De ce sa-i spui copilului ca darurile scumpe sunt de la tine, si nu de la Mos Craciun

/ / Modificat: 2021-12-22
De ce sa-i spui copilului ca darurile scumpe sunt de la tine, si nu de la Mos Craciun

Cand vine vorba despre Craciun, pe langa decoratiuni, adunarea familiei si festivitati, ceea ce ii incanta cel mai mult pe copii sunt cadourile. Cu toate acestea, subiectul cadourilor este unul pe care ar trebui sa il tratam cu prudenta deoarece oferirea prea multor cadouri sau cumpararea de obiecte scumpe nu este intotdeauna una pozitiva pentru copii.

Primul si cel mai bun exemplu este ca nu toate familiile isi permit sa le ia copiilor ceea ce isi doresc. Un asistent social explica de ce, daca alegi sa oferi cadouri scumpe, ar trebui sa ii spui copiilor ca acestea sunt de la voi si nu de la Mos Craciun.

Publicat initial in urma cu doi ani, mesajul asistentului social Megan Jackson este unul care continua sa fie relevant in fiecare an, de Craciun. Megan explica in mesajul ei, de ce parintii trebuie sa ofere cadourile scumpe ca fiind din partea lor si nu a lui Mos Craciun.

Motivul este simplu: Craciunul nu este la fel pentru toata lumea, dar poate fi dificil pentru copiii mici sa inteleaga aceste diferente. Vor exista familii care isi permit sa ofere multe cadouri copiilor si unele care isi permit foarte putin.

Megan explica, din experienta sa de lucru cu diferite familii, de ce este important sa ne gandim serios inainte de a le oferi copiilor cadouri din partea Mosului.

“Nu pot sa subliniez suficient acest lucru. Nu le mai spuneti copiilor care cred in Mos Craciun ca iPad-urile, iPhone-urile si jucariile lor de 200 de dolari sunt de la Mos Craciun.

Pentru ca unele familii nu si le pot permite. Copiii mici se intreaba de ce au primit de la Mos Craciun sosete, o haina sau jucarii second-hand, in timp ce alti copii au primit un iPad.

Acesta este al doilea an in care un parinte plange cu mine si imi spune ca micutul l-a intrebat daca nu a fost suficient de bun sau daca Mos Craciun nu l-a placut la fel de mult ca pe ceilalti copii. Mi se rupe inima pentru acesti parinti si pentru acesti copii.

Asa ca ia-ti credit pentru cadou. Nu Mos Craciun a cumparat acel iPad, ci mama sau tata. Lasati cadourile mai putin costisitoare pentru Mos Craciun. Simtiti-va norocosi ca puteti avea ceea ce altii nu pot avea”, a scris Megan in mesajul sau adresat parintilor.

Cadouri ieftine din partea Mosului si cadouri scumpe din partea familiei

Mesajul lui Megan a devenit viral in anul in care l-a postat si, de atunci, circula an de an pe internet, in perioada Craciunului. Asta deoarece este un mesaj atemporal, valabil in fiecare an. Bineinteles, reactiile nu s-au lasat asteptate si au inceput lungi dezbateri pe aceasta tema.

Pe de o parte, unii parinti au reactionat negativ si si-au aparat dreptul de a le oferi copiilor lor tot ceea ce isi doresc, pentru ca, din punctul lor de vedere, nu ar trebui sa refuze magia Craciunului doar pentru ca alti copii nu pot primi acelasi lucru ca si ei.

Dar, de asemenea, au existat si persoane care au inteles ca scopul lui Megan nu a fost ca parintii sa nu mai cumpere lucruri pentru copiii lor, ci sa tina cont de faptul ca unii copii, care pot fi prieteni sau colegi ai copiilor lor, nu au aceleasi posibilitati ca ei si se pot simti prost ca nu primesc aceleasi lucruri ca si ceilalti copii.

Desigur, trebuie sa ne educam copiii sa pretuiasca ceea ce au si sa fie recunoscatori pentru lucrurile pe care le primesc, indiferent de valoarea lor. Cu toate acestea, este uneori dificil sa le explici copiilor de ce unii au anumite lucruri si altii nu, si este si mai dificil cand vine vorba de Mos Craciun, deoarece se presupune ca Mos Craciun este un personaj al iluziei care aduce cadouri tuturor copiilor.

In plus, daca alegi sa ii oferi copilului cadourile mai scumpe si il inveti, cu aceasta ocazie, sa daruiti si altor persoane cadouri (fie ca este vorba despre bunici, prieteni ai copiilor sau copii defavorizati) ii inveti pe micuti sa pretuiasca mai mult ceea ce au, dar si sa invete ce este bucuria de a darui cadouri si nu doar cea de a primi cadouri.

FOTO: pexels.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre