La cate absente nemotivate se scade nota la purtare? Anuntul momentului de la Ministerul Educatiei

/ / Modificat: 2023-02-14
La cate absente nemotivate se scade nota la purtare? Anuntul momentului de la Ministerul Educatiei

Ministerul Educatiei pregateste noi schimbari pentru elevi. Recent, autoritatea suprema din invatamant a pus in dezbatere publica un proiect de lege privind modificarea numarului de absente nemotivate ce atrage dupa sine scaderea notei la purtare.

In prezent, elevii sunt pasibili de scaderea notei la purtare atunci cand acumuleaza mai mult de 10 absente nemotivate de la cursuri in decursul unui semestru; este o prevedere stipulata la articolul 27 al Statutului Elevului:

„Pentru toti elevii din invatamantul preuniversitar, la fiecare 10 absente nemotivate pe semestru, din totalul orelor de studiu, sau la 10% absente nejustificate din numarul de ore pe semestru la o disciplina sau modul, va fi scazuta nota la purtare cu cate un punct”.

Ei bine, Ministerul Educatiei a elaborat si pus in dezbatere publica un proiect de lege prin care numarul minim acceptat al absentelor nemotivate ar urma sa se dubleze, legea urmand sa fie modificata astfel:

„Pentru toti elevii din invatamantul gimnazial si liceal, la fiecare 20 absente nejustificate pe an scolar, din totalul orelor de studiu, sau la 10% absente nejustificate din numarul de ore pe an scolar la o disciplina de studiu/modul de specialitate, va fi scazuta nota la purtare cu cate un punct”.

Noile prevederi, a caror necesitate pare sa fie impusa de trecerea la module de studiu, urmeaza sa fie analizate in cadrul Comisiei de Dialog Social din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii.

In invatamantul primar, unde elevii primesc calificative, nu note, noile prevederi ar urma sa se soldeze cu scaderea calificativului la purtare, de la Foarte bine la Bine, Suficient sau Insuficient, dupa caz.

Cum se pot motiva absentele elevilor

Cand copilul lipseste de la scoala din motive obiective, absentele pot fi motivate in catalog de invatator sau diriginte. Motivarea absentelor de la cursuri se poate face pe doua cai: cu scutire de la medicul de familie sau cu cerere scrisa si semnata de parinti.

Atentie, insa! Exista un numar maxim de absente ce pot fi motivate de parinti: 40 de ore de curs pe an scolar, fara a depasi, insa, ponderea de 20% din numarul de ore alocate unei discipline.

FOTO: Pixabay

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copii scoala Sistem notare elevi

Articole recomandate

Citeste si despre