Vincentiu (Baiat) |

Semnificatia numelui

victorie

Numele de baiat Vicentiu este de origine latina si inseamna victorie.

 

Vicentiu este o deviere de la numele Sfantului Vichentie, sarbatorit in calendarele ortodoxe pe data de 11 noiembrie.


Numele Vincentiu este strans inrudit din punct de vedere etimologic cu numele de Victor, insa este mai putin utilizat decat acesta. Vincentiu, cu forma sa feminina Vincentia, deriva din numele de origine latina Vincentius, intalnit cu functie de supranume sau nume de persoana la primii crestini.

 

Initial, Vincentius avea doar valoare simbolica, semnificatia lui fiind clara, si anume aceea de "vincens, vincentis", adica "cel care invinge, invingator". Din aceeasi familie fac parte si neologismele invincibil, victorie, victorios. Frecvent intalnit in inscriptiile crestine latine si rar in documentele Evului Mediu, Vincentius s-a raspandit in Europa mai ales datorita cultului unor numerosi martiri care au purtat acest nume.

 

Prin intermediar grecesc, numele a patruns si la noi, insa prin filiera slava, de unde si forma Vichentie. Initial numele era intalnit doar in zona Transilvaniei, prin intermediar maghiar si german. De la el au derivat numele de Vinte, Fisente, Vintu, Vintesti, Visentea, Vincea, Bintu, Vincentia etc.

 

In franceza intalnim forma de Vincent, germana - Vinzenz, Vincenz, portugheza si spanioala - Vicente, maghiara - Vince, Venci, Vinco, Bence, Benci, Bencsi, Vincensia etc. Cel mai cunoscut purtator al acestui nume a fost si ramane Vincent van Gogh.

Cum ti se pare acest nume? Acorda o nota!

Voteaza Vezi rezultate

Celor carora le place acest nume le mai plac si numele:
Propune un nume

Cauta un nume:

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Black Friday 2018 – ce sa le cumparam copiilor

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:



Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul