Cat de mult sunt influentati copiii de mediul familial

/ / Modificat: 2022-05-18
Cat de mult sunt influentati copiii de mediul familial

Uneori, părinții nu sunt conștienți de importanța mediului familial pentru creșterea și dezvoltarea copiilor lor. Când părinții se gândesc la parenting, mulți dintre ei se limitează la a se gândi doar la nevoile copiilor lor: haine, mâncare, adăpost, limite, oportunități extracurriculare pentru a-și dezvolta abilitățile... Și, deși este adevărat că toate acestea sunt importante, există mult mai multe lucruri de care trebuie să ținem cont.

A face parte dintr-un mediu familial poate afecta dezvoltarea și personalitatea copiilor. Este important ca părinții să fie conștienți de emoțiile care există în mediul familial de fiecare dată când intră în casă. De asemenea, este important să fim conștienți de comunicarea persoanelor care locuiesc în casă, de valorile care se transmit... creăm cu adevărat un mediu familial sănătos pentru copiii noștri sau este timpul să facem unele schimbări?

Mediul familial si influenta lui asupra comportamentului copiilor 

Este esențial ca mediul familial să fie pozitiv, deoarece acesta va fi cel care va permite copiilor să se dezvolte bine și va spori bunăstarea tuturor. Pe de altă parte, dacă mediul familial este negativ, acesta va crea doar angoasă, suferință și nu va permite membrilor familiei să aibă o viață armonioasă.

Dacă în casa noastră există mereu strigăte, bătăi, indiferență, grabă și nu se împarte timpul în familie, va fi foarte dăunător pentru psihicul copiilor. La fel, un cămin în care copiii sunt martori la certuri între părinți sau la o relație toxică, la deficiențe emoționale va avea consecințe foarte negative asupra dezvoltării lor.

Relații în nucleul familial

Este esențial să ținem cont de faptul că relația care există în nucleul familial între membrii acestuia va fi cea care va marca o atmosferă familială bună sau rea. În comunicare, nu este important doar ceea ce se spune, ci și modul în care se spune.

În acest sens, este esențial ca rolurile în familie să fie bine definite, în care părinții să aibă autoritate, dar în același timp să acorde importanță gândurilor și opiniilor copiilor lor. Toată lumea ar trebui să colaboreze la sarcinile și responsabilitățile casnice.

Disciplina pozitivă ar trebui să aibă o pondere foarte importantă în mediul familial, deoarece le va permite părinților să știe cum să acționeze în diferite situații, iar copiii se vor simți respectați și înțeleși în orice moment.

Starea de spirit a fiecărui membru al familiei va contribui, de asemenea, la o atmosferă mai mult sau mai puțin primitoare. Dacă părinții sunt în mod constant supărați, stresați sau nemulțumiți de viață, copiii vor învăța că viața este neplăcută. Pe de altă parte, dacă părinții mențin o atitudine flexibilă și pozitivă... satisfacția de viață a tuturor celor din casa va fi garantată.

Valorile vor fi, de asemenea, foarte importante de luat în considerare, deoarece respectul, empatia, dragostea și toleranța vor fi necesare nu numai pentru o bună coexistență, ci și pentru o bună dezvoltare a copilului.

Influența mediului familial asupra copiilor

Mediul familial este cel care le va permite copiilor să își construiască o viziune internă despre cum este lumea. Personalitatea lor se va forma pe această bază și acest lucru se va repeta în viața de adult. În acest sens, ei pot avea o inteligență emoțională mai bună sau mai slabă în funcție de mediul familial, dar în plus, dacă aceasta nu este cea potrivită, pot începe să apară probleme cum ar fi:

  • Probleme comportamentale
  • Scăderea abilităților sociale
  • Toleranță scăzută la frustrare
  • Inteligență emoțională slabă
  • Dificultăți în construirea identității lor
  • Stima de sine scăzută
  • Probleme emoționale

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre