Sebastian Dobrincu are lumea la picioare! La doar 26 de ani este unul dintre cei mai tineri milionari din Romania, fiind fondatorul unei afaceri de succes in Statele Unite ale Americii. Nu provine dintr-o familie instarita si a muncit pentru ceea ce si-a dorit. La doar 7 ani el invata despre software, iar in perioada liceului avea deja, la activ, mai multe joburi in industria IT.
Si-a continuat studiile in SUA, acolo unde a si sustinut examenul de Bacalaureat. A revenit in Romania in urma cu cativa ani si a facut parte din juriul emisiunii „Imperiul Leilor”. Sebastian este constant in atentia publicului, iar recent a atras si mai mult atentia asupra lui datorita aparitiei la podcastul „Acasa la Maruta”, impreuna cu parintii sai.
Sebastian Dobrincu si relatia sa complicata cu parintii
In podcastul „Acasa la Maruta”, Sebastian Dobrincu a discutat deschis despre relatia sa cu parintii care, dupa spusele sale, a fost una destul de complicata. Fostul investitor de la „Imperiul Leilor” a vorbit despre distantarea emotionala fata de parintii sai si despre impactul pe care copilaria l-a avut asupra lui.
Sebastian a mentionat ca nu isi aminteste sa fi auzit des „te iubesc” in copilarie, de la parintii sai, si ca, desi a avut performante remarcabile, nu stie sa se bucure de viata. Intr-un moment de sinceritate, tanarul antreprenor a marturisit ca, desi nu are resentimente, copilaria sa nu a fost lipsita de provocari emotionale:
„Nu tin minte sa fi auzit prea des „te iubesc” in copilarie. Eu nu sunt fericit… OK, am niste performante in domeniul meu, dar nu stiu sa ma bucur de viata (...) Nu am resentimente si nu va reprosez. Nu as schimba nimic la cum m-ati crescut. Mi se pare ca m-ati tinut pe o linie de plutire si mi-ati insuflat niste valori…”, a marturisit Sebastian Dobrincu.
Mama sa, Carmen Dobrincu, a recunoscut ca relatia lor s-a racit destul de devreme si ca nu il urmareste pe Sebastian la televizor, considerand ca acesta manifesta o modestie exagerata. In timpul discutiei, mama lui Sebastian a rememorat un moment dureros:
„Mi-a zis: Candva… o sa ajung foarte important si sa nu-ti atribui vreun merit… Si sa spui ce mama rea ai fost!”
La randul sau, Sebastian a confirmat ca a simtit raceala din partea mamei sale:
„Eu cred ca ai fost o mama rea cu mine, dar nu iti reprosez nimic.”
Sebastian a vorbit si despre dificultatile pe care le intampina pe plan sentimental, mentionand ca ii este greu sa mentina o relatie si ca este constient de defectele sale.
„Nu e usor sa fii cu un om ca mine. Am si eu defectele mele, care nici nu se vad. Iti dai seama cate mai sunt pe langa? Am avut parte numai de femei minunate in viata mea, dar...”, a marturisit Sebi Dobrincu.
Aceste dificultati isi au radacina in modul in care a fost crescut – intr-un mediu caracterizat de stres constant, presiune si o lipsa de validare emotionala. De altfel, Sebastian a explicat ca de-a lungul copilariei, a simtit ca nu este niciodata suficient, confruntandu-se cu nemultumirea parintilor sai, care ar fi trebuit sa fie primii care sa ii ofere dragoste si sustinere neconditionata. Acest tip de experienta este frecvent mentionat in literatura de specialitate despre parentingul toxic, in special in cazul parintilor cu tendinte narcisiste, ale caror comportamente pot lasa urme adanci in dezvoltarea emotionala a copiilor.
Comportamentele mamei lui Sebastian, precum lipsa de sustinere emotionala si distantarea fata de realizarile fiului sau, pot fi asociate cu trasaturi narcisice. Copiii crescuti de parinti narcisici pot dezvolta probleme de stima de sine, dificultati in a-si exprima emotiile si pot avea relatii interpersonale dificile. In cazul lui Sebastian Dobrincu, desi a atins succesul profesional, el insusi a recunoscut ca are dificultati in a se bucura de realizarile sale, de viata in general.
Cum recunosti un parinte narcisist?
Un parinte cu trasaturi narcisiste poate manifesta urmatoarele comportamente:
Lipsa de empatie
Nu este interesat de sentimentele sau nevoile emotionale ale copilului. Ii minimizeaza trairile sau le considera neimportante.
Control excesiv
Impune reguli stricte, decide pentru copil fara a-i oferi autonomie si il face sa creada ca doar prin supunere merita iubire.
Nevoia de validare
Foloseste copilul pentru a-si creste propria imagine („Uite ce copil exemplar am crescut!”) si se mandreste cu reusitele lui doar daca il fac sa arate bine in fata celorlalti.
Critici constante si umilire
Copilul nu este niciodata suficient de bun. Chiar si realizarile mari sunt minimizate sau intampinate cu „Puteai mai bine.”
Rasturnarea rolurilor
Copilul ajunge sa ingrijeasca emotional parintele, care se victimizeaza sau ii cere sprijin emotional.
Favoritism si comparatii
Poate avea un „copil favorit” si un „tap ispasitor”, ceea ce creeaza rivalitate intre frati.
Cum iti dai seama ca ai fost crescut de un parinte narcisist?
Daca ai avut un parinte narcisist, e posibil sa te confrunti cu:
- Dificultati in a-ti exprima emotiile, deoarece ai fost criticat sau ignorat cand o faceai.
- Sentimente de vinovatie si rusine, mai ales cand iti pui propriile nevoi pe primul loc.
- Dorinta de perfectiune sau un sindrom al impostorului, pentru ca ai fost mereu facut sa simti ca nu esti suficient de bun.
- Frica de respingere sau abandon, pentru ca ai invatat ca iubirea parintilor tai era conditionata de performantele tale.
- Dificultati in relatiile romantice, fie pentru ca atragi parteneri toxici, fie pentru ca iti e greu sa ai incredere in oameni.
Cum este copilul crescut de un parinte narcisist la maturitate?
Un copil crescut de un parinte narcisist poate dezvolta mai multe tipuri de raspunsuri:
- Perfectionistul care incearca mereu sa impresioneze – Simte ca nu e niciodata suficient si are nevoie constanta de validare.
- Cel care se sacrifica pentru altii – Isi pune mereu nevoile pe locul doi, crezand ca trebuie sa se faca util pentru a fi iubit.
- Persoana cu probleme de incredere – Evita sa se apropie prea mult de oameni, de teama sa nu fie ranita sau criticata.
- Rebelul care respinge orice autoritate – Refuza sa urmeze reguli si simte furie fata de orice figura autoritara.
Foto: Facebook Sebastian Dobrincu
Surse: choosingtherapy.com, katiecouric.com, choosingtherapy.com