Cornel (Baiat) |

Semnificatia numelui

corn

Numele de baiat Cornel este un nume romanesc provenit din latinescul Cornelius, posibil derivat din elementrul latin "cornus" care inseamna corn.

 

Numele Cornelius si varianta feminina Cornelia sunt vechi gentilice, oamenii ce puratu aceste nume apartineau gintei Cornelia ce la origine a fost unul din cele 16 triburi rustice ce s-au impartit in familii prin cognomenele Maluginenisis, Servius Cornelius Maluginenisis fiind ataestat in 485 i.e.n ca primul purator cunoscut al numelui Cornelius.

 

In Europa si in onomasticul crestin, numele Cornelius patrunde si se raspandeste prin intermediul unui martir de origine romana, papa Cornelius. Prin forma greceasca a numelui, Kornelios, numele patrunde in onomastica slava incepand cu secolul 16 si tot atunci patrunde si in onomastica noastra sub formele Cornea si Cornila.

 

Apoi ca urmare a miscarii  de emancipare a romanilor din Transilvania, alaturi de multe alte nume romanesti, incep sa devina populare formele Corneliu, Cornel si Cornelia si chiar sa le inlocuiasca pe cele vechi.

 

In Noul Testament, Cornelius era un centurion trimis de ingeri sa il caute pe Petru, iar cand l-a gasit pe acesta, s-a converit la crestinism. Numele a fost purtat si de cativa sfinti din secolele de inceput si de Papa Cornelius.

 

La noi, numele Cornel mai este folosit si ca forma scutra, de alint pentru numele Constantin.

Cum ti se pare acest nume? Acorda o nota!

Voteaza Vezi rezultate

Celor carora le place acest nume le mai plac si numele: