Trucuri pentru a invata mai usor. Ce trebuie sa faci pentru a retine rapid informatiile de la scoala

/ / Modificat: 2022-09-04
Trucuri pentru a invata mai usor. Ce trebuie sa faci pentru a retine rapid informatiile de la scoala

Pe zi ce trece, devine tot mai evidentă nevoia de a învăța cum să creăm strategii care să ne permită să reținem mai bine informațiile în memorie, cu scopul fundamental de a face față dificultăților pe care le implică reținerea unor informații necesare în calea învățării și a educației.

Din toate aceste motive, de-a lungul anilor au fost realizate o serie de studii și cercetări axate pe ideea de a optimiza modul în care procesăm informația, cu scopul final de a facilita intrarea și menținerea ei în memorie.

Există oameni care, din motive fizice, psihologice sau sociale, au dificultăți în a găsi o modalitate de a absorbi informații și de a le face să rămână în creierul lor pentru totdeauna. Așadar, dacă acesta este cazul tău, te invităm să citești până la final pentru a afla cele mai bune trucuri de reținere a informației care există și pe care noi le-am compilat pentru a te ajuta în procesul de studiu. 

Consecințele nereținerii informațiilor

Vă deranjează faptul că uneori (sau întotdeauna) vă este greu să vă amintiți lucruri? Ceva la fel de simplu ca locul în care ți-ai pus ochelarii sau, dacă ești student, acel moment în care ți-ai petrecut toată noaptea învățând doar pentru a sfârși prin a nu-ți mai aminti nimic...

Da, este oribil! Iar aceste cazuri și nu numai sunt realități foarte îngrijorătoare, mai ales în ceea ce-i privește pe studenți, pentru că, dacă nu reușesc să atingă nivelul necesar de concentrare și retenție, nu vor putea fixa conținuturile la fiecare curs corespunzător, creând un deficit de învățare greu de rezolvat pe termen lung.

Dacă se întâmplă acest lucru, probabil că vor fi generate sentimente de furie și disperare, deoarece efortul de a rememora și deficitul de retenție care apare vor bloca probabil alte cunoștințe care ar fi putut fi obținute anterior.

Un alt motiv de îngrijorare este faptul că uneori credem că înnebunim sau că ne pierdem memoria, iar în realitate acest lucru se întâmplă (cel puțin în cazul tinerilor) în cele mai mici cazuri. De fapt, de cele mai multe ori se datorează pur și simplu unei lipse de concentrare asupra a ceea ce facem sau nu acordăm suficientă atenție diferitelor activități, ceea ce ne poate afecta percepția sau propria stimă de sine.

Recomandări pentru a reține mai multe informații

Pentru ca muulți elevi pot suferi de o lipsă de retenție a informațiilor, este recomandat să exersați frecvent câteva trucuri simple pentru a reține informațiile care, pe termen lung, pot preveni o mulțime de probleme. Iată câteva dintre ele:

Asociați faptele cu lucruri pe care vi le puteți aminti

Le memorează și le învață, le leagă sau le asociază cu experiențe sau subiecte familiare. De exemplu, puteți face legătura între ceea ce doriți să învățați și unele dintre hobby-urile preferate.

Revedeți ceea ce ați învățat

Dacă doriți să vă amintiți mai bine ceea ce ați învățat, revizuirea este întotdeauna foarte importantă, deoarece vă va permite să consolidați memoria și să o faceți mai permanentă.

Citiți, analizați și scrieți ceea ce ați înțeles despre subiect.

Acest mod de a lucra sau de a studia vă va permite să vă exersați memeoria, deoarece astfel veți clasifica și structura informațiile într-un mod plăcut și simplu pentru a reține mai bine datele pe care trebuie să le stocați.

Discutați sau vorbiți cu alții despre ceea ce ați învățat.

Un mod îmbucurător de a consolida informațiile este să le explicați altora, deoarece acest lucru vă va permite să exersați și să înțelegeți mai întâi, obligându-vă să folosiți toate informațiile noi mai târziu.

Rezolvă-ți îndoielile legate de sensul cuvintelor.

Un lucru care vă va oferi o șansă mai bună de a înțelege subiectul este să nu aveți îndoieli cu privire la semnificația cuvintelor, de exemplu. Verificati într-un dicționar sensul fiecărui cuvânt pe care nu îl cunoașteți.

Concentrează-te doar pe materialul pe care îl înveți.

Pentru a vă concentra atenția asupra a ceea ce învățați, nu este bine să studiați în locuri unde pot exista distrageri, altfel nu veți reține nicio informație. Pregătiți un spațiu cu condițiile necesare pentru a vă ține departe de orice distragere a atenției și organizați-vă biroul în mod corespunzător pentru această sarcină.

Evitați sesiunile de studiu maraton.

Nu în ultimul rând, evitați sesiunile maraton de studiu la ore nepotrivite. Rețineți că saturația nu va fi niciodată cheia pentru reținerea informațiilor, la fel ca și lipsa de odihnă, care ar putea avea, de asemenea, o influență foarte negativă asupra întregului proces.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Trucuri Invatare copii

Articole recomandate

Citeste si despre