Ce trebuie sa stii despre nastere. 5 indicii care anunta travaliul

/ / Modificat: 2016-07-27
Ce trebuie sa stii despre nastere. 5 indicii care anunta travaliul

Daca esti gravida, cu siguranta te gandesti cu nerabdare la ziua nasterii puiului tau, insa emotia este dublata, in mod natural, si de putina teama si de o multime de intrebari. Viitoarele mamici sunt foarte precaute si la orice mica durere isi suna medicul, ceea ce e absolut normal, insa trebuie sa tii cont si de faptul ca unele dureri sau secretii sunt normale in timp ce altele semnaleaza ca nasterea este aproape.

Daca esti gravida, cu siguranta te gandesti cu nerabdare la ziua nasterii puiului tau, insa emotia este dublata, in mod natural, si de putina teama si de o multime de intrebari. Viitoarele mamici sunt foarte precaute si la orice mica durere isi suna medicul, ceea ce e absolut normal, insa trebuie sa tii cont si de faptul ca unele dureri sau secretii sunt normale in timp ce altele semnaleaza ca nasterea este aproape.

Probabil ca prietenele tale care sunt deja mamici te-au bombardat cu informatii legate de nastere, unele mai mult sau mai putin incurajatoare, insa pornind de la premiza ca femeile sunt diferite, simptomele nu sunt mereu aceleasi si nu au aceeasi intensitate. Unele semne sunt totusi universale, apar la majoritatea femeilor si anunta venirea pe lumea a copilului.

De altfel, corpul incepe sa se pregateasca pentru nastere cu cateva saptamani inainte. S-ar putea sa treci si prin asa numitul "travaliu fals", cauzat de contractiile Braxton Hicks.

Acestea apar in al treilea trimestru de sarcina, nu sunt foarte dureroase, sunt neregulate si trec daca faci cativa pasi prin camera sau daca iti schimbi pozitia. 65% dintre femeile insarcinate resimt aceste contractii in ultimul trimestru de sarcina. Uterul se incordeaza, iar tu vei simti crampe de scurta durata care se asemeana ca intensitate cu cele menstruale.

Pe masura ce te apropii de travaliul real, contractiile Braxton Hicks incep sa apara o data la 20 de minute, insa daca nu sunt intense si lungi, nu este inca vorba despre apropierea eminenta a nasterii.

Pentru ca este o perioada destul de stresanta in care trebuie sa fii foarte atenta la orice semnale iti transmite corpul tau, noi ti-am pregatit o lista cu 5 indicii care anunta ca se apropie travaliul si momentul pe care l-ai asteptat de atata vreme.

Presiune pelviana

Cu putin timp inainte sa inceapa travaliul vei simti o presiune pelviana intensa si dureri perineale nu foarte puternice, dar care nu pot fi ignorate. Fatul va cobori in zona pelviana si vei resimti din plin acest lucru. Vei simti o presiunea in aceasta zona, vei avea nevoie la toaleta foarte des, insa vei respira mai usor si nu-ti vei mai pierde rasuflarea. Nu va dura foarte mult pentru ca acest lucru anunta ca in curand iti vei tine in brate bebelusul.

Pierderea dopului gelatinos

Colul uterin incepe sa se subtieze si sa se deschida permitand nasterea, iar dopul gelatinos cervical va fi eliminat sub forma unei secretii vaginale cleioase si lipicioase cu o usoara tenta rozalie, rosie. Aceast dop de mucus va fi eliminat fie tot deodata si vei observa o secretie abundenta, fie pe parcursul a mai multor ore sau chiar 1-2 zile. Acest dop se formeaza prin acumularea de secretii ale colului uterin care blocheaza intrarea bacteriilor in uter.

Se poate intampla ca acest dop gelatinos sa fie eliminat cu cateva saptamani inainte de nastere, dar aceste cazuri sunt mai rare, iar daca observi o secretie ce difera de toate celelalte pe care le-ai mai avut, pasul firesc este sa consulti medicul.

Dureri de spate puternice

Vei resimti dureri de spate asemanatoare cu cele care iti creaza disconfortul din perioada menstruatiei, insa mai puternice. Stim ca femeile se confrunta cu dureri de spate si inainte de travaliul, insa acum ele sunt intense si imposibil de alinat daca te intinzi in pat sau iti schimbi pozitia.

sarcina-doctor-ginecolog

Ruperea apei

Bebelusul se dezvolta intr-un sac in care se afla lichid amniotic, "apa" aceea este de fapt acest lichid. In filme, acest moment este prezentat ca fiind unul greu de ratat in care apa se scurge intr-un suvoi pe podea, insa in viata reala apare o senzatie de umezeala la nivelul vaginului sau apare senzatia de picurare a unui lichid apos. Se pot intampla si cazuri in care apa curge in suvoi pe picior, insa nu este o regula generala asa cum ne fac sa credem filmele hollywoodiene.

Pot aparea situatii in care apa se rupe inainte de saptamana 37, caz in care ai de-a face cu ruptura prematura a membranelor si medicul va stabili cum veti proceda mai departe, insa cel mai probabil va hotara inducerea travaliului pentru ca odata cu ruperea apei esti expusa atat tu cat si bebelusul la infectii.

In acelasi timp se poate intampla, mai rar ce-i drept, ca acest semn al nasterii sa apara dupa ce a inceput travaliului si ai deja contractii puternice. In acest caz, medicul va deschide sacul amniotic in timpul nasterii.

Contractii intense

Contractiile sunt un semn clar al inceperii travaliului si reprezinta momentul in care colul uterin incepe sa se dilate si sa se deschida permitand trecerea bebelusului. Aceste contractii sunt foarte dureroase, intensitatea durerii creste in mod constant. Spre deosebire de contractiile Braxton Hicks acestea sunt mai lungi, sunt regulate si ar trebui chiar sa le cronometrezi pentru a-i comunica medicului la cate minute apar. De asemenea, aceste dureri nu vor trece daca iti schimbi pozitia sau daca faci o scurta plimbare prin camera.

O astfel de contractie dureaza peste un minut, in functie de momentul travaliului. Cand ai contractii vei observa ca pantecele incepe sa se intareasca, iar durerea va fi resimtita la nivel lombar si inghinal iradiind spre picioare. Pe masura ce te apropii de momentul nasterii, contractiile vor fi din ce in ce mai dureroase si mai dese.

Alte indicii ale apropierii travaliului sunt tusea, voma, diareea sau constipatia, insa nu apar la toate femeile. In acelasi timp, se spune ca o mama simte pur si simplu cand are de-a face cu travaliul real, insa nici acest indiciu nu este unul care sa se intalneasca la toate mamele. Toate aceste semne anunta venirea pe lume a puiului tau, insa daca te confrunti cu ele inainte de saptamana a 37-a de sarcina, e cazul sa suni imediat medicul.

Se poate la fel de bine sa nu ai nicio simptoma pana in ultimul moment, important este sa nu ratezi pe parcursul sarcinii vizitele la medic si sa fii atenta la orice schimbare se produce in corpul tau pentru a te pregati pentru ziua in care il vei aduce pe lume pe cel mai nou membru al familiei voastre.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Semne travaliu Travaliu Nastere Contractii travaliu

Articole recomandate

Citeste si despre