Vrei un copil puternic emotional? Iata ce trebuie sa faci inca din copilarie

/ / Modificat: 2021-06-27
Vrei un copil puternic emotional? Iata ce trebuie sa faci inca din copilarie

Pentru ca un copil sa aiba o dezvoltare optima este important sa invete sa-si stapaneasca emotiile si sa stie cum sa le gestioneze, dar si sa-si imbunatateasca constant abilitatile sociale.

Este foarte important ca micutii sa-si dezvolte aceste abilitati emotionale inca din copilarie deoarece pe masura ce cresc vor fi nevoiti doar sa le imbunatateasca, acestea devenind apoi obiceiuri automate.

Pentru a avea succes in viata este important sa intelegem propriile emotii, dar si pe ale celor din jur, si sa ne putem adapta la situatiile prin care trecem. Invatandu-i aceste lucruri pe copii, acestia vor ajunge adulti siguri pe ei si pot aveas succes in viata.

Cand vorbim despre abilitati emotionale, vorbim si despre abilitati sociale. Sunt necesare pentru dezvoltarea copilului si vor marca felul in care copilul se comporta in jurul altor persoane. Acest comportament va persista si la varsta maturitatii.

Exista insa numeroase tipuri de abilitati emotionale. Cunoscand tipurile acestora vei reusi sa ii ajuti pe copii sa le dezvolte, astfel incat sa aiba o viata mult mai usoara si plina de reusite atat in plan personal cat si profesional.

Competenta personala

Cand vorbim de competente personale ne referim la abilitati de constientizare de sine (constientizarea emotiilor, autoreglarea acestora si determinare), dar si la abilitati de luare a deciziilor (decizii responsabile, gandire critica).

Este important ca micutii sa cunoasca lumea emotionala in care traiesc. In acest fel pot identifica ce emotii simt, care sunt cele care le fac rau sau care le fac bine, dar si cum sa le gestioneze in diverse situatii.

Capacitatea de autoreglare este esentiala deoarece il ajuta pe copil sa inteleaga emotiile pe care le are si il invata cum sa le adapteze la diferite situatii din viata. Cu cat este mai constient de emotiile lui, cu atat este mai pozitiv si are o stima de sine mai mare.

Oamenii cu abilitati bune de viata vor avea mai mult succes in viitor. Inteligenta este importanta, dar inteligenta emotionala este cu atat mai mult importanta. Este esential ca un copil sa invete cum sa-si dezvolte inteligenta emotionala pentru a obtine bunastare si performanta buna in orice etapa a vietii.

Identificarea emotiilor celor din jur

In acelasi timp este important ca micutii sa stie sa identifice emotiile celor din jur. In acest fel li se dezvolta empatia care este esentiala pentru o buna convietuire. Copilul invata sa-si dea seama de nevoile celor din jur, inteleg de ce se simt intr-un anumit fel si pot face ceva pentru a-I ajuta, daca este necesar. Empatia este necesara si trebuie intotdeauna avuta in vedere pentru a avea relatii interpersonale de succes si fluide.

Empatia se dezvolta insa numai in momentul in care copilul invata sa-si inteleaga propriile emotii si sa invete din ele. Toate emotiile sunt importante, indiferent ca sunt pozitive sau negative. Este esential sa le gestionam corespunzator si sa nu le lasam sa capete putere asupra noastra.

Abilitati sociale

Abilitatile sociale ne ajuta sa interactionam cu cei din jur si sa legam relatii de durata. Pentru a avea relatii sanatoase cu cei din jur este important sa ne dezvoltam abilitatile sociale. Cele mai importante sunt:

  • Asertivitatea – apararea propriilor emotii si ganduri fara a-i rani pe cei din jur.

  • Ascultarea activa – sa-i asculti pe cei din jur fara sa ii intrerupi

  • Empatiea – sa te poti pune in locul celorlati si sa le intelegi emotiile

  • Comunicarea – comunicarea clara, corecta si calma.

  • Rezolvarea problemelor  - gasirea solutiilor fara a ne concentra pe probleme.

  • Gandirea critica – puterea de a avea propriile ganduri fara a fi manupulat de cei din jur

  • Conduita adecvata – sa stii cum sa te porti in societate (reguli de bune maniere).

Tehnici de imbunatatire a abilitatilor emotionale si sociale ale copiilor

Abilitatile sociale si emotionale ale copiilor trebuie invatate in copilarie. Cei mici le invata de la parinti. Pentru a putea dezvolta abilitatile emotionale si sociale ale copiilor poti apela la urmatoarele trucuri:

  • Jocul de rol in familie, astfel incat copiii sa invete normele sociale;

  • Fii un bun exemplu de urmat pentru copiii tai. Acestia imita comportamentele parintilor;

  • Promovarea experientelor (inscrierea la diverse cursuri – teatru, dans, arte plastice etc) astfel incat cei mici sa puna in practica aceste abilitati si sa le poata interioriza prin practica si interactiunea cu cat mai multi copii.

Sursa foto: pexels.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre