De ce creierul copilului NU invata nimic cand TIPI la el

/ / Modificat: 2019-09-12
De ce creierul copilului NU invata nimic cand TIPI la el

La fel cum nu vei avea castig de cauza cand ridici vocea, nici daca tipi nu vei obtine rezultate mai bune. Din contra.

Tipetele pot avea doua origini: fie din cauza peirderii rabdarii, fie pentru ca tu crezi cu tarie in generarea autoritatii si a disciplinei. Dar nu conteaza care este originea. In ambele cazuri, acestea sunt inutile.

De ce tipetele nu sunt bune ca model de educatie. Mai mult: creierul copilului nu invata cand strigi la el.

5 motive pentru care creierul copilului nu invata cand tipi

Tipetele sunt ca niste sulite, ca niste sageti otravite. Poate crezi ca cel mic reactioneaza pentru ca "invata lectia," dar nu este asa. El reacționeaza pentru ca doare si pentru ca ii este frica. Reactioneaza pentru ca acele tipete l-au ranit si nu vrea sa le mai auda. Dar nu invata. Creierul lui este blocat.

Exista un motiv foarte puternic ca sa renunti sa mai tipi: un motiv chimic. Aceasta este explicatia si numeroasele motive pe care ni le ofera stiinta, astfel incat sa incerci sa nu mai strigi la copilul tau:

1. Creierul invata cel mai bine intr-un mediu de siguranta si protectie. Si nu numai al copiilor. Numeroase studii au aratat ca adultii lucreaza si se comporta mai bine intr-un mediu "prietenos," unde primeaza respectul si nu tipetele.

2. Inainte de tipete, se activeaza emotia din cauza fricii si blocheaza o zona din amigdala care impiedica trecerea informatiilor noi. Amigdala este responsabila, printre altele, de reglarea emotiilor. Ea le stocheaza si le reglementeaza. Potrivit lui Justin Feinsten, om de stiinta de la Universitatea din Iowa (SUA), cand amigdalele detecteaza un pericol (cum ar fi tipetele), activeaza un raspuns care ne indeparteaza de amenintare.

3. Inainte de tipete, creierul activeaza un fel de "mod de supravietuire." Zona sistemului limbic unde se afla amigdala, afiseaza un "scut" pentru a se proteja de strigate.

4. Tipetele afecteaza in mod direct amigdalele. Acestea sunt ca niste "santinele ale emotiilor" si responsabile de activarea vigilentei sau bunului simt sau de a da ordinul de "evadare" in caz de pericol. Face acest lucru prin neurotransmitatori care activeaza substante precum dopamina, adrenalina, glucocorticoizii.

5. Amigdala este, de asemenea, responsabila cu stocarea amintirilor legate de emotii. Tipetele vor genera memorii negative. Si conform concluziilor numeroaselor studii neurostiintifice, amigdala are un rol important in invatarea in timpul copilariei.

Asta nu inseamna ca nu poti sa urli. Poti face asta, dar, ca o modalitate de a scapa de stres, de angoasa, ca o usurare. Dar nu ca o arma de educare a copilului. Poti deschide fereastra si sa strigi. Poti sa urci un munte si sa tipi. Eliberezi frici, temeri, furie acumulata si stres. In fata celui mic, insa, respira adanc, numara pana la 10 si inlocuieste tipetele cu ceva mai eficient si mai instructiv.

Ce sa faci ca sa nu mai tipi la copil

Micutul cere un angajament si multa rabdare din partea parintilor. Si exista multe alte metode de educatie pozitiva pe care le poti aplica copilului tau.

  • Educatie emotionala: un copil capabil sa-si gestioneze emotiile in fiecare situatie este un copil fericit, capabil sa faca fata situatiilor de stres sau conflict. Daca educi emotiile celui mic, iti va fi mai usor sa impui reguli si limite.
  • Tehnica sandwich: consta in expunerea calitatilor pozitive ale copilului inainte de a cere o schimbare in comportamentul sau. Pentru a-i arata ca ai incredere in el si astfel isi consolideaza stima de sine.
  • Castiga respectul copilului: Nu este necesar sa tipi pentru a castiga respectul micutului tau. Disciplina si autoritatea sunt suficiente, dar fara strigate sau amenintari.
  • Genereaza mai multa empatie in el: Empatia il va face sa inteleaga de ce ii ceri un lucru sau altul. Va sti sa "citeasca" in emotiile tale si va intelege de ce uneori esti stresat sau nervos si ajungi sa-ti pierzi controlul.
  • Construieste o baza solida de norme si limite: O baza buna de norme si limite il va determina pe copil sa se supuna fara sa tipi, deoarece isi va asuma ceea ce nu pot face in niciun caz.

Foto: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Tipat copii Tipatul la copii Tipat la copii

Articole recomandate

Citeste si despre