Aphrodite (Fata) |

Aphrodite, in mitologia greaca, zeita iubirii, a frumusetii, a voluptatii si a fecunditatii. Conform lui Homer, era fiica lui Zeus si a Dianei, dar conform etimologiei numelui s-a nascut din spuma marii. Este cunoscuta si sub numele de Anadiomene – zeita marii, protectoarea marinarilor si a porturilor.

Zeii care au iubit-o au fost Hephaestus, Ares, Dionysos, Hermes si Poseidon, iar dintre muritorii au fost Anchises si Adonis. Are mai multi copii: cu zeul Hermes pe Eros, cu Ares pe Anteros si pe Harmonia, cu muritorul Anchises pe Aeneas.

O celebra legenda despre Aphrodite, este judecata lui Paris: Zeus ordona ca marul de aur aruncat de Eris, zeita discordiei, si pretins in egala masura de Hera, Athena si Aphrodite, sa fie atribuit de catre un muritor, Paris, celei pe care el o va considera ca fiind cea mai frumoasa.

Paris, este cucerit de frumusetea Aphroditei si de ceea ce ea ii ofera – ii promite ca o va lua de sotie pe cea mai frumoasa muritoare, pe Helena. Paris ii daruieste Aphroditei marul. Cauzele razboiului troian au la origine razboiului troian faptul ca Paris o alege pe Aphrodite si rapirea Helenei. Aphrodite ii ajuta in mod constant pe troieni, in special pe Paris si pe Aeneas, in timpul razboiului.

Este cunoscuta si sub numele de de Venus, drept divinitate protectoare a Romei.

Cum ti se pare acest nume? Acorda o nota!

Voteaza Vezi rezultate

Celor carora le place acest nume le mai plac si numele: