Ce greseli de educatie ai facut in functie de comportamentul copilului

/ / Modificat: 2021-06-08
Ce greseli de educatie ai facut in functie de comportamentul copilului

Cu totii facem greseli in cresterea si educarea copiilor. Insa acestea devin problematice in momentul in care le repetam la nesfarsit.

Te-ai intrebat vreodata care sunt greselile pe care le-au facut parintii tai si care au dus la gelozie, invidie, suspiciune, si alte sentimente si comportamente pe care le ai si in prezent? Ei bine, acestea sau alte comportamente pe care le adopti in educarea copilului il pot face pe acesta sa aiba un comportament inadecvat sau sa nu aiba incredere in el ori in ceilalti.

Iata asadar ce greseli de educatie ai facut in functie de comportamentul copilului:

1. Neincredere

Un copil neincrezator poate fi asa pentru ca a invatat sa se teama de ceilalti. Si cum a aparut aceasta frica si neincredere? Deoarece parintii lui au tipat prea mult la el, au fost iritati in discutiile cu el si au folosit amenintari si pedepse pentru a-l educa. 

2. Tendinta catre agresivitate

Daca micutul tau este genul care da din picior, tipa si nu este capabil sa faca fata furiei si maniei este deoarece incearca sa-ti atraga atentia prin toate mijloacele posibile. Acest comportament apare fie pentru ca nu petreci suficient timp cu el, fie pentru ca atunci cand sunteti impreuna, nu esti, de fapt, prezenta. Prin urmare trebuie sa gaseasca un mod prin care sa-ti atraga atentia.

3. Timiditate si nehotarare

Desi multi oameni cred un copil se naste timid si indecisi si considera ca acesta se va schimba si va invata sa devina curajos si sociabil. Insa asa cum invata sa devina curajos si sociabil, la fel poate invata sa devina timid si indecis. Cum? Prin supraprotejare si prin a rezolva lucruri in locul lor, ii subminezi stima de sine. Este ca si cand i-ai spune: “Lasa, fac eu asta ca tu nu stii cum se face”.

4. Gelozie

Multi adulti marturisesc ca nu pot sa nu fie foarte gelosi pe altii. Gelozia este, de multe ori, rezultatul unei erori in educatia primita in copilarie. Aceasta apare deoarece parintii isi compara copiii intre ei sau ii compara cu alti copii. Comparatiile duc la invidie si gelozie, deoarece micutii simt ca nu sunt suficient de buni pentru parintii lor.

5. Nesiguranta

Atunci cand trebuie sa alegi ceva nu-i lasi pe copii sa-si dea cu parerea si faci alegerea in locul lor, cand va creste va fi nesigur si nu va sti ce sa aleaga sau ce ii place. Practic, daca nu il lasi sa aleaga intr-o culoare sau alta, ce sport sa faca sau ce aroma de inghetata sa manance si ii impui variantele preferate de tine, copilul nu va ajunge niciodata sa se cunoasca pe el. Va deveni un adult nesigur, fara initiativa.

6. Agresivitate

Agresivitatea este un comportament care se invata. Daca tu esti agresiva cu micutul, acesta va invata la randul lui sa se comporte astfel. Un copil la care se tipa constant si la care se ridica mana va avea acelasi comportament fata de alti copii.

7. Nu stie sa se apere sau sa rezolve conflictele

Cand iti certi copilul in public, acesta se simte umilit si rusinat. De asemenea, in acest mod anulezi capacitatea lui de a se supara sau de a rezolva un conflict in alt mod. Indiferent de greseala pe care o face, cel mai bine este sa astepti pana ajungeti acasa si sa purtati o discutie pe acea tema.

Acestea sunt doar cateva dintre greselile facute de parinti, care duc la anumite comportamente ale copiilor. Insa, tine minte. Acestea devin o problema in momentul in care sunt repetate, nu daca se intampla o singura data.

Sursa foto: pexels.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Educatie copii Comportament copii

Articole recomandate

Citeste si despre