Parentingul ostil si impactul pe care il are asupra sanatatii mintale a copiilor

/ / Modificat: 2023-08-01
Parentingul ostil si impactul pe care il are asupra sanatatii mintale a copiilor

Stilul parental influenteaza dezvoltarea copiilor si modul in care se vor dezvolta ca adulti, bunastarea si stima de sine, printre alte aspecte. Un studiu recent releva faptul ca anumite tipuri de parenting, cum ar fi parentingul ostil, cresc probabilitatea ca acesti copii sa sufere de probleme de sanatate mintala.

Vorbim despre acest stil de parenting si despre impactul sau asupra copiilor prin intermediul acestui studiu realizat pe mai mult de 7.500 de copii si familii, care a urmarit copiii de la varsta de noua luni pana la noua ani.

Parentingul ostil: ce este?

Un stil parental ostil dubleaza riscul ca micutii sa dezvolte simptome de sanatate mintala. Acest lucru este sugerat de un studiu realizat in Irlanda si Marea Britanie, publicat in revista stiintifica Epidemiology and Psychiatric Sciences.

Dar ce este un stil parental ostil? Practic, unul in care predomina agresivitatea (fie ea fizica sau verbala, cu comportament manipulator, pedepse sau strigate, de exemplu) si care se caracterizeaza printr-o disciplina stricta si un control excesiv. Acest stil de parenting poate duce la dezvoltarea de probleme de sanatate mintala in cazul copiilor.

Anxietatea, agresivitatea si depresia la copii

Prin acest stil parental, exista putin loc pentru copil sa poarte o conversatie cu parintii sai, nu se discuta nimic, iar greselile duc adesea la pedepse.

Potrivit unui alt studiu (2022) publicat in StatPearls, copiii crescuti prin acest stil au niveluri mai ridicate de agresivitate si se pot razvrati impotriva figurilor de autoritate pe masura ce cresc.

De ce parintii adopta acest stil parental?

"Adesea, este din ignoranta, experienta, stres sau lipsa de speranta, posibil din cauza propriei (lor) situatii", sustine Kadesha Adelakun, director al centrului de psihoterapie The Journey Cunseling Services.

Expertul adauga ca, in plus, copiii pot dezvolta un nivel ridicat de anxietate cu privire la ceea ce se va intampla sau la pedeapsa pe care o vor primi. De asemenea, ei pot dezvolta agresivitate si simptome depresive.

Impactul acestui tip de parenting asupra sanatatii mintale a copiilor, potrivit unui studiu

Revenind la studiu, acesta a urmarit mai mult de 7.500 de copii si familii, de la varsta de noua luni pana la noua ani. Cercetatorii au descoperit ca parentingul ostil a crescut riscul ca micutii sa dezvolte probleme de sanatate mintala.

Parentingul ostil creste sansele unui copil de a avea un risc ridicat sau usor de probleme de sanatate mintala, sustin expertii.

Mai exact, rezultatele arata urmatoarele: copiii care au fost expusi la parinti ostili la varsta de 3 ani au avut de 1,5 ori mai multe sanse de a avea simptome de sanatate mintala cu risc ridicat si de 1,6 ori mai multe sanse de a avea simptome de sanatate mintala cu risc usor la varsta de 9 ani.

Sexul si statutul economic al parintilor joaca, de asemenea, un rol important.

S-au constatat diferente si intre sexe si in functie de statutul economic al parintilor. Astfel, fetele au fost mai predispuse sa sufere de probleme de sanatate mintala decat baietii, la fel ca si copiii cu un singur parinte. In ceea ce priveste nivelul de venit, copiii din medii mai bogate au fost mai putin predispusi sa dezvolte aceste probleme.

Modele parentale toxice si importanta educarii cu dragoste

Cand un copil creste intr-un mediu ostil, cand devine adult risca sa abordeze acelasi tip de comportament cu propii copii.

Este important insa sa evitam sa "mostenim" de la parintii nostri acest stil de parenting, sau alte stiluri de parenting daunatoare, pentru a nu le reproduce cu copiii nostri si a-i impiedica sa sufere sau chiar sa dezvolte traume.

Pentru asta se poate face un exercitiu de introspectie prin care sa devenim constienti de acele comportamente pe care le practicam ca parte a parentingului, pentru a detecta care sunt benefice si care nu sunt.

Parentingul, timpul pe care il petrecem cu copiii nostri (si modul in care petrecem acest timp), au un impact urias asupra fericirii si bunastarii lor, in timpul copilariei, dar si atunci cand devin adulti.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre