Cum le insuflam copiilor dragostea pentru lectura. 7 ponturi pentru a le starni curiozitatea si creativitatea

/ / Modificat: 2023-09-26
Cum le insuflam copiilor dragostea pentru lectura. 7 ponturi pentru a le starni curiozitatea si creativitatea

Copiii au o curiozitate nativa, care ii ajuta sa invete lucruri noi. In primii ani de viata, cei mici sunt precum niste bureti care capteaza informatii si invata pe zi ce trece lucruri noi. Pe masura ce cresc, acestia pot citi singuri si pot afla lucruri interesante din toate domeniile. Lectura este o componenta foarte importanta in viata copiilor, ii ajuta sa isi dezvolte creativitatea si imaginatia, sa isi largeasca vocabularul si sa se dezvolte cognitiv.

Micutii ar trebui sa fie inconjurati de carti, potrivite pentru varsta lor, inca de cand sunt bebelusi, insa exista si alte metode prin care parintii le pot insufla dragostea pentru lectura, pentru povesti si dorinta de a afla lucruri noi. Iata cateva dintre ele!

1. Povestea ca rutina de somn. A-i citi copilului o poveste inainte de culcare il poate ajuta sa adoarma mai repede, dar si sa fie mai curios si sa iubeasca lectura. Alegeti carti colorate, cu scrisul mare si cititi in fiecare seara macar cateva pagini impreuna cu copilul.

2. Jocuri senzoriale. Puneti mai multe obiecte intr-o cutie sau intr-un cos si rugati copilul sa selecteze cateva. Pornind de la acele obiecte, inventati fiecare cate o poveste.

3. Cantece, poezii si ghicitori. Memorarea de versuri le dezvolta copiilor capacitatea cognitiva, iar ghicitorile pot fi instrumente foarte utile pentru a le stimula gandirea critica si creativitatea.

4. Povesti pornind de la imagini. Alegeti cartonase sau fotografii cu diverse imagini/personaje si inventati povesti pornind de la acestea. Puteti face acest lucru pe rand, iar copiii vor fi foarte incantati.

5. Teatru de papusi acasa. Puteti folosi jucarii de plus sau figurine din carpa, care se pun pe mana, pentru a pune in scena diverse povesti. In acest fel, copiii isi dezvolta nu doar creativitatea, ci si expresivitatea si asociaza gesturile cu cuvintele.

6. Povesti de familie. Puteti face un ritual de culcare, prin inventarea unei povesti la care sa participe intreaga familie. Fiecare spune o fraza sau mai multe, iar ceilalti trebuie sa continue din acel punct. Poate fi foarte amuzant pentru copii.

7. Carti senzoriale si 3D. Copiii au nevoie sa interactioneze cu cartile inca de mici. Daca atunci cand sunt bebelusi le cumparam carticele cu diverse animale, din material textil care fosneste si face zgomote, mai tarziu le putem oferi carti 3D, care ii vor cuceri.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dragoste copii Lectura copii Curiozitate copii Curiozitate copii

Articole recomandate

Citeste si despre