Absenta limitelor este un ABUZ asupra copiilor

/ / Modificat: 2019-07-22
Absenta limitelor este un ABUZ asupra copiilor

Modul de crestere si educare al copiilor se schimba de la o generate la alta. Cu ceva timp in urma, tatal meu mi-a spus ca bunicii mei il loveau cu o curea de piele de fiecare data cand gresea si il trageau de par cand vorbea urat. In cazul meu, tata a continuat cu acelasi model. El m-a lovit cu centura, cu papucul si m-a luat de par de fiecare data cand am facut ceva gresit.

Apoi am devenit mama si am schimbat radical modul de educatie pe care l-am primit. Nu mi-am batut copilul niciodata, dar l-am pedepsit prin interzicerea unor lucruri care ii placeau foarte mult.

Cand suntem parinti, cresterea copiilor devine o mare provocare, deoarece avem ca model felul in care am fost educati. Daca am avut parte de violenta fizica sau psihica in copilaria noastra, in mod logic, dorim sa eliminam complet aceste practici.

Dar, uneori nu stim sa stabilim limite pentru copii, devenind parinti permisivi si exagerati.

Diferitele fete ale parintilor

Frica celor mai multi parinti este ca micutii devin nepoliticosi, din cauza lipsei de limite. Dar, uneori, este suprasolicitat, incercand sa evite orice problema sau dificultate pe care o pot experimenta, stricand dezvoltarea lor.

Aceasta supraprotectie va determina copiii sa devina dependenti de parinti si, in consecinta le va genera stare de nesiguranta in luarea deciziilor in viata. Copiii superprotejati vor deveni capriciosi sau chiar isterici, deoarece nu vor sti care sunt limitele si regulile de comportament. Nici macar nu vor respecta autoritatea parintilor.

O alta fata a parintilor este atunci cand nu au timp suficient pentru a sta cu copiii lor, iar lipsa iubirii va fi inlocuita de lucruri materiale. Iar asta ii face pe cei mici sa nu stie de limite, deoarece sunt liberi sa faca ceea ce vor.

Exista si forma de educatie rigida, in care parintii pedepsesc adesea copiii folosind violenta, fie fizica, fie psihica atunci cand nu au un comportament bun.

Este IMPORTANT sa stabilesti si sa mentii anumite reguli si limite in casa, deoarece copiii trebuie sa inteleaga ca toate actiunile lor au consecinte, bune sau rele.

Chiar si expertii spun ca lipsa limitelor este o forma de abuz asupra copiilor, deoarece, prin faptul ca nu isi exercita autoritatea asupra micutilor, vor suferi tulburari emotionale grave, care se vor reflecta in viata lor de adulti.

Cum sa stabilesti limite copiilor fara sa le dauneze

Avand in vedere faptul ca limitele sunt fundamentale pentru dezvoltarea copiilor si, prin urmare, pentru a avea o viata de familie mai buna, este important sa stim ca aceste reguli trebuie să fie permanente, deoarece vor fi referinte stabile pe care copiii le vor avea ca model de invatare.

limite

Ideal ar fi sa se aplice reguli de coexistenta in casa, cum ar fi o programul pentru mese si cum sa se comporte in timpul meselor, folosirea televizorului sau a tabletei sau timpul de studiu.

Scopul este ca cei mici sa accepte aceste reguli ca obiceiuri care le servesc pentru a se simti bine, nu ca o modalitate de a le exercita prin obligatie.

1. Vorbeste clar

De multe ori parintii fac greseala de a nu stabili limite, ci dorinte atunci cand le spun copiilor: "As vrea sa va comportati frumos", "sa fie bine", "nu faceti asta", "As vrea sa stati linistiti cat timp mancati". Dar mesajul nu este foarte clar si poate fi confuz pentru copii.

Cand stabilesti limite sau reguli, este recomandat sa folosesti un mesaj clar si corect astfel incat copiii sa poata intelege consecintele actiunilor lor.

De exemplu: daca va aflati intr-un spital, ii poti spune: "Trebuie sa vorbesti incet, deoarece sunt multi bolnavi", "daca nu-ti strangi jucariile, te poti rani", "Daca nu iti faci temele, nu vei putea progresa".

2. Anticipeaza

Copiii ar trebui sa stie care sunt limitele si regulile inainte de a avea un comportament rau. Este ca atunci cand intra la scoala, iar regulile se stabilesc in primele zile. Este recomandat sa le spunem copiilor: "De acum inainte nu voi permite ..." Ideea este ca acestia inteleg corect mesajele.

Pot fi date si doua alternative, pentru a elimina duritatea aparenta a limitelor fara a renunta la ele. Este vorba de a oferi diferite optiuni, astfel incat copilul sa poata respecta cu usurinta. "Iti poti spala dintii inainte sau dupa ce iti vei pune pijamalele." Acesta este modul in care poti ajuta copiii sa ia decizii si sa-si asume responsabilitatea pentru actiunile lor.

3. Mai multa dragoste

Limitele nu trebuie stabilite niciodata cu tipete sau manie. Acestea ar trebui marcate cu afectiune. Se recomanda folosirea unui ton normal, deoarece, daca iti pierzi controlul s-ar putea ca si copilul sa reactioneze in acelasi mod si sa faca acest lucru din frica.

In plus, acestea trebuie aplicate cu fermitate. De exemplu: "sarcina trebuie facuta inainte de masa", "este ora 9 seara, e timul de culcare".

4. Lucruri pozitive

Subliniind partea pozitiva a limitelor, copiii vor intelege motivele pentru care ar trebui sa se supuna. Explica-i rolul fiecarei reguli, ca o modalitate de a preveni situatiile periculoase. "Imbraca-te bine, te va ajuta sa nu te imbolnavesti."

Cel mai important este ca parintii sa fie constanti si mai ales, sa fie calmi, atunci cand stabilesc limite copiilor. Acestea sunt fundamentale pentru ca cei mici sa aiba o buna dezvoltare emotionala, ajutandu-i sa-si imbunatateasca relatiile sociale, stima de sine, siguranta si increderea.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Limite copii Educatie fara limite

Articole recomandate

Citeste si despre