Ambrozie (Baiat) |

Numele de baiat Ambrozie este de origine indo-europeana si are semnificatia de nemuritor, hrana aromata a zeilor, despre care se credea ca da nemurire si tinerete vesnica, elixir al vietii sau "apa vie" din basmele noastre. Nemuritor, divin, dumnezeiesc sunt alte variante acceptate de interpretare a numelui.

Numele Ambrosis este preluat de onomasticul crestin si intrand in calendarele crestine se raspandeste in toata Europa, in special in tarile occidentale unde este cunoscut cultul unui fost episcop de Milano din secolul 4, pe nume Ambrosius.

Din limba greaca, numele ajunge si la popoarele slave unde in 1484 apare in pomelnicul de la Horodiste, forma Amvrosiia a numelui si de aici prin filiera slava ajunge si la noi dupa 1600 insa cu formele Ambrosie, Ambroze ce au suferit influente latino-catolice manifestate in Transilvania si Moldova.

Ambrozie este de asemenea o planta perena ce se gaseste in gradini, in culturile de cereale si de florea-soarelui si care agreeaza clima calda, lumina si ploile de vara.

In mitologia greaca Ambrozia era o hrana consumata de zeii din Olimp careia i se atribuiau proprietati miraculoase.

Cum ti se pare acest nume? Acorda o nota!

Voteaza Vezi rezultate

Celor carora le place acest nume le mai plac si numele: