Ce invata copiii cand se joaca, in functie de varsta lor

/ / Modificat: 2018-11-28
Ce invata copiii cand se joaca, in functie de varsta lor

Dincolo de distractie, jocul este o metoda de invatare foarte eficienta. Stii ca prin joc copilul invata multe?

Desi, de obicei, nu acorzi importanta jocului in sine, daca vezi un copil care nu doreste sa se joace, ar trebui sa-ti pui niste semne de intrebare. Daca exista o activitate vitala in perioada infantila, aceasta este joaca. Dincolo de distractie, este esentiala in dezvoltarea buna a copiilor si asta ar trebui sa stie toti adultii.

Exista multi pedagogi, psihologi si profesori care sunt de acord ca agendele copiilor sunt supraincarcate cu activitati si sarcini gestionate de adulti si au putin timp pentru a se juca.

Fiecare etapa este asociata cu un alt tip de joc, in functie de gradul de maturitate al copilului si de nevoile pe care le are in fiecare moment. Dar, desi sunt adaptate fiecarei varste, toate au obiective comune, iar unul dintre ele este ca prin joc, ei descopera lumea reala. In plus, dezvolta partea afectiva a copiilor. Si, asa cum spunea George Bernard Shaw: "Nu incetam sa ne jucam pentru ca imbatranim, imbatranim pentru ca nu ne mai jucam".

Esential: Jocuri adaptate pentru fiecare varsta

Vorbind in functie de varsta, jocul in primul an de viata este o sarcina esentiala pentru buna dezvoltare motorie a copilului, deoarece ajuta la formarea abilitatilor motorii. Prin urmare, la aceasta varsta, jocurile simple bazate pe senzatiile care activeaza simturile sunt perfecte, de exemplu, jocuri scurte si repetitive.

In primii 3-4 de viata incep sa descopere lumea reala care ii inconjoara. Cum o fac? Prin fantezie. Jocul este complementul perfect pentru a explora si a descoperi lumea si, prin urmare, jocurile de fantezie si fictiune nu sunt adecvate pentru aceasta varsta. Trebuie sa te joci cu el acasa si sa-i ajuti sa creeze roluri: lasa imaginatia sa zboare si transforma un bat intr-o sabie sau o cutie de pantofi intr-o armura puternica a unui soldat.

Intre 5-7 ani, copiii invata sa se raporteze, sa urmeze regulile si sa inceapa sa se dezvolte din punct de vedere social. Desi nu sunt inca bine pregatiti pentru jocuri care implica reguli prea complicate, jocurile de grup, puzzle-urile si cele de construit pot fi cei mai buni aliati.

Cand trec de aceasta varsta, pot incepe sa joace orice joc, cu reguli complicate si reguli simple, deoarece au deja suficienta capacitate pentru a intelege totul.

Stii ca daca se joaca, afla mai multe?

Jocul incepe sa ocupe mai mult spatiu in clasa, ca o resursa educationala, in primii ani. Potrivit Fundatiei "Crecer Jugando", prin aceasta metoda, copiii devin protagonisti ai invatarii proprii. "Daca copiii de astazi au putin spatiu si timp sa se joace, scoala trebuie sa le garanteze dreptul de a se juca."

In cadrul scolii, jocul ofera o multime de trasaturi pozitive la nivel de grup. Promoveaza integrarea in centrele multiculturale si face ca toti elevii sa para aceiasi, prin empatie si sociabilitate.

Prin urmare, ar trebui sa acorzi jocului importanta pe care o are, atat la scoala, cat si in afara ei si sa fie integrat ca activitate didactica, de care depinde, in mare masura, intreaga dezvoltare mentala a copilului.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Joaca Joaca copii Joaca beneficii

Articole recomandate

Citeste si despre