Cum ii invatam pe copii semnificatia timpului?

/ / Modificat: 2021-02-23
Cum ii invatam pe copii semnificatia timpului?

Nu este niciodata prea devreme sa-i invatam pe copii conceptul de timp si ce semnifica acesta. Este important ca micutii sa inceapa sa inteleaga inca de la o varsta frageda ce este timpul. Gradinita, activitatile de dupa, toate implica „timpul”, de aceea micutii trebuie sa se obisnuiasca cu el.

Iata cateva trucuri si jocuri care il vor ajuta pe copilul tau sa inteleaga conceptul de timp: 

Foloseste notiuni si lucruri cunoscute micutului explorator

Rabdarea este cheia succesului. Atunci cand incepem sa-l obisnuim pe cel mic cu semnificatia timpului trebuie sa ne inarmam cu multa rabdare si perseverenta. Psihologii ne recomanda sa incepem cu explicarea perioadelor scurte de timp. 

Cum functioneaza minutele?

Minutele pot fi invatate prin joaca de catre cei mici, astfel incat sa isi dezvolte rabdarea. Pentru a-i face sa inteleaga durata minutelor puteti incepe cu afirmatii de genul: „Asteapta 15 minute si vom merge in parc”. De asemenea ii puteti spune copilului cate minute de joaca i-au mai ramas. Astfel copilul va deveni mai constient de cat de lung este un minut.

Realizati un program regulat

Rutina este importanta pentru copiii mici, deoarece se simt mai increzatori si mai siguri pe ei atunci cand cunosc deja ce activitate urmeaza sa faca intr-un anumit moment al zilei. 

Cum obisnuim bebelusii cu notiunea timpului?

Programul de somn si mesele la anumite ore sunt o modalitate excelenta de a obisnui bebelusul cu acest concept. Asocierea timpului cu o anumita activitate zilnica este benefica pentru cel mic si il va ajuta sa constientizeze programul unei zile si intervalele de timp. 

Cum functioneaza timpul in realitate?

Atunci cand demonstrezi celui mic cum functioneaza ceasul lucrurile se simplifica putin, dar nu este suficient ca micutul sa inteleaga pe deplin semnificatia acestuia. Parintii au datoria sa-l invete pe cel mic cum functioneaza timpul in viata de zi cu zi.

Jocuri si poezii despre timp 

Realizati impreuna cu copilul o macheta a ceasului. Daca sunteti in pana de idei, iata un model simplu:

Confectionati cu cei mici o macheta a ceasului si lasati-i sa o coloreze dupa preferinte. Dupa ce au finalizat puteti sa ii ajutati sa decupeze ceasul si cele doua sageti.

Este indicat sa il lipiti pe un carton inainte sa asamblati ceasul astfel veti fi siguri ca va rezista activitatilor viitoare. Pentru asamblare, cele doua sageti se suprapun si se fixeaza de partea terminala fix in mijlocul ceasului cu ajutorul unei piuneze cu capat rotund, un dop de pluta sau plastilina.

Poeziile sunt si ele o metoda de invatare a timpului. Astfel poti folosi strofe amuzante pentru ca ei sa invete semnificatia minutelor si orelor mult mai usor. 

Tic-tac, tic-tac,

Face ceasul ne-ncetat,

Tic-tac, tic-tac,

Face-ntruna repetat.

Seara mama suparata

Inspre ceas tot imi arata:

- Uite dragul meu baiat,

Este ora de culcat!

Dimineata ne vesteste

Ca e ora desteptarii,

Mama iute ma trezeste

C-a sosit timpul plecarii.

Si asa din zi in zi,

Ceasul cu a lui tic-tac.

- Cand oare ma voi trezi

Ca sa nu-i mai fac pe plac?

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre