Ce facem cand altcineva ne cearta copilul? Cum reactionam si cand ii luam apararea micutului

/ / Modificat: 2022-01-28
Ce facem cand altcineva ne cearta copilul? Cum reactionam si cand ii luam apararea micutului

Orice parinte care a asistat la o situatie in care o alta persoana i-a certat copilul sau i-a facut observatie acestuia, de fata cu el, a simtit, probabil, un nod in gat. Astfel de situatii sunt frecvente si pot aparea oriunde: in familia extinsa, la scoala, la locul de joaca, in parc etc.

Cu siguranta vi s-a intamplat sa fiti cu copilul intr-un anumit loc, el sa aiba un comportament agitat sau agresiv si altcineva sa gaseasca de cuviinta sa ii faca observatie. Astfel de situatii sunt cat se poate de neplacute, atat pentru copii, cat si pentru parinti. In timp ce micutii se simt rusinati si umiliti atunci cand o terta persoana le atrage atentia, in mintea parintilor incolteste imediat gandul: „Cine se crede sa ii faca observatie copilului meu?”

Indiferent cat de suparatoare ar fi situatia, este de preferat sa inercati sa va pastrati calmul si sa nu raspundeti provocator. Astfel de situatii vor mai aparea si nu avem cum sa le evitam intotdeauna, asa ca cel mai bine este sa invatati cum sa raspundeti la ele in mod corespunzator.

Ce sa faci atunci cand alti oameni iti cearta copilul

Atunci cand cineva ii face observatie sau il mustra pe copilul nostru, simtim instantaneu cum ne enervam. Starea este justificata, in primul rand pentru ca nimeni nu este in masura sa ne certe copilul si in al doilea rand pentru ca, prin acest gest, ne este pusa la indoiala autoritatea de parinte. Reactia noastra va fi diferita, in functie de cativa factori: context, din partea cui vine mustrarea, cat de bine cunoastem si cat de apropiati suntem de acea persoana. Vom detalia acesti parametri in cele ce urmeaza.

Factorii care ne influenteaza reactia

Cine a certat copilul: o observatie venita din partea cuiva apropiat nu este acelasi lucru cu o mustrare din partea cuiva strain. In primul caz, putem da replica direct si fara menajamente sau, dimpotriva, poate sa nu ne deranjeze asa de tare. In al doilea caz insa, simtim cum ni se urca sangele la cap.

Cum a facut-o? A tipat si a fost provocator sau a facut-o calm si binevoitor? De acest lucru depinde daca ne enervam sau nu.

Unde a fost? Am fost prezenti sau nu? S-a intamplat intr-un loc public, au fost si alte persoane de fata?

De ce l-a certat? A facut copilul ceva gresit fata de alti oameni sau pur si simplu comportamentul lui a deranjat persoana care ii face observatie?

Toti acesti factori ne vor influenta reactia, asa ca o reteta general valabila nu exista. Peste toate, depinde si de felul nostru de a fi, cat de toleranti sau de conflictuali suntem noi insine.

Cum reactionam cand altcineva ne cearta copilul

1. Daca nu suntem de acord cu felul in care persoana i-a facut observatie copilului, ne putem exprima deschis. In orice caz, nu dati dovada de agresivitate pentru ca nu faceti decat sa ii transmiteti un mesaj gresit copilului.

2. Discutati in privat cu persoana si explicati-i ca nu sunteti de acord cu ce a facut. Apoi, discutati si cu copilul si dezamorsati situatia. Acest lucru se aplica de obicei in cazul in care sunt persoane din familie si nu vrem sa le atragem atentia de fata cu cei mici.

3. Aprobarea celuilalt adult. In cazul in care considerati ca persoana a fost indreptatita sa va certe copilul, aprobati-o si explicati-i celui mic ce a gresit. La urma urmei, noi suntem autoritatea de referinta a lor si atat timp cat suntem prezenti acolo, este de preferat sa le spunem noi ce au gresit.

In concluzie, oricat de tare ne-am enerva, este de preferat sa nu devenim agresivi, pentru ca ii transmitem un mesaj gresit copilului: el va intelege ca aceasta este calea prin care se rezolva conflictele. Daca adultul care ii atrage atentia are dreptate, trebuie sa fim corecti si impartiali, oricat de greu ar parea sa nu ii luam apararea copilului, acesta fiind primul instinct.

Pe de alta parte, daca noi consideram ca adultul nu are dreptate si copilul nostru a fost certat pe nedrept, trebuie sa spunem acest lucru si sa incercam sa rezolvam situatia, in favoarea copilului. Chiar daca celalalt adult este refractar la mesaj, este important sa ii explicam copilului ca nu a gresit cu nimic si ca nimeni nu avea dreptul sa il certe.

FOTO: Freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Cearta copii

Articole recomandate

Citeste si despre