5 motive pentru a nu-i grabi si forta pe copii tot timpul. Nu-i face sa fie mai responsabili

/ / Modificat: 2021-12-06
5 motive pentru a nu-i grabi si forta pe copii tot timpul. Nu-i face sa fie mai responsabili

Ca adulti, este adesea normal sa credem ca “facem totul asa cum terbuie”. In realitate insa, si datorita numerosilor factori antropologici, societatea adulta este majoritara la nivel global, dar asta nu inseamna ca toate detaliile sale sunt fezabile pentru dezvoltarea copilului.

Un exemplu foarte bun in acest sens este gestionarea timpului. La nivel general, pedagogii sunt de acord: copiii mici traiesc in prezent si asta este tot ce trebuie sa faca.

Copiii ar trebui sa mearga in ritmul lor si sa se bucure de procesele lor emotionale, chiar si atunci cand vorbim despre responsabilitati.

De aceea, specialistii subliniaza adesea cinci motive pentru care nu trebuie sa-I grabim e copii sa se dezvolte si sa faca diverse lucruri in ritmul nostru, ci sa-I lasam sa exploreze lumea si sa se dezvolte in proproil lor ritm.

1. Nu faci altceva decat sa-I stresezi

Spre deosebire de adulti, copiii invata sa se organizeze mai bine atunci cand au doar obiective pe termen scurt si cand nu sunt presati. Daca le insuflam ideea ca lumea este haotica tot timpul, nu vom face decat sa le ingreunam gandirea si sa le insuflam stresul.

2. Vor avea dificultati in stabilirea prioritatilor

Chiar daca copilul trece prin momente dificile, acesta poate amana sau reprima aceasta situatie pentru a se ocupa de "tot ceea ce este urgent pentru ceilalti". Acest lucru nu numai ca va duce la frustrare, dar va creste cu sentimentul ca nevoile sale nu conteaza pentru ca "trebuie sa puna timpul altora pe primul loc".

3. Nu tii cont de abilitatile copiilor

Cu alte cuvinte, nu ii poti cere unui copil sa se grabeasca sa se incalte atunci cand inca are dificultati in a-si incheia sireturile. Ar trebui sa te intrebi intotdeauna daca ceea ce iti doresti de la copil este in conformitate cu varsta acestuia.

4. Il impiedici sa devina independent

Exact opusul punctului anterior. Acest lucru se intampla cand parintii, din dorinta de a “castiga timp”, sau din lipsa de rabdare, aleg sa faca lucrurile in locul copiilor. De exemplu acestia nu ii lasa sa se incalte singuri ci ii incalta ei pentru ca “se grabesc”. In realitate insa, aceasta graba nu este continua. Poate fi dimineata, cand va pregatiti sa plecati la gradinita si la serviciu, insa nu si seara sau in weekend cand iesiti la o simpla plimbare.

In cele din urma, copilul se va obisnui cu acest lucru. Prin urmare, nu trebuie sa te astepti ca micutul sa invete sa faca singur lucruri simple daca tu le faci in mod constant pentru ei.

In concluzie, daca te grabesti tot timpul si iti grabesti si copilul sa faca lucrurile in ritmul tau, amandoi veti deveni mai anxiosi si acest lucru nu este deloc benefic pentru relatia si temperamentul amandorura.

Prin urmare, ofera-i copilului sansa de a se dezvolta in propriul ritm si de a face lucrurile in propriul stil.

Sursa foto: pexels.com

Taguri Timp copii Responsabilitate copii

Articole recomandate

Citeste si despre