Craciun (Baiat) |

Semnificatia numelui

creator

Numele "Craciun" este foarte vechi la noi, atestat de aproximativ 500 de ani in toate provinciile romanesti. Etimologia cuvantului craciun este foarte dificila. Data fiind prezenta termenului in rusa, ucraineana, bulgara, slovaca si maghiara, nu se stie foarte clar daca limba romana a preluat termenul din limbile slave sau viceversa.

Una din ultimele solutii propuse si acceptata de mai multi specialisti este aceea care vede in romanescul "craciun" o continuare a latinescului "creatione", insa prin filiera slava. Deosebit de frecvent este Craciun in toponimie, fie sub forma feminina, dar si masculina.

Variante: Craciunel, Craciuneni, Craciuoesti, Craciunei etc. Numele este cunoscut astazi mai mult ca nume de familie. Apare insa rar diminutivul Craciunel.

Craciun, este de asemenea numele dat sarbatorii crestine Nasterea Domnului (Nasterea lui Iisus Hristos), sarbatoare celebrata in fiecare an la 25 decembrie (dupa calendarul gregorian) sau 6 ianuarie (dupa calendarul iulian).

Ea face parte din cele 12 sarbatori domnesti  sau praznice imparatesti ale Bisericilor Bizantine, a treia mare sarbatoare dupa cea de Pasti si de Rusalii. In anumite tari, unde crestinii sunt majoritari, Craciunul e de asemenea declarat sarbatoare legala, iar sarbatoarea se prelungeste in ziua urmatoare, 26 decembrie (a doua zi de Craciun).

Incepand cu secolul XX, Craciunul devine si o sarbatoatre laica, celebrata atat de crestini, cat si de ceilalti; semnificatia sarbatorii isi muta centrul de greutate de la participarea la biserica  spre zona familiei prin obiceiuri precum: impodobirea bradului, schimbul de cadouri, daruri pentru copii de la Mos Craciun, reuniunea familiei la masa de Craciun.

Cum ti se pare acest nume? Acorda o nota!

Voteaza Vezi rezultate

Celor carora le place acest nume le mai plac si numele: