (AAP).

„Beneficiile jocului nu pot fi subliniate indeajuns in ceea ce priveste atenuarea stresului si imbunatatirea abilitatilor academice. Dar si in ceea ce priveste construirea unor relatii sigure, stabile si benefice, care sa amortizeze stresul toxic si sa dezvolte rezistenta social-emotionala", a adaugat dr. Michael Yogman.

Raportul a fost publicat vara trecuta in revista „Pediatrics” si actualizeaza un raport clinic din 2007 cu noi cercetari care subliniaza importanta jocului.

Un studiu, de exemplu, a constatat ca nivelurile de stres ale copiilor de 3 si 4 ani, care erau ingrijorati in legatura cu inceperea gradinitei, au fost de doua ori mai mici in randul celor care au petrecut 15 minute de joaca, decat in randul celor care pur si simplu au ascultat educatoarea citind o poveste.

De asemenea, cercetatorii au descoperit ca prescolarii turbulenti s-au comportat mai bine atunci cand educatoarea lor s-a jucat cu ei unu la unu, in mod regulat, pe parcursul unui an.

Din pacate, studiile arata ca majoritatea copiilor de astazi se joaca mai putin decat oricand. Intre 1981 si 1997, timpul de joaca al copiilor a scazut cu 25%. Si 30% dintre gradinitele din SUA nu mai au vacanta, arata cercetarile.

Un sondaj pe aproape 9000 de parinti cu copii de gradinita din SUA a constatat ca doar aproximativ jumatate dintre copii au iesit afara ca sa se plimbe sau sa se joace cu un parinte o data pe zi.

In plus, 9 din 10 parinti isi exprima ingrijorarea privind siguranta copiii lor care se joaca in aer liber. Iar un prescolar obisnuit urmareste in fiecare zi timp de 4,5 ore programe de televiziune, au relevat alte sondaje.

Potrivit medicului pediatru dr. Jeffrey Hutchinson, "folosirea mijloacelor de comunicare in masa, cum ar fi televiziunea, jocurile video, smartphone-urile si aplicatiile tabletelor, ii distrage din ce in ce mai mult pe copii de la joaca”. Jeffrey Hutchinson este co-autor al noului raport.

"Desi interactiunea activa cu mass-media adecvata varstei poate fi benefica pentru copiii mai mari, mai ales daca este sustinuta de vizionarea impreuna cu colegii sau parintii, interactiunile sociale si jocul in timp real sunt superioare mediilor digitale de invatare", se mentioneaza in comunicatul de presa.

Academia Americana de Pediatrie (AAP) a spus ca medicii ar trebui sa incurajeze parintii sa se joace cu copiii lor, prescriindu-le o "reteta pentru joaca" la fiecare vizita in primii doi ani de viata. Proaspetii parintii ar trebui sa raspunda la semnalele nonverbale ale bebelusului in primele cateva luni de viata. De exemplu, atunci cand un bebelus iti zambeste, zambeste-i inapoi. Cucu-bau este, de asemenea, un joc important.

Profesorii, pediatrii si parintii ar trebui sa sprijine jocul nestructurat si invatarea prin joc la prescolari si scolari, se arata in raport. Profesorii ar trebui sa se concentreze asupra invatarii prin joaca, permitandu-le copiilor sa preia conducerea si sa-si urmeze curiozitatea.

De asemenea, este important sa se promoveze vacantele si activitatea fizica zilnica pentru copii, se afirma in raportul AAP.

Dr. Michael Yogman a sugerat ca "data viitoare cand copilul tau doreste sa se joace cu tine, spune da. Este una dintre cele mai bune parti din meseria de parinte si unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poti face pentru copilul tau. Joaca este importanta atat pentru copii, cat si pentru parintii lor, caci in timpul jocului impartasesc impreuna momente vesele si isi pot imbunatati relatia."

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Joaca Joaca aer liber copii Joaca copii Joaca beneficii

Articole recomandate

Citeste si despre