Modalitati inteligente de a-ti calma copilul atunci cand tipa

/ / Modificat: 2018-11-27
Modalitati inteligente de a-ti calma copilul atunci cand tipa

Un copil care tipa iti poate provoca adevarate migrene. Pe masura ce creste, micutul tau isi da seama ca uneori, tipand, va obtine ceea ce isi doreste asa ca va tipa cat il tin plamanii ca sa iti atraga atentia.

Pentru ca bebelusii si toddlerii au modalitati de comunicare foarte limitate, se vor folosi de oricare dintre ele pentru a-si impune punctul de vedere si doleantele, asa ca imediat cum cel mic va realiza ca vocea sa ascutita iti atrage atentia, o va utiliza ori de cate ori are nevoie sau vrea ceva de la tine.

Cand incepe sa tipe, ai grija ca tu, sotul si familia sau ingrijitorii copilului procedati la fel; sa il faci sa se opreasca din tipete necesita atentie si disciplina.

Amminteste-ti un lucru extrem de important: cand copilul tau este suficient de mare sa isi dea seama cum sa nu te asculte, atunci este si suficient de mare incat sa te asculte. Iata ce trebuie sa stii despre tipetele copilului tau.

De ce tipa cel mic?

Atunci cand prichindelul tau incepe sa tipe fara oprire fara un motiv aparent, nu o face pentru ca are ganduri ascunse, ba din contra, ii place sa se auda tipand, la propriu. Tocmai a descoperit ca are o voce si normal, vrea sa o foloseasca cat de des posibil, asa ca experimenteaza un lucru nou pe care il poate face si asta ar trebui sa te bucure. De ce trebuie sa experimenteze insa tot timpul?

Copiii mici au prea putin control asupra impulsurilor si nici nu stiu cum ar trebui sa se comporte in public ceea ce rezulta adesea intr-un mic monstrulet urlator care face scandal in locuri publice, unde ecoul vocii sale este foarte puternic.

Si asa reusesc sa atraga atentia parintilor, lucru pe care si-l doresc, de asemenea. Indiferent ca beneficiaza de atentia ta pozitiva sau negativa, copilul a reusit sa faca ceva cu ajutorul vocii sale si simte astfel ca are o putere. Asa ca o va face din nou si din nou, testandu-si aceasta putere.

Este posibil si ca micutul tau sa tipe din cauza frustrarii, de exemplu cand isi doreste ceva dulce sau o jucarie pe care nu vrei sa i-o cumperi, pentru ca se gandeste ca s-ar putea sa iti schimbi parerea daca tipa suficient de tare.

Iata cateva modalitati simple prin care poti sa calmezi un copil care tipa

Fiecare copil este unic si acest lucru nu este mai adevarat decat atunci cand prichindelul tau incepe sa isi testeze abilitatile vocale, asa ca va trebui sa iti dai seama (testand) care strategie i se potriveste cel mai bine.

1.Foloseste o voce blanda

Cand toddlerul tau nu se mai opreste din tipat, vorbeste cu el folosind o voce blanda pentru a-l face sa se calmeze si sa auda ce ai sa ii spui. Spune-i ca iti pare rau ca tipa, pastreaza-ti tonul soptit si roaga-l pe cel mic sa vorbeasca la fel ca si tine.

2.Respecta programul copilului tau

Ar fi minunant daca ai putea sa iti faci programul dupa voia ta, dar este mai bine sa il adaptezi la programul copilului tau, asa ca iesiti in public impreuna cand cel mic este odihnit si in toane bune.

3.Intelege-i sentimentele

Copilul tau are nevoie de atentia ta? Poate ca nu se simte comod intr-o anumita circumstanta sau intr-un anumit loc; daca crezi ca acesta este motivul pentru care tipa, intreaba-l. S-ar putea sa fie plictisit si agitat, insa indiferent de motiv, spune-i ca intelegi cum se simte.

4.Lasa-l sa se linisteasca

Cand toddlerul tau face o criza, partea creierului sau responsabila cu ratiunea este paralizata si doar emotiile ii controleaza comportamentul, de aceea este mai bine sa il ignori pana se calmeaza si abia apoi sa incerci sa ii vorbesti.

5.Distrage-i atentia

Profita de faptul ca este foarte usor sa distragi atentia unui copil mic si foloseste-te de jucarii sau de alte lucruri pentru a face asta si a impiedica criza de furie iminenta.

6.Tine-l ocupat

Uneori plictiseala poate fi vinovata de tipetele copilului tau, asa ca pentru a evita acest lucru, tine-l ocupat atunci cand sunteti in public, astfel incat mintea sa uite motivul pentru care se pregatea sa tipe. Telul este sa ai un copil prea ocupat sa faca o criza de furie.

7.Fa-i concurenta

Daca va aflati intr-un loc unde o poti face, tipa alaturi de el, facand din asta un joc; apoi fa tranzitia catre un alt joc, de exemplu sariti amandoi cat de sus puteti. Si daca reveniti inapoi intr-o zona publica, fa un joc din care dintre voi este mai tacut.

8.Recompenseaza-ti copilul cand se poarta frumos

Cine spune ca mita nu functioneaza? Daca nu tipa cand sunteti in public, recompenseaza-l cu o inghetata sau alt desert preferat. Nu ii promite lucruri pe care nu le poate avea imediat si tine-te de cuvant.

9.Mergeti in locuri galagioase

Daca cel mic tipa si face crize in locuri linistite atunci incearca sa mergeti in locuri in care poate tipa dupa pofta inimii. Exista restaurante cu zone pentru copiii, in care isi poate face de cap.

10.Ignora-i pe cei din jur

Este dificil, dar fa tot posibilul sa ii ignori pe cei care se uita si te judeca atunci cand cel mic tipa din toti rarunchii. Concentreaza-te pe copil si uita de restul lumii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Tipat copii Calmare copil Disciplina copii

Articole recomandate

Citeste si despre