Agamedes (Baiat) |

Agamedes – fiul regelui Erginus si fratele lui Trophonius. Impreuna cu fratele sau, construieste templul lui Apollo din Delphi.Cei doi sunt arhitecti celebri care ii construiesc regelui Hyrieus o camera a comorilor. Acestia zidesc o intrare secreta in camera, prin care puteau oricand sa intre pentru a fura comoara regelui.

Regele observa, disparitia comorilor, dar nu stie cine sunt si nu stiu ce metode folosesc hotii pentru a fura.  Hyrieus le intinde o capcana si Agamedes este prins. Trophonius, este incapabil sa isi elibereze fratele si ii  taie capul pentru a nu fi identificat.

Conform unei alte variante, se pare ca cei doi, ii cer lui Apollo rasplata cuvenita pentru construirea templul de la Delphi. Zeul le spune sa se dedice tuturor placerilor timp de sase zile iar in a spatea zi li se va satisface dorinta lor cea mai arzatoare. Au procedat asa, si in a saptea zi au fost gasiti morti in paturile lor. Zicala „Acei iubiti de zei, mor tineri” de aici provine. Oracolul a considerat , moartea usoara a celor doi, cea mai buna rasplata pe care putea sa le-o ofere.Cum ti se pare acest nume? Acorda o nota!

Voteaza Vezi rezultate

Celor carora le place acest nume le mai plac si numele: