Cum ajuti copilul sa scape de emotiile negative inainte de somn

/ / Modificat: 2021-03-29
Cum ajuti copilul sa scape de emotiile negative inainte de somn

Ti s-a spus vreodata ca nu trebuie sa te culci niciodata furios? Aceste emotii negative pot creste in interiorul tau in timp ce dormi si te pot face sa te simti rau. Prin urmare, este important sa ii invatam si pe copiii nostri ca emotiile negative sunt la fel ca furia si trebuie sa scape de ele inainte de a merge la culcare. 

Emotiile, pozitive sau negative, sunt importante si necesare, deoarece ne spun cum ne simtim, insa este esential sa stim sa le recunoastem si sa scapam de cele negative, inainte ca acestea sa ne faca sa ne simtim rau. 

Copiii si emotiile negative 

Copiilor le este greu sa-si inteleaga, sa-si controleze si sa-si coordoneze emotiile. Le simt intens, dar nu sunt capabili sa le gestioneze corect. Prin urmare, in calitate de parinti, este important nu numai sa ne intelegem sentimentele si sa le gestionam bine, ci si sa fim constienti de modul in care sa ne indrumam copiii in aceasta lume a emotiilor atat de importante atat pe termen scurt, cat si pe termen lung.

Este normal ca la sfarsitul zilei, copiii sa aiba niste emotii gestionate gresit in interior si este datoria noastra sa ii ajutam sa scape de acest nod emotional inainte de a merge la culcare. In acest fel vor putea dormi mai bine.

Este important sa invete sa isi exprime aceste emotii prin cuvinte rostite sau scrise, cum ar fi printr-un jurnal. De asemenea, este de ajutor sa le spui fraze frumoase inainte de somn. In acest fel, se vor simti iubiti si pretuiti neconditionat.

Consecintele somnului fara gestionarea emotilor negative

Cand ne culcam, corpul nostru se repara singur, mintea noastra se „reseteaza” si ne pregatim sa incepem o noua zi. Este o ocazie excelenta sa ne gandim la acele greseli pe care le-am facut, sa invatam din ele si, mai presus de toate, sa ne imbunatatim starea pentru a fi fericiti.

O noapte de odihna este esentiala pentru a fi bine a doua zi ... si o odihna buna este asigurata si de emotii bine gestionate. Daca copiii se culca cu emotii intense neexprimate, probabil ca vor avea cosmaruri sau vor fi agitati. De asemenea, se pot trezi in mijlocul noptii fara sa mai poata adormi.

A doua zi, daca nu s-au odihnit bine sau daca emotiile negative nu au fost gestionate corect, copiii pot fi irascibili si nervosi. Ei nu vor sti de ce au aceste stari proaste si probabil nici tu. 

Cum poti ajuta copilul sa isi exprime emotiile 

Pentru ca micutul tau sa se odihneasca bine, este esential sa-l ajuti sa-si exprime emotiile. Dupa cum am mentionat mai sus, verbalizarea a ceea ce li se intampla sau scrierea intr-un jurnal sunt optiuni bune. Dar exista si alte moduri pe care le puteti lua in considerare inainte de a merge la culcare, mai ales daca copiii sunt mici:

Puneti intrebari cheie pentru a-l ajuta sa-si identifice emotiile. De exemplu: „Cum te-ai simtit astazi? „Ce ti-a placut cel mai mult astazi?”, „Daca ai putea schimba ceva la ziua de astazi, care ar fi acel moment?”.

Spune fraze frumoase. Spune-i lucruri frumoase care il ajuta sa se simta mai bine, precum: „Imi place sa fiu cu tine”, „Te iubesc mai mult decat orice pe lume”, „Am incredere in tine”, „Astazi mi-a fost foarte dor de tine” „Imi place cand… (face ceva bine)” etc.

Liniste inainte de somn. Inainte de a merge la culcare, este o idee buna sa opriti ecranele si sa faceti activitati linistitoare, precum lectura unei povesti.  

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre