Coltul armoniei pentru copii. Cum il creezi in casa si de ce are un rol extrem de important

/ / Modificat: 2022-01-14
Coltul armoniei pentru copii. Cum il creezi in casa si de ce are un rol extrem de important

In orice casa in care exista un copil de varsta prescolara ar trebui sa existe si un colt al armoniei, adica un loc in care cel mic isi gaseste linistea, echilibrul si se poate concentra. Poate fi locul ideal pentru a-si gasi calmul in cazul unui tantrum, dar poate fi folosit si pentru a invata sa-si controleze emotiile si impulsurile.

Ce este un colt al armoniei

Un colt al armoniei este un loc din casa unde copilul isi poate gasi linistea si poate procesa emotiile puternice prin care trece. Micutii nu au filtre si nu stiu sa gestioneze avalansa de stari pe care le simt in anumite situatii, iar acumularile de furie pot duce la descarcari explozive din partea lor. In aceste cazuri, este important sa existe un loc care ii calmeaza, unde pot reflecta asupra a ceea ce simt si pot intelege mai bine starile pe care le au.

Atentie, un colt al armoniei nu este sinonim cu coltul de pedeapsa, la care multi parinti inca mai apeleaza pentru a-si disciplina copiii. De altfel, psihologii spun ca un loc de relaxare este mai eficient in gestionarea crizelor copiilor decat a-i pedepsi sau a-i trimite in camera lor pana se linistesc.

„Un colt de liniste este o zona in care un copil care experimenteaza emotii intense poate merge sa-si limpezeasca mintea, sa-si calmeze corpul si sa elibereze emotii puternice intr-o maniera sigura si controlata”, spune Donna Housman, psiholog clinician pentru copii.

Un astfel de loc poate fi un spatiu simplu, decorat cu un covor moale, in care copilul sa fie inconjurat de obiecte cu care ii face placere sa interactioneze si care il pot ajuta sa iasa din situatia stresanta in care se afla. Un loc care sa il ajute sa isi regaseasca echilibrul si linistea si sa fie delimitat de haosul din restul casei.

Cand ar trebui sa apelezi la coltul armoniei?

Un colt al armoniei il poate ajuta pe copil in mai multe situatii, iar psihologii care au propus metoda au facut o lista a momentelor cand ar fi bine sa ii sugerati copilului sa foloseasca acest loc pentru a se calma.

1. Inainte ca lucrurile sa escaladeze. Daca simtiti ca micutul este pe cale sa aiba o iesire nervoasa, ar fi bine sa ii sugerati sa mearga in coltul armoniei pentru a se calma. Semne precum tonul ridicat, maxilarul si pumnii stransi, incruntare sau chiar lovire sunt cele mai evidente.

2. In cazul suprastimularii. Copiii au iesiri necontrolate atunci cand sunt suprastimulati, adica o stare fizica sau emotionala este exagerata. Emotiile puternice pot determina reactii impulsive in cazul copiilor, asa ca atunci cand se intampla acest lucru, ii puteti trimite sa se relaxeze in locul cu pricina.

3. Cand simte ca are nevoie sa mearga acolo. Copiii invata prin repetitie si asociere, iar dupa ce implementati regula locului armoniei, va fi nevoie doar de cateva situatii pentru ca micutii sa isi dea seama singuri cand au nevoie sa petreaca timp acolo. Cand se intampla acest lucru, puteti sa va dati seama ca a inceput procesul de reglare a emotiilor.

Ce ar trebui sa contina zona de relaxare

Atunci cand amenajati un astfel de loc in casa, tineti cont de parerea copilului. La urma urmei, lui ii este destinat coltul armoniei si este important sa il ajute si sa il faca sa se simta mai bine.

Pe langa obiectele pe care isi doreste copilul sa le aiba acolo, puteti include: folie de plastic cu bule, pe care sa le poata sparge, minge anti-stres, carti si benzi desenate, materiale artistice, paturi si perne, un jurnal (pentru copiii mai mari).

FOTO: Pixabay.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Emotii copil

Articole recomandate

Citeste si despre