Cum sa cresti un copil care are incredere in el. Patru sfaturi care te ajuta sa fii un parinte mai bun

/ / Modificat: 2021-10-26
Cum sa cresti un copil care are incredere in el. Patru sfaturi care te ajuta sa fii un parinte mai bun

Copiii sunt cele mai fragile si, in acelasi timp, cele mai puternice fiinte. Naivitatea, bucuria, curiozitatea, explorarea si visarea le definesc felul de a fi, iar parintii trebuie sa fie foarte atenti la nevoile lor, atat fizice, cat si emotionale. Copiii au nevoie de afectiune si indrumare constant, au nevoie sa se simta in siguranta si sa fie liberi, iar parintii joaca cel mai important rol in acest sens.

Mama si tatal sunt cei care pun bazele personalitatii unui copil. Ei sunt principala sursa de incredere si afectiune, primii educatori si primele exemple de viata pe care le vede un copil. Inca de cand sunt bebelusi, copiii trebuie nu numai ingrijiti ci si ascultati, respectati si incurajati sa se exprime.

Patru trucuri pentru a trata un copil asa cum merita

Cresterea intr-un mediu sanatos, in care sunt inconjurati de oameni care ii iubesc si motivati sa faca ce le place, este esentiala pentru a creste copii increzatori si cu stima de sine. Iata cateva trucuri care vor face diferenta in relatia parinti - copii si care sunt mai mult decat binevenite atunci cand vrei sa cresti un copil care are incredere in el>

1. Cand ii vorbesti, priveste-l in ochi

Atunci cand vorbesti cu copilul, fa-o de la egal la egal. Privindu-l in ochi ii transmiti ca il respecti si il ajuti sa capete incredere in el. Indiferent despre ce este vorba, arata-i ca iti pasa, ca ii respecti opinia si ca esti acolo pentru a-l ajuta. In acest fel construiesti o relatie solida, bazata pe incredere, iar copiii vor sti ca esti acolo pentru ei in orice moment.

2. Nu face comparatii

Fiecare copil este unic, are talentele lui, ritmul lui de dezvoltare, calitatile si defectele lui. Acestea se dezvolta pana la maturitate, iar autenticitatea si unicitatea fiecarui copil trebuie imbratisate. Respecta-i timpul si ritmul de a invata si de a dezvolta abilitati si incurajeaza-l sa aiba respect pentru fiecare fiinta umana, indiferent de defectele sau slabiciunile ei. Doar asa poti creste oameni care se respecta pe sine si ii respecta pe ceilalti.

Copiii vor intelege ca trebuie sa munceasca pentru a fi mereu cea mai buna versiune a lor si nu pentru a fi mai buni decat altii. Atunci cand inteleg ca nu este relevant sa se compare cu altii, vor disparea sentimentele de inferioritate si frustrarile.

3. Respecta-i timpul si spatiul

Copiii invata prin observatie, imitatie si greseli. Creeaza-le un spatiu in care sa se simta confortabil si in siguranta si lasa-i sa exploreze atat cat au nevoie. Nu ii ingradi si nu le pune bariere, nici macar cand vezi ca sunt pe cale de a face o greseala. Cei mici invata din greseli si vor fi determinati sa descopere lucruri noi si sa invete sa nu le mai repete.

4. Fa-ti timp pentru copilul tau

Parintii din prezent sunt foarte ocupati si, chiar si atunci cand nu muncesc, pot fi foarte usor distrasi. Smartphone-ul si alte device-uri electronice ne pot capta atentia atunci cand suntem cu copiii si nu ne mai dedicam 100% lor. Indiferent cat de putin timp ai avea de petrecut cu copiii intr-o zi, dedica-te lor trup si suflet. Jucati jocuri, desenati, vorbiti deschis despre orice, radeti si creati amintiri de calitate, care vor deveni baza unei relatii puternice si autentice intre tine si copii.

In concluzie, un copil care este iubit, respectat si ascultat, incurajat si sustinut va deveni un adult cu incredere in el, capabil sa ofere la randul lui dragoste celor din jur. Nu uitati ca voi sunteti primele exemple pe care le vad copiii vostri si este important sa construiti o relatie puternica, inca de cand se nasc.

FOTO: Pixabay.com

Articole recomandate

Citeste si despre