Ce se intampla in mintea copiilor cand parintii se cearta in fata lor

/ / Modificat: 2021-06-22
Ce se intampla in mintea copiilor cand parintii se cearta in fata lor

Certurile in cuplu nu sunt ceva neobisnuit si discutiile aprinse isi gasesc de obicei rezolvarea dupa ce fiecare dintre parteneri isi varsa naduful. Discutiile aprinse au loc atat in cupluri fara copii, cat si intre oameni care sunt deja parinti. Nimic ciudat, ati crede, corect? Insa ce se intampla in mintea unui copil atunci cand parintii se cearta in fata lui va ramane cu el pentru toata viata.

De ce a-ti feri copilul de certurile din cuplu este atat de important

Metodele moderne de parenting spun clar ca niciun copil nu trebuie sa isi vada parintii certandu-se. Dar intre teorie si practica este, ca de obicei, cale lunga.

Ce se intampla concret in acele momente? Mama si tata se cearta in bucatarie, iar copilul este in camera de zi si isi acopera urechile sau se ascunde pentru a se simti in siguranta in timp ce se intreaba daca parintii lui se vor desparti sau daca el este, cumva, motivul pentru care ei se cearta. Poate ca nu il iubesc, poate ca se vor supara atat de tare unul pe altul incat unul dintre ei va pleca de acasa. Sau poate ca va trebui sa aleaga intre mama si tata...

Copilul care isi vede parintii certandu-se traieste o anxietate coplesitoare atat in timp ce mama si tata striga unul la altul, dar si cand inceteaza sa o mai faca, dar tensiunea mocneste in casa.

In bucatarie, poate macar unul dintre parinti se intreaba cum se simte copilul cand ei se cearta, dar alunga repede gandul spunandu-si ca pana la urma a fost doar o discutie mai aprinsa, nu s-a lasat cu gesturi violente sau chestiuni mai grave. Pana la urma viata este facuta si din astfel de momente si cel mic ar trebui sa se obisnuiasca cu ele, nu? Ei bine, nu!

Amintirea certurilor dintre parinti ramane toata viata cu un copil

Cinci adulti care au asistat in copilarie la scandaluri in familie au acceptat sa povesteasca cum ii facea sa se simta ceea ce au trait.

Inez a avut doi parinti care au avut o casnicie confortabila, desi lipsita de pasiune. Certurile dintre ei nu erau chiar atat de puternice, si totusi au marcat-o pe viata. In plus, toata copilaria ei, Inez si-a facut griji ca ar putea divorta.

Reid a asistat la multe certuri intre parintii sai. Cei doi nu se intelegeau deloc bine si el asista la certurile lor, care ajunsesera sa-i ofere un oarecare confort, deoarece reprezentau o certitudine, in timp ce a se gandi la necunoscut ii crea o stare de neliniste.

Corbin a trait intr-o familie in care cei doi adulti se atacau recipoc in permanenta, fara a gasi vreodata solutii la problemele lor. Si el, si sora lui, Brynne, s-au vazut pusi in situatia de a interveni intre cei doi adulti pentru a opri certurile.

Sean, in schimb, a crescut intr-o familie in care certurile erau ceva rar, dar erau, de obicei, marcate de violenta verbala a tatalui furios. Din fericire spiritele se calmau repede, insa nu fara urmari in mintea copilului.

Sapte lucruri care ii trec prin cap unui copil cand parintii se cearta

Desi au povesti diferite, toti cinci isi amintesc foarte bine ce simteau si ce gandeau cand asistau la discutiile aprinse dintre parinti.

"Ce o sa se intample cu familia?"

Inez astepta impietrita ca totul sa se termine. "Certurile erau rare, dar mie mi se parea ca durau o vesnicie. Eram impietrita, plangeam si ma rugam sa nu divorteze. Cand vocile furioase incetau sa se mai aude imi dadeam seama ca nu vor divorta. Ma simteam usurata si fericita".

"Trebuie sa scap de aici"

Reid se temea ca va ajunge si el tinta parintilor sai furiosi. "Imi era frica ca vor tipa si la mine. Voiam doar sa scap de acolo, sa nu fiu vizibil. Ma ascundeam intr-un loc al meu, unde ma simteam in siguranta, si asteptam ca vocile sa se domoleasca".

"Nu stiu de ce se cearta, dar stiu ca imi este frica"

"Nu eram atent la ce isi spuneau", contiua Reid. "Ma interesa doar cand avea sa se opreasca".

Inez este de acord cu el. "Seara stateam in pat si nu intelegeam niciun cuvant din ce spuneau. Sigur asteptau sa ma duc la culcare pentru a nu se certa in fata mea, dar asta nu ma facea sa ma tem mai putin. Imi dadeam seama ca erau furiosi".

"Sunt de partea mamei, a tatei sau a niciunuia"

Corbin a povestit ca a intervenit intr-una din certurile parintilor si i-a spus tatalui sau sa taca. "Incercam sa imi dau seama cine avea dreptate. De obicei reuseam repede. Atitudinea nerespectuoasa a tatei era impotriva a tot ceea ce invatasem. Mi s-a parut normal sa iau atitudine".

Brynne, sora lui, a avut o experienta similara: "Eram deja mai mare si le spuneam parintilor sa faca liniste. Am realizat ca erau incapabili sa poarte o discutie matura. Tot ce spuneau era negativ si nimic constructiv nu avea sa se intample".

"Nu pot sa respect pe cineva care se poarta asa"

Corbin si Brynne sunt dovada clara ca atunci cand copiii sunt mai mari reusesc sa identifice comportamentul nepotrivit, distructiv, al parintilor.

"Certurile dintre parintii nostri erau un haos. Nimic nu avea legaura cu ratiunea, amandoi erau impulsivi. Haosul creat de ei se revarsa asupra noastra, pentru ca trebuia sa asistam la certurile lor imature", spune Brynne.

"Eu am dezvoltat sentimente negative pentru ambii parinti", adminte Corbin, la randul sau.

"Eu trebuie sa gasesc o solutie"

Corbin admite acum ca in momentul in care a intervenit intre parintii lor incerca sa gaseasca o rezolvare pentru problemele care ii faceau sa se certe. Iar acestea erau mult mai adanci decat subiectul discutiei. "Ei se certau de fapt pentru mult mai mult decat ce declansa discutia. Eu doar am incercat sa le pun capat intr-un mod rational. Eram frustrat pentru ca nu puteam sa gasesc solutia la problemele lor", spune barbatul.

"O sa isi rezolve problema si vor trece peste"

Cand intr-o casnicie certurile sunt ocazionale, copilul stie ca nu trebuie sa se simta amenintat. Totul tine, insa, de atitudinea parintilor dupa o cearta.

"Tata vorbea cu foarte multa furie. Dar ii trecea repede", isi aminteste Sean. "Nu a fost niciodata condescendent cu mama dupa o discutie, nici ea cu el. Nu am fost niciodata ingrijorat sau speriat".

Prin urmare, cand o casnicie este fericita, iar discutiile sunt rare si nu produc efecte de durata, copilul invata ca relatiile supavietuiesc unor astfel de momente.

Totul depinde de relatia dintre parinti, de legatura lorin timpul in care nu se cearta.

Foto: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre