6 semne ca trebuie sa-i oferi copilului tau mai multa dragoste

/ / Modificat: 2021-06-14
6 semne ca trebuie sa-i oferi copilului tau mai multa dragoste

Putem sti cand copilul are nevoie de mai multa dragoste sau daca se simte iubit? Cum ne putem da seama daca micutii nostri au nevoie de mai multa afectiune? Sunt intrebari pe care multi dintre parinti si le pun constant.

Si asta deoarece multi dintre adultii care devin parinti au avut la randul lor parinti care nu isi aratau afectiunea. Asta deoarece si ei, la randul lor au fost crescuti in acelasi stil. Si asta deoarece conceptia era ca “nu trebuie sa-i arati copilului afectiune, deoarece i se urca la cap”. Iar tot acest proces a dus la cresterea unor copii care odata ce au devenit adulti au crescut la randul lor alti copii carora nu le-au aratat afectiune si pe care nu i-au invatat cum sa-si exprime sentimentele. Este un cerc vicios din care adultii ies cu greu si cu eforturi sustinute.

Avantajul este ca adultii care devin acum parinti au acces la informatii care ii ajuta sa se dezvolte pe plan personal si sa-si creasca micutii intr-un mediu sanatos. Insa, de multe ori, parintii, indiferent de modul in care au fost crescuti, se intreaba daca reusesc sa le ofere copiilor afectiunea de care acestia au nevoie.

Iata, asadar, semnalele care iti indica faptul ca un copil are nevoie de mai multa dragoste si afectiune din partea parintilor.

1. Copilul dezvolta frica de abandon. La varste fragede, primele dovezi ale lipsei de afectiune este lipsa de abandon. Un copil care nu se simte iubit dezvolta frica de abandon deoarece simte ca nu este important. Copiii care dezvolta frica de abandon, nesesizata sau ignorata voit de parinti, vor ajunge adulti care intra in relatii devenind dependenti emotional de partener si care au o stima de sine scazuta.

2. Copilul incearca sa-ti atraga atentia. Un alt mod prin care copilul iti arata ca nu-i oferi suficienta atentie este prin incercarea disperata de a-ti atrage atentia. Tine minte: comportamentul copilului este modul prin care acesta isi exprima nevoile interioare atunci cand nu le constientizeaza sau nu stie cum sa le verbalizeze.

3. Copilul se simte trist. Un alt semn ca micutul nu se simte iubit este tristetea. Copilul devine trist si isi mentine acest comportament pentru mult timp. Acestea sunt simptome care pot duce la declansarea depresiei.

4. Scaderea performantei scolare. La varste mai mari, cand copiii sunt deja elevi, un semn ca au nevoie de mai multa dragoste si afectiune este slaba performanta scolara sau un interes scazut fata de un sport pe care inainte il practicau cu placere. In momentul in care copiii simt ca parintilor nu le pasa de ei, nu vor mai fi interesati de ceea ce studiaza si de activitatile pe care le fac.

5. Foloseste un limbaj negativ. Un alt semn al lipsei de dragoste este folosirea unui limbaj negativ. Fie copilul il va lua pe “nu” in brate, fie va incepe sa repete in mod intentionat cuvinte rele, precum injurii, pe care stie ca nu are voie sa le foloseasca. Asta deoarece in acest mod va reusi sa atraga atentia parintilor chiar daca intr-un mod negativ. Orice tip de atentie este mai buna decat deloc.

Asadar fii atent la semnalele pe care micutul tau le transmite in cazul in care nu stii daca ii oferi sau nu suficienta dragoste.

Sursa foto: pexels.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre