De cate ori pe zi trebuie sa-ti imbratisezi copilul

/ / Modificat: 2021-07-13
De cate ori pe zi trebuie sa-ti imbratisezi copilul

Inca din primul moment de la nastere, copiii trebuie sa simta dragostea si protectia parintilor. Imbratisarile sunt o madalitate de a intari legatura dintre parinti si copii si de a-i face sa se simta iubiti si protejati.

Prin urmare, este importat sa-i oferi copilului imbratisari ori de cate ori simte nevoia, indiferent de varsta acestuia.

Ce se intampla cand iti imbratisezi copilul

Imbratisarile nu au doar o componenta emotionala ci si una fiziologica. Cand imbratisezi copiii se activeaza corpusculii Pacini, receptori de presiune care sunt localizati pe piele si care comunica direct cu nervul vag. In acel moment, imbratisarea ii face pe copii sa se simta bine deoarece acest nerv se conecteaza cu fibrele nervoase care se termina in nervii cranieni si este implicat in reglarea multor functii cheie ale corpului, cum ar fi ritmul cardiac si tensiunea arteriala.

Imbratisarile stimuleaza, de asemenea, productia de dopamina la nivelul creierului, un neurotransmitator cunoscut sub numele de hormonul fericirii care, in concentratii mari, genereaza o senzatie placuta de bine si ajuta la reducerea stresului. Creste insa si productia de oxitocina, cunoscuta si ca hormonul iubirii, care permite consolidarea legaturii emotionale dintre parinti si copii.

3 avantaje ale imbratisarii copiilor

1. Intareste-ti stima de sine

Organizatia Mondiala a Sanatatii recunoaste ca imbratisarile sunt o strategie buna pentru a intari legatura emotionala cu micutii, dar si pentru a le stimula dezvoltarea emotionala. De fapt, numeroase studii au constatat ca imbratisarile din primele luni de viata sunt esentiale pentru formarea caracterului copilului si a viitorului adult. Acestea ajuta la consolidarea stimei de sine si a increderii.

2. Contribuie la formarea imaginii asupra propriului corp

Imbratisarile contribuie, de asemenea, la formarea imaginii propriului corp. Potrivit cercetarilor efectuate la College University din Londra, acest lucru se datoreaza faptului ca imbratisarile ofera senzatii tactile care, la randul lor, genereaza o serie de semnale proprioceptive la nivelul creierului. Astfel copilul invata sa-si descopere corpul si sa fie constient de propriile picioare, maini, etc de la varste foarte mici.

3. Ii ajuta sa se relaxeze

S-a demonstrat ca imbratisarile au un efect calmant si relaxant pentru copiii de toate varstele, dar si pentru adulti. Prin urmare imbratisarile ajuta la ameliorarea plansului si a stresului din viata copiilor. Un studiu realizat la Advanced Telecommunications Research Institute International, din Kyoto, a demonstrat ca imbratisarile reduc considerabil nivelul de cortizol, hormonul stresului, din organism. Acest lucru explica de ce imbratisarile ajuta la diminuarea durerilor pe care le resimt copii si ii ajuta sa doarma mai usor.

De cate ori pe zi trebuie sa-ti imbratisezi copilul

„Avem nevoie de 4 imbratisari pe zi pentru a supravietui, 8 imbratisari pentru a ne mentine in forma si 12 imbratisari pentru a creste”, declara Virginia Satir, psihoterapeut de familie. Potrivit acestor declaratii, un copil are nevoie, in medie, de minim 12 imbratisari pe zi pentru a creste si a se dezvolta armonios si pentru a avea o stare buna de sanatate.

Cu toate acestea, este important sa retii ca aceasta este doar o cifra aproximativa. In realitate cantitatea de imbratisari zilnice pe le oferi copilului poate fi mult mai mare. Important este sa tii cont de nevoile copilului si sa nu-l indepartezi cand doreste o imbratisare, dar nici sa nu-l imbratisezi cu forta, daca nu vrea.

Sursa foto: pexels.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre