Povesti care-i ajuta pe copii sa treaca peste emotiile specifice primei zi de scoala

/ / Modificat: 2021-08-23
Povesti care-i ajuta pe copii sa treaca peste emotiile specifice primei zi de scoala

Copilul tau a terminat gradinita si urmeaza sa paseasca pentru prima oara pe coridoarele scolii? Probabil aceasta schimbare uriasa il sperie. Gandul ca va avea alti colegi, ca nu va mai fi alaturi de educatoare si ca va avea mai multe responsabilitati poate fi coplesitor pentru copii.

Ii poti ajuta sa treaca mai usor peste aceasta perioada cu ajutorul unor povesti care sa-l linisteasca si sa-l motiveze si incurajeze sa mearga la scoala fara frica.

Daca esti in pana de idei ti-am pregatit o poveste pe care i-o poti spune micutului tau inca de acum pentru a-l pregati pentru prima zi de scoala.

Prima mea zi de scoala”

“Pedro era foarte fericit. Urma sa mearga la scoala in curand. Insa, cu cat se apropia ziua ce mare, cu atat devenea mai anxios si incepea sa se teama de prima zi de scoala. Familia si verii lui i-au povestit despre minunatele lucruri pe care avea sa le invete si sa le faca la scoala, insa desi astepta cu nerabdare momentul, Pedro era speriat.

Pedro si-a petrecut vara intre plaja si piscina, dar nu s-a putut bucura cu adevarat de vacanta, cum facea alta data. Nu se putea gandi decat la faptul ca avea sa mearga la scoala. Cu cateva zile inainte de inceperea scolii, a mers cu parintii sa cumpere rechizite. Se simtea ca un baiat mare! 

In cele din urma a sosit ziua cea mare, Pedro a fost foarte emotionat. S-a trezit devreme, s-a imbracat in hainele lui noi, si-a pus rucsacul plin de caiete in spate si a mers la scoala alaturi de mama sa. Era prima lui zi de scoala si le spunea asta tuturor celor pe care i-a intalnit pe drum.

Cand invatatoarea acestuia s-a apropiat mama lui i-a dat drumul la mana pentru a-l lasa sa se duca spre ea. Apoi, toata emotia si asteptarile pe care le avea s-au risipit si dintr-o data au inceput sa-i dea lacrimile. Si-a dat seama ca urma sa-si petreaca ziu intr-un loc necunoscut, inconjurat de straini. Nu mai fusese niciodata singura, fara parinti.

A incercat sa apuce din nou mana mamei sale, dar ea l-a sarutat si a plecat din clasa cu zambetul pe buze, urandu-i o zi buna. A vazut cu tristete cum aceasta se indeparteaza iar lacrimile nu au incetat sa-i curga din ochi. In clasa erau multi alti copii ca el, unii plangeau, iar altii se jucau.

Dupa un timp, un baiat a venit la el si i-a oferit o jucarie. El i-a multumit si apoi a observat ca exista multe alte jucarii si multe instrunemte de colorat. Copiii au vrut sa se joace cu el, au sarit si au fugit si, aproape fara sa-si dea seama, Pedro a inceput sa se bucure de prima zi de scoala .

Cand mama s-a intors sa-l ia de la scoala, Pedro i-a spus tot ce facuse, cum era profesoara lui, ce jocuri jucasera, povestile pe care urmau sa le citeasca si i-a povestit despre noii prieteni pe care si i-a facut. Era atat entuziasmat, ca abia astepta sa mearga la scoala in urmatoarea zi.” - Adaptare a unei povesti de Florencia Moragas.

Carti cu povesti despre prima zi de scoala

Din fericire, in prezent exista o multime de carti cu povesti pentru copii despre prima zi de scoala, pe care i le poti citi micutului inainte de inceperea anului scolar. Iata cateva dintre acestea:

1. Prima zi de scoala a Mirei - Ioana Chicet-Macoveiciuc

O carte plina de emotie, scrisa special pentru copiii care invata sa citeasca singuri. Contine cuvinte uzuale, asezate in propozitii simple, bine structurate, care descriu situatii in care copiii se vor regasi usor si care starnesc curiozitatea lor nativa. In plus, Prima zi de scoala a Mirei le ofera ocazia de a afla cu ce emotii se confrunta si parintii lor odata cu inceperea scolii. O lectura placuta si usoara, care-i va apropia pe micii cititori de carti, le va da incredere in sine si-i va incuraja sa citeasca singuri mai mult si mai des.

2. Scoala animalelor magice - Margit Auer

Aceasta scoala ascunde un secret: Cine are noroc isi va gasi aici cel mai bun prieten care exista pe lume. Un animal magic. Un animal care poate sa vorbeasca. Cu conditia sa fie al tau...

Nou-venita in scoala, Ida nu se simte deloc in largul ei. Totusi, la scurt timp dupa ce invatatoarea ei, Miss Cornfield, le povesteste despre Magic Pet, un magazin cu animale magice, Ida il primeste pe Rabbat, un vulpoi gata oricand sa-i sara in ajutor. Si Benni este entuziasmat. I-ar placea mult sa aiba langa el o pantera! Cu siguranta, nimeni nu l-ar mai lua peste picior...

3. Max merge la scoala - Christian Tielmann, Sabine Kraushaar

Max merge la scoala! Dupa vacanta de vara, in sfarsit incepe scoala! Max stie deja care este stanga si care dreapta, poate sa sara intr-un picior, poate merge in Iinie, deci este pregatit pentru scoala! La fel si prietena lui cea mai buna, Paula.

Seria Soricelul cititor cuprinde numeroase povestiri care explica lumea din jurul nostru, povestiri interesante in special pentru copiii aflati la varsta cititului. Iar cei mai mici care nu stiu inca sa citeasca, se vor bucura de cartile ilustrate pe care i le cititi tinandu-l in brate. Iar cititul cu voce tare este cel mai bun mod da a i-l insufla aceasta pasiune.

4. Franklin merge la scoala - Paulette Bourgeois, Brenda Clark

In toate cartile din colectie, Franklin se confrunta cu o situatie dificila din care incearca sa iasa, dar cu ajutorul parintilor, prietenilor, invatatorului si a tuturor celor cu care intra in contact, Franklin reuseste sa-si invinga temerile si sa faca fata obstacolului care ii sta in cale, invatand de fiecare data o lectie importanta.

In prima carte din colectie, “Franklin merge la scoala”, testoasa Franklin paseste in una dintre cele mai importante etape ale vietii. Cu ghiozdanul pregatit, Franklin este gata pentru prima sa zi de scoala. In aceasta poveste, Franklin se confrunta cu entuziasmul si teama dinaintea inceperii scolii. Este usor pentru copii sa se identifice cu temerile lui Franklin. Este greu insa sa nu-l iubeasca pe Franklin.

5. Un elf la scoala - Gudule, Gregoire Mabire

La inceputul anului scolar, printre carti, caiete si ghiozdane, se zareau 2 urechi lungi si ascutite: noul coleg de clasa era chiar un elf. Desi serios, inteligent si la locul lui, micutul elf a devenit curand tinta rautatilor colegilor sai. O poveste pe baza unui subiect actual - bullying-ul din scoli, scrisa si ilustrata hazliu, pe intelesul celor mici.

6. Scoala din padure. Un nou coleg - Ann-Katrin Heger, Tina Nagel

Cu ghiozdanul in spate, lupul Mino e in drum spre Scoala din Padure. De-abia asteapta sa invete lucruri noi si, mai ales, sa-l revada pe ursul Lenni. Ei doi sunt cei mai buni prieteni! Dar iata ca au o noua colega: numele ei e Lola, este o pisica salbatica si tocmai a intrat in clasa intai. Lola se intelege de minune cu Lenni, dar Mino nu poate s-o sufere: lupii si pisicile salbatice nu s-au impacat bine niciodata, iar Lola prea e plina de ifose. Intr-o zi insa, in timpul unui concurs pe echipe, lucrurile o iau razna si cei trei se pomenesc intr-o mare primejdie. Nu au de ales: numai impreuna se pot salva!

Articole recomandate

Citeste si despre