Ghid de dezvoltare pe varste: Ce trebuie sa le oferim copiilor si adolescentilor in functie de varsta

/ / Modificat: 2018-03-04
Ghid de dezvoltare pe varste: Ce trebuie sa le oferim copiilor si adolescentilor in functie de varsta

Copiii si adolescentii se confrunta cu experiente dificile in perioada de dezvoltare, de aceea este important sa intelegi atat comportamentul, cat si nevoile copilului tau in functie de varsta pe care o are. Doar asa ii poti acorda sprijinul, indrumarea, dar si spatiul necesar pentru a se dezvolta, respectand in acelasi timp niste limite prestabilite.

Fiecare etapa de dezvoltare implica si un tip de comportament, de aceea este foarte important sa cunosti ce prespune fiecare varsta si ce nevoi reale are copilul tau.

Nou nascutii si bebelusii (0-12 luni) - Nu iti vor cere mai mult decat au nevoie, plansul este un mijloc de comunicare eficient, fie ca le este foame, somn sau au nevoie de un scutec curat. Bebelusii invata ce inseamna increderea si iti vor da multe ocazii sa ii faci sa se simta in siguranta daca le acorzi atentie constant.

Copii 1-2 ani - Este varsta la care sunt curiosi, egoisti, negativi, posesivi; devin aroganti pe masura ce isi descopera si exercita independenta si pot face crize de nervi pentru ca le lipseste inca vocabularul sa se exprime altfel. Este usor sa le distragi atentia acum, asa ca fa-o atunci cand este necesar, incurajaza-i cand fac ceva bine, spune-le cand gresesc, ignora lucrurile marunte si trateaza-i cu blandete.

Copii de 3 ani - Isi vor experimenta independenta, vor cere mai mult control, se vor frustra cand sunt dezamagiti si toate acestea vor duce la mai multe crize de nervi. Il vor lua pe "nu" in brate; vor descoperi fobiile si frica, vor vrea sa faca lucruri singuri, vor fi gelosi. Adu-ti aminte un singur lucru, aceasta etapa nu dureaza o vesnicie. Incurajaza-ti copilul si da-i libertate de decizie, limitandu-i in acelasi timp optiunile.

Copii de 4 ani - Invata despre bine si rau, urat si frumos, descopera puterea propriilor cuvinte pe care le vor folosi uneori sa isi exercite controlul. Devin competitivi, confunda realitatea cu iluzia, isi testeaza limitele. Explica-le de ce regulile sunt importante, cere-le lucruri simple, arata-le afectiune si incurazeaza-le independenta, constientizand in acelasi timp ca sunt inca mici.

Copii de 5 ani - Inteleg deja importanta regulior, dar pentru ei sunt "flexibile", sunt empatici si intelegatori cu ceilalti, le e teama de esec si critici, se pot concentra mai bine, ei le stiu pe toate, vor vrea sa ia propriile decizii. Incurajeaza orice tip de activitate care il pune in miscare si il invata sa interactioneze cu ceilalti, sa negocieze, sa faca compromisuri, sa piarda sau sa castige cu gratie, discutati despre sentimente, conecteaza recompensele cu responsabilitatile, ramai la reguli putine si simple.

Copii de 6 ani - Stiu deja foarte multe lucruri, iti testeaza limitele, dar in acelasi timp vor sa te multumeasca, au nevoie de lauda cand vine vorba despre activitatile lor scolare, vor sa invete cat mai multe. Nu ii lauda fara rost, aplauda-i atunci cand muncesc din greu, incurajaza efortul depus, si nu rezultatul obtinut pentru a le dezvolta increderea de sine in capacitatea de a realiza diferite obiective.

Copii de 7 ani - se vor plange mai des de parintii lor sau de regulile impuse de acestia, se vor simti neintelesi, vor fi mai dramatici, vor fi ma constienti de parerea celorlalti. Asculta si valideaza-i sentimentele si constientizeaza ca nu trebuie sa ii rezolvi tu problemele, dar incurajaza-l si ajuta-l sa gaseasca solutii de rezolvare.

Articole recomandate

Citeste si despre