Atanasie (Baiat) |

Semnificatia numelui

nemuritor, nemurire

Numele de baiat Atanasie este de origine greaca si are semnificatia de - nemuritor. Prenume mult mai frecvent in trecut, Atanasie si femininul Atanasia, provin din grecescul Athanasios – termenul athanatos inseamnand - nemuritor', iar athanasia - 'nemurire, numele crestine fiind o evocare a lui Iisus - nemuritorul,astfel explicandu-se si frecventa cu care era folosit.

Numele Athanasius apare mai ales in onomastica crestina din rasaritul Europei, unde numele a devenit popular datorita faimei si cultului unui patriarh din Alexandria. Preluat din greaca de catre slavi, numele ajunge si la romani, fiind intr-o vreme destul de popular, sarbatoarea denumita - Atanasiile sau Antanasiile era tinuta de teama arsurilor si oparelilor, iar ziua Tanase de ciuma sau Tanase si Chirica era tinuta de frica ciumei si a lupilor.

Diferitele forme care au circulat la noi, au ramas in special ca nume de familie: Atanasie, Tanasie, Atanase, Tanase, Tanas, Nasu, Tanasica, Tasica, Sica, Tase, Tanasache, Sache, Tanacu, Nacu, Antanasie, Aftanasie, si fem. Atanasia, Tanasia, Nasia etc.

Folosirea frecventa in trecut a avut drept urmare banalizarea numelui, parintii evitand astazi sa-l mai impuna copiilor, fenomen la care au contribuit, cu siguranta, si cunoscutele expresii 'a umbla teleleu Tanase', insemnand 'haimana', 'vagabond') (la origine, 'teleleu' este tot un nume personal de origine greceasca) si 'de lemn Tanase', insemnand 'insensibil'.

Cum ti se pare acest nume? Acorda o nota!

Voteaza Vezi rezultate

Celor carora le place acest nume le mai plac si numele: