Ce se intampla cu creierul unui copil atunci cand tipi la el? Iata ce consecinte dure are acest obicei

/ / Modificat: 2023-10-05
Ce se intampla cu creierul unui copil atunci cand tipi la el? Iata ce consecinte dure are acest obicei

In calitate de parinti, probabil ca te-ai gandit efectele pe care le au tipetele asupra copiilor. In ciuda faptului ca este o practica negativa, cu impact urias asupra copiilor, aceasta practica continua sa se desfasoare in multe locuinte.

Stii insa ce se intampla cu creierul unui copil atunci cand tipi la el? Iata care sunt consecintele dure la care sunt supusi copiii cand parintii tipa.

Cu toate acestea, este important de retinut ca, daca exista un mediu in care tipetele sunt frecvente, consecintele sunt cu atat mai severe. Acest lucru este dat de faptul ca micutii sunt foarte sensibili si, deoarece sunt in plina etapa de dezvoltare fizica, intelectuala si emotionala, este mult mai usor pentru ei sa fie afectati de mediul in care se afla.

Este posibil sa crezi ca daca a fost doar o izbucnire a unei actiuni care te-a determinat sa tipi la copil, care nu s-a mai intamplat pana acum, nu il va afecta in niciun fel, dar, asa cum am mentionat, consecintele unui astfel de gest sunt dure, chiar daca se intampla o singura data.

Ce se intampla in creierul unui copil atunci cand tipi la el?Tipatul ii face pe copii sa sufere, iar pe termen lung acest lucru este negativ, deoarece afecteaza alte domenii, cum ar fi:

1. Blocarea procesului de invatare: atunci cand un adult tipa la copil (mai ales in timpul temelor), procesul de invatare este blocat. Daca se intampla constant ca micutii sa auda tipete, ceea ce se intampla este ca nu reusesc sa incorporeze cunostintele pentru a putea coexista, asta pentru ca vor fi mereu supusi celorlalti din cauza tipetelor. Prin urmare nu vor avea doar probleme de invatare la scoala, ci si in viata de zi cu zi si in relationarea cu alte persoane.

2. Simt mai usor frica: atunci cand copiii te aud tipand la ei, creierul elibereaza dopamina si adrenalina, niste hormoni care genereaza stres si frica.  

3. Vor avea doar amintiri negative: atunci cand tipi la copil, acest lucru este inregistrat ca o amintire proasta si, pe termen lung, aceleasi amintiri vor genera probleme in ceea ce priveste emotiile lor, putand deveni chiar anxiosi.

Pentru a preveni sa tipi la cei mici, apeleaza la urmatoarele trucuri:

  • Pune-te in locul lor pentru a intelege mai bine prin ce trec acestia
  • Asculta cu atentie ce au de spus copiii, astfel incat sa ii poti ajuta
  • Cere-ti scuze dupa ce ai tipat la copil, este important ca si el sa primeasca respect.

Acum ca stii cat de daunatoare sunt tipetele si ce efecte devastatoare au asupra copiilor, tine cont de aceste informatii si foloseste-le pentru a te asigura ca nu vor exista consecinte negative, pentru copil, in viitor. 

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Creier copil Tipat la copii

Articole recomandate

Citeste si despre