Patru moduri prin care iti distrugi emotional copilul

/ / Modificat: 2018-04-01
Patru moduri prin care iti distrugi emotional copilul

Psihicul copiilor este format in mare parte de parinti. Cum cei mai multi isi doresc ca micutii lor sa fie cei mai buni si cei mai puternici, multi dintre ei ajug, insa, sa faca greseli uriase si isi distrug emotional copiii.

Iata mai jos cateva sfaturi de care trebuie sa tii cont daca vrei sa ai un copil sanatos, care sa devina un adult responsabil.

Emotiile negative sunt absolut normale

De cate ori nu ai auzit fraza "Esti un plangacios", "Baietii nu trebuie sa planga, ei trebuie sa fie barbati"? Cu siguranta de prea multe ori!

Parintii ar trebui sa ii ajute pe copii sa inteleaga ca orice tip de emotie, in special cele negative, sunt absolut normale si nu trebuie sa se rusineze sa recunoasca asta. Tristetea, furia sau teama de ceva sunt sentimente firesti, pe care le traiesc si adultii.

Copiii cresc sanatos la nivel mental daca suntem alaturi de ei si le impartasim si intelegem emotiile. Orice parinte ar trebui sa evite cu orice pret sintagmele de genul: "opreste-te din plans", "n-ai de ce sa fii suparat", "te enervezi degeaba", "termina cu prostiile astea".

Aceste fraze il pot distruge psihic pe copil deoarece el isi va reprima sentimentele autentice, devenind astfel retras si, in unele cazuri, agresiv.

Cuvantul "nu" are un impacti negativ urias asupra copilului

Foarte multi parinti folosesc cuvantul "nu" atunci cand copiii lor nu ii asculta sau fac ceva gresit. Acest "nu" are un impact negativ urias asupra psihicului unui copil.

Cei mici au nevoie de explicatii la tot ceea ce se intampla. Asadar, evita acest "nu" si explica intotdeauna consecintele care ar putea aparea in cazul in care el nu asculta.

Observatiile prin fraze negative sunt asociate de copii cu niste critici aspre si chiar cu lipsa de iubire. Atunci cand vrei sa ii reprosezi ceva copilului tau, fa-o intr-o maniera cat mai blanda, care sa aduca o nota pozitiva.

Nu ii spune "Ma supar pe tine daca nu dormi", ci "Trebuie sa dormim, deoarece ieri te-ai trezit obosit sa mergem la scoala".

Bataia e rupta din rai? FALS!

Conform statisticilor facute de UNICEF in Romania, a reiesit ca 11% dintre parinti isi palmuiesc copiii, iar 16 procente cred ca "bataia este rupta din rai". Nimic mai gresit!

Violenta de orice forma are un efect devastator asupra psihicului unui copil! Aceasta nu trebuie sa existe in relatia parinte-copil. Nici macar o palma la fund nu este un obicei bun. Violenta te face sa devii un parinte rau, care ar putea raspunde in fata legii pentru un astfel de comportament.

Expertii in parenting sunt de parere ca orice forma de pedeapsa corporala aplicata copilului - deci chiar si o palmuta - creste riscul ca acel copil sa aiba ulterior probeme emotionale si de comportament.

Asteptarile prea mari de la copii

La polul opus jignirilor, asteptarile prea mari de la copii pot duce la probleme emotionale. Parintii care isi doresc copii care sa exceleze si sa fie perfecti isi pot distruge emotional copiii.

Cuvinte precum "vreau sa fii cel mai bun" sau "vreau sa ai 10 pe linie la scoala" au un impact negativ asupra psihicului unui copil. Convingerile pe care le inducem sunt de devalorizare, incapacitate atunci cand nu reusesc sa atinga standardele impuse, iar increderea in sine se reduce drastic.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre